Er is een tekort aan goede digitale rechercheurs, vinden zowel politiemensen, het openbaar ministerie als bedrijfsrecherchediensten. Dit blijkt tijdens de informatiebijeenkomst van de nieuwe opleiding forensisch ict van Hogeschool Leiden. Volgens de aanwezige sprekers zijn politiemensen en ict'ers nog steeds te verschillend en moeten ict'ers die bij de politie aan de slag gaan als digitaal onderzoeker, meer weten over het werk van een rechercheur.
Tegenwoordig speelt in bijna iedere forensische politiezaak een digitaal aspect een rol. Deze vorm van politieonderzoek staat echter nog in de kinderschoenen. Dit blijkt tijdens een informatieavond over de opleiding forensisch ict van Hogeschool Leiden.
Zowel de politie als bedrijfsrecherchediensten zoeken continu naar goede mensen. Maar ook grote bedrijven blijken intern steeds meer behoefte te hebben aan forensisch ict'ers. ‘Wij hebben voordat wij deze opleiding opzetten, onderzoek gedaan naar de noodzaak ervan', vertelt Wim Smit. Hij is hoofd van de afdeling Informatica en bio-informatica aan Hogeschool Leiden. ‘Daaruit bleek dat niet alleen de politie maar ook steeds meer grote bedrijven mensen zoeken die geschoold zijn om digitaal forensisch onderzoek te doen. Ict alleen is daarvoor niet genoeg.' Het gaat daarbij volgens Smit onder andere om dat bedrijven interne bedrijfsspionage tegen willen gaan.
Digibeet
Ook Ruud Elderhorst, ploegchef bij Politie Haaglanden vindt dat de opleiding forensisch ict hoognodig is. Het is volgens hem van groot belang dat ict'ers ook als rechercheur worden geschoold. ‘Ict'ers en politiemensen zijn nog steeds twee verschillende soorten mensen‘, zegt hij. 'Digitaal rechercheurs zijn zich vaak niet bewust welke informatie essentieel is voor een politieonderzoek.' Remon Verkerk van Hoffmann Bedrijfsrecherche beaamt dit. Hij geeft aan dat er niet alleen bij de politie een tekort is aan goed geschoolde mensen, maar dat bedrijfsrecherchediensten met hetzelfde probleem kampen.
Fred Spreijers, fraudeofficier bij het Openbaar ministerie voegt toe waarom het zo belangrijk is dat ict'ers leren rechercheren. Het zou hem vooral erg helpen als ict'ers leren de informatie die zij hem aanreiken, te duiden. ‘Ik ben een abjecte digibeet en de meest rechters ook. Jullie moeten mij dus helpen om een verschil in code aan een rechter uit te kunnen leggen', vertelt hij de jongeren tijdens de informatiebijeenkomst.
Leuk artikel, alleen gaat men voorbij aan de ervaringen die al zijn opgedaan bij Hogeschool Zuyd, waarbij voor de eerste lichting studenten van de soortgelijke opleiding NFR het zeer moeilijk was om een stage plek te vinden, en na afstuderen ook “geschikt” werk te vinden. Verder kun je zelf afvragen of een afgestudeerde bachelor genoegen neemt met:
Salarisschaal 6 ? 1681 -2637 (bruto)
politiemedewerker, technisch beheerder
Veel politieregio’s nemen nog steeds geen ICT ‘ers aan als digitaal rechercheur men leidt liever eigen politiepersoneel op. Soortgelijke problemen (stage, werk) bestaan er ook voor de opleiding digitaal onderzoeker MBO die op diverse ROC’s wordt gegeven.
Rechercheurs en ICT’ers zijn twee verschillende soorten mensen en dat zal altijd zo blijven. Stel het beleid hierop af!
Tegenwoordig zijn er opleidingen voor digitaal Onderzoeker.
Zo is er een MBO opleiding PDO, dit staat voor Particulier Digitaal Onderzoeker.
En zo is er een HBO opleidingstak NFR. dit staat voor Network Forensic Research.
Het 2e is een aftakking van een opleiding die ik volg (NID te Hogeschool Zuyd Heerlen) Eerste jaren word er Netwerk en OS kennis opgedaan en later kun je kiezen tussen Design en NFR. Mijn keuze (zoals het er nu voor staat) zal NFR zijn. Dit lijkt me zeer interessant.
