Hoewel de huidige economische crisis zorgt voor ontspanning op de ict-arbeidsmarkt, is er ook in 2009 een tekort aan hoger opgeleide ict'ers. Dit blijkt uit de ict-marktmonitor van branchevereniging ICT~Office. Bovendien blijft het tekort de komende jaren groeien, doordat de vraag naar arbeidskrachten sterker stijgt dan de instroom van nieuwe ict'ers op de arbeidsmarkt. In 2013 verwacht de branchevereniging een tekort van 5950 ict'ers.
Ondanks de economische crisis blijft het tekort aan hoogopgeleide ict'ers de komende jaren groeien. Terwijl in 2009 bijna duizend extra hoogopgeleide ict'ers nodig zijn, wordt in 2013 een tekort van 5950 krachten verwacht. Dit blijkt uit de marktmonitor van branchevereniging ICT~Office.
De economische situatie zorgt op dit moment voor tijdelijke ontspanning op de ict-arbeidsmarkt. In 2011 is het tekort in ict'ers naar verwachting echter alweer gestegen naar 2650. Bovendien neemt de instroom van ict'ers op de arbeidsmarkt af. Terwijl er in 2009 nog 4250 ict'ers instromen, zijn dit er in 2013 naar verwachting nog maar 3850. Het tekort aan hoogopgeleide ict'ers wordt volgens ICT~Office veroorzaakt door een afname van instroom van jongeren naar ict-opleidingen.
Imagokwestie
Dat jongeren niet voor de ict kiezen, is volgens de branchevereniging een imagokwestie. ‘Aan de ene kant denken veel mensen aan de ict als sector waarin of nerds of gladde jongens met een snelle bak werken', licht Ted van Hintum toe. ‘Bovendien hebben veel ouders van de kinderen die nu moeten kiezen, rond het millenium gezien dat de ict een instabiele sector is die gevoelig is voor economische schommelingen. Doordat zij denken dat het een risicovolle plek is om te werken, stimuleren zij hun kinderen niet om voor ict te kiezen. Terwijl de branche juist steeds minder gevoelig reageert.'
Volgens de laatste cijfers van het UWV zijn er ruim 7000 werkloze IT’ers die op de bank zitten. De meeste boven de 40 jaar.
De markt wil altijd zo goedkoop mogelijke arbeidskrachten en als ze er niet zijn, dan zeuren ze dat ze niemand kunnen vinden omdat het niet goedkoop genoeg voor ze is.
Dat heet kwalitatieve aansluiting. Het begrip IT-er is dan ook wel heel ruim.
Alle 7000 werkloze IT-ers om- en bijscholen is een onmogelijke zaak, veelal omdat het gewenste niveau niet altijd haalbaar is, hoe graag iedereen ook zou willen. Vaak heeft dit ook te maken met persoonlijke wensen (verhuizen?). Externe aanwas (kennismigranten) kan dan een oplossing zijn.
Het huidige sentiment is er een van: Crisis, weinig banen en veel werklozen. Iets dieper kijken en je ziet zeker in ICT de schaarste als snel. Goed blijven nadenken dus.
Misschien moet de titel maar veranderd worden in “Tekort aan goedkope ICT’ers blijft bestaan”.
Het feit dat jongeren niet voor de IT kiezen is volkomen logisch en verklaarbaar. IT blijkt inderdaad wederom een markt te zijn waarin de risico’s volledig op de werknemer worden afgewenteld. Kijk op welke manier sommige van de groter detacheerders goed functionerende werknemers tijdens hun proeftijd ontslaan, enkel en alleen omdat er nu even geen opdracht ligt. Kijk hoe wordt omgegaan met oudere (en oud begint al met 40 in de IT) werknemers.
Dus ja, als ik kinderen zou hebben, zou ik ze ook waarschuwen voor een carri?re in de IT. Het lijkt leuk en aardig, maar de kans om op enig moment afgedankt te worden, ook voor personen die wel de eigen kennis op peil houden, is dermate groot dat het de aantrekkelijkheid van het beroep ernstig aantast.