De KLPD heeft daar toch allang en breed TOOLS voor zoals Geochelone die het speurwerk voor hun doen? Waarom hebben ze dan nog extra mensen nodig? Om nog meer van die geautomatiseerd werkende tools te ontwerpen en te bouwen?
Link naar webwereld artikel:
http://webwereld.nl/article/view/id/38463
‘Digitaal rechercheurs zijn zich vaak niet bewust welke informatie essentieel is voor een politieonderzoek.’
Kan ze dat niet bijgebracht worden op de politieschool?
“Ik ben een abjecte digibeet en de meest rechters ook.”
Das een mooie Leuke niche market voor de dames,heren opleidingsinstituten die hier regelmatig publiceren.
Big Brother is watching you, maar heeft nu effu te weinig kennis van zaken om je te kunnen volgen wat je an het doen bent op je pc :-P.
Daarom http://www.privacymatters.nl
Voor scholieren die een PDO opleiding doen, is het inderdaad lastig een stageplek te vinden. De politie is met name op zoek naar HBO ICT-ers die ook nog ‘gevoel’ hebben voor opsporing. Speurwerk is nog steeds mensenwerk waarbij diverse handige tools gebruikt worden. De onderzoeker zal zijn resultaat nog altijd aan een rechter moeten kunnen uitleggen. Dat is ook het grote verschil tussen een ICT-er en een Digitaal rechercheur. De Hoge School Zuyd is teveel gericht op netwerken en dat is maar een klein aspect van het werk. Als je een goede kandidaat bent, dan krijg je heus geen schaal 6.
Ik vind de nieuwe opleidingen een goed en belangrijk initiatief. Dat men in de opleiding gelijk de achtergrond meekrijgt van recherche-werk, lijkt me zeer welkom. Ik denk dat je stevig in je schoenen moet staan voor hetgeen je tijdens politie-werkzaamheden(ook digitaal)onder ogen kan komen; een reguliere ICT-opleiding bereidt je daar niet op voor.
Heb laatst nog bij zowel KLPD als vtsPolitie Nederland gesollicteerd als Computer en netwerk forensisch onderzoeker. Op basis van mijn sollicitatie konden zij mij niet plaatsen vanwege het gebrek aan begeleiding voor de afstudeerstage. Ook niet voor andere ICT-opdrachten.
@ Ruud Elderhorst
Hogeschool Zuyd is flink veranderd in het vakkenpakket van de opleiding Network Forensic Researcher (NFR).
– Informatie beveiliging (CISSP certificering)
– Netwerk en Computer (counter) Forensics
– Malware investigations
– Specialistische Forensic Software
– Openbare Bronnen Onderzoek (Digitale Recherche)
– E-mailsporen
– Verhoor technieken en Social Engineering
– Cisco en Microsoft Security
– Network Forensic Security
@Joepke:
Mooie omschrijvingen, heerlijke markting termen…
Maar wat KUN je werkelijk als je die opleiding hebt voltooid, Wat zijn bijv. de examentopics, de eindtermen die je geleerd moet hebben in dit opleiding. Wat heb je daadwerkelijk aan INZICHT opgedaan, Wat het je GELEERD als je klaar bent..
Mijn stelling is :it takes a thief to catch thief
De manier waarop er hier (in holland) kennis overgedragen word, leert je nog steeds niet – jezelf in de geest van de ander te verplaatsen, wat bij dit soort (crimineel opsporingswerk) werkzaamheden zo hard nodig is.
Of ga als ictert eerst stage lopen bij Quantico, the BHU, om te leren denken als cyber crimineel. en DAN PAS een gedegen “hackers-opleiding”. Daar kom je mijn inziens veel verder mee 😉
Maar als het probleem bij de “gebonuste” hoofdcommissarisen ligt,dan begrijpt u ook wel,dat het ” water naar zee dragen is”
En politiek “Den Haag weet van niks…?”
Dames en Heren,
Laten we het netjes houden.
Waar de actie ligt is volslagen duidelijk”
Vreemd,het doet mij steeds weer denken aan “Marat en Robespierre…”
Hoe zou dat toch komen,terwijl ik toch een weldenkend mens ben (wat “Den Haag” allang weet)
Denkt U er eens over na….
Met vriendelijke groet,
Dirk Cornelis Krispijn.