Het wordt tijd dat die branchevereniging de hand in eigen boezem steekt en zich realiseert dat de IT branche goed is in het in korte tijd opbranden en vervolgens afdanken van werknemers, waarbij de gevolgen van laagconjunctuur keer op keer eenzijdig bij de werknemer worden neergelegd en niet in goed meerjarig enigszins sociaal verantwoord ondernemerschap.
Zodra er bewijs komt dat dat beeld verandert kunnen we het eens hebben over imagokwesties.
Wanneer houden we nu eens op met te denken en rond te vertellen dat er na 2000 een ict-crisis was. Er was een niet-structurele baisse (budgetten op, alle hardware vervangen, alle software up-to-date), die voorafgegaan werd door een niet-structurele hausse (euro, millenium); alleen over dit laatste hoor je nooit iemand!
Het blijft een kwestie van rondjes draaien hier op de Computable. Vorige week waren er teveel ICT’ers in de WW en slecht 96 vacatures. Hele commnentaren hierop…. Werkgevers/opdrachtgevers klagen over een te kort (?)waar dan.
Door het wispelturig gedrag van de werkgevers ontstaat er een slecht image van de bedrijfstak en de “oudere” werknemer ( medeuitvinder en inrichter van het huidige IT omgevingen) vallen onder het kopje, willen niet , te duur, etc,etc. Terwijl juist voor de werkgevers hier belastingvoordeel te behalen is. Neem je een 50+ in dienst 3 jaar lang gemiddeld 2 maandsalaris korting…. Stuur je deze mensen op cursus vergoedingen die oplopen tot 200%…. dus met de kosten valt het allemaal wel mee…
Het is vooral te danken aan het zelfbeeld wat deze mensen zichzelf stellen en daardoor zelf in de problemen komen.
Daarnaast de opmerking dat kennismiganten heeft ook geen zin gemotiveerde IT’ers willen echt wel verhuizen….
ergo een ict-crisis
Inderdaad kortzichtig beleid van de werkgevers, als oudere ict’er kom je totaal niet meer aan de bak, ook al vraag je geen exorbitant salaris!!!!
Er is gewoon een tekort aan laag betaalde hoogopgeleide krachten (De werkgever wil gewoon niet betalen voor opgeleide mensen, die zijn te duur te lastig hebben een eigen mening enz.).
Ik zou ook niemand meer aanraden om voor dit vak te leren, zolang men zo omgaat met de mensen!!!!!
Ik snap alle reacties, maar met wat marktkennis en een stukje kennis economie is het toch niet zo moeilijk te begrijpen:
– Er is een conjunctureel OVERSCHOT aan ITers (de (korte termijn) vraag aan IT gerelateerde diensten neemt af.
– Er is een structureel TEKORT aan ITers
En dat geldt niet alleen voor de IT markt. (waar dit fenomeen overigens door marktomstandigheden en onkundige dienstverleners/werknemers nog eens extra wordt versterkt en dus veeel zichtbaarder is !)
Vandaar de ogenschijnlijk tegenstrijdige berichtgeving. Ik mis ook iets meer diepgang van de journalisten om hier onderscheid in te maken.
Verder een tip aan werknemers (vooral de 40+ ers) :
Zoek een baan bij een bedrijf die zich richt op de structurele IT dienstverlening in plaats van de conjuncturele. Deze werkgevers zijn in de minderheid, dat geef ik toe, maar deze zijn bereid te investeren in werknemers in plaats van ze in te zetten op projecten met een korte termijnsrendement.
De ICT wordt getroffen door hetzelfde “managementdenken” (inderdaad, tussen quotes) als iedere andere bedrijfstak. De heersende filosofie is mijns inziens te vaak ingegeven door de korte termijn, i.c. het zo snel mogelijk kunnen presenteren van op geld waardeerbare kostenbesparingen voor de aandeelhouders. Ik ben zelf eigenaar van een softwarebureau en ik kom links en rechts nogal wat “managers” (inderdaad, alweer tussen quotes) tegen die uit de heup schieten: “laat ik maar wat mensen ontslaan, dan heb ik in ieder geval het gevoel dat ik wat heb gedaan”. Hoe sommigen ooit op een bepaalde stoel terechtkomen is me steeds meer een raadsel.