Een Windows XP-modus moet kleine bedrijven overhalen om over te stappen op Windows 7. De modus is een virtuele Windows XP-omgeving die draait onder Windows Virtual PC. In januari 2009 kwam Microsoft al met een publieke bèta van virtualisatiesoftware waarmee applicaties, die zijn geschreven voor Windows XP en Windows 2000, kunnen draaien op Windows Vista: Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V).
Windows 7 krijgt een Windows XP-modus (XPM). Binnen die modus kunnen gebruikers applicaties draaien die zijn ontworpen voor Windows XP. Dat schrijft Microsoft op zijn bedrijfsblog. De modus maakt nog geen onderdeel uit van de beta van Windows 7, maar komt in eerste instantie als gratis download in bètaversie beschikbaar voor de duurdere versies van Windows 7 (professional, enterprise en ultimate).
In het bedrijfsblog vertelt Microsoft dat XPM ‘speciaal ontworpen is om kleine bedrijven te helpen met de overstap naar Windows 7.' In het blog staat verder te lezen: ‘Alles wat je moet doen is applicaties rechtstreeks installeren binnen de Windows XP-modus. Dat is een virtuele Windows XP-omgeving die draait onder Windows Virtual PC. De applicaties worden gepubliceerd naar de Windows 7-desktop en vanaf daar kun je ze rechtstreeks draaien.' Microsoft verwierf de technologie achter Virtual PC in 2003, door de overname van Connectix.
MED-V
In januari kwam Microsoft al met een publieke bèta van virtualisatiesoftware waarmee applicaties, die zijn geschreven voor Windows XP en Windows 2000, kunnen draaien op Windows Vista: Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V). MED-V gaat deel uitmaken van het Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP). Bestaande MDOP-gebruikers ontvangen MED-V automatisch en krijgen daarvoor geen kosten in rekening gebracht.
MED-V maakt gebruik van virtualisatietechniek die Microsoft in handen kreeg door de overname van virtualisatieleverancier Kidaro in maart 2008. Daarnaast leunt MED-V op Virtual PC. Dat is gratis Microsoftsoftware die een virtuele omgeving creëert bovenop een Linux- of Windowsmachine. Binnen die virtuele machine kunnen gebruikers (andere versies van) Windows draaien. Virtual PC is ooit ontwikkeld door Connectix. Microsoft nam dat bedrijf in 2004 over en heeft sindsdien het product doorontwikkeld. De technologie wordt in allerlei Microsoft-producten gebruikt, waaronder Virtual Server.
Microsoft belooft Windows 7 in januari 2010 beschikbaar te stellen. MED-V 1.0 maakt nu al deel uit van het Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP).
MED-V ook in Windows 7
‘De verwachting is dat MED-V ook voor Windows 7 beschikbaar gaat komen.' Dat zegt Robert Bakker, die in Nederland verantwoordelijk is voor de virtualisatie en beheerproducten. ‘Het doel van XPM en MED-V is gelijk, namelijk het oplossen van applicatie-incompatibiliteit. Maar het gaat om verschillende technologieën.' Bovendien biedt MED-V beheermogelijkheden, in tegenstelling tot XPM. Dat maakt het volgens Bakker interessanter voor bedrijven. ‘Via MED-V kun je centraal configuraties creëren van een bepaalde applicatie-image en die daarna naar al je eindgebruikers distribueren.'
Expert Windows 7?
Ben je ook helemaal thuis in Windows 7 of een willekeurig ander besturingssysteem? Meld je dan nu als expert voor het Topic Besturingssystemen aan! Stuur een e-mail met contactgegevens en een korte motivatie waaruit de expertise blijkt naar besturingssystemen@computable.nl.
Dus dan moet je eerst een zwaarder wegend Windows 7 OS draaien op PC’s die je dan wellicht ook eerst moet upgraden om de behoeftige Vista kernel en diens omgeving goed te kunnen ondersteunen, waarbij je voor gebruik van Microsoft Virtual PC ook maar meteen het fysieke werkgeheugen kunt gaan verdubbelen t.o.v. wat Windows 7 zelf nodig heeft omdat de virtuele PC qua geheugengrootte wordt bepaald door de hoeveelheid fysiek werkgeheugen die je aan de virtuele PC omgeving wilt kunnen geven. En aangezien voor XP 1Gb toch ook wel aan te raden is moet je voor Windows 7 met daarbinnen een Virtual PC omgeving dus toch zeker een PC met 4gb gebruiken om uiteindelijk hetzelfde te kunnen doen als op een fysieke PC met slechts 1gb geheugen waar XP rechtstreeks op draait…
Zouden ze ook Windows7 XP-downgradable gaan maken? ;-))
Als vervolg op Peter :
Ik zie geen verdere obstakels meer om (zoals ik nu al tijden doe) Ubuntu als OS te draaien en middels het eveneens gratis VirtualBox voor die apps die (nog) niet draaien onder Wine een totaal gestripte XP te draaien (zgn Performance Edition -> is in theorie ook zelf te maken maar circuleert ook als torrent).
Als je dan toch al je XP licentie hebt is het nog legaal ook.
Wanneer begint Microsoft nou eens te begrijpen dat ook de gebruikers van ‘goedkopere’ versies van Windows 7 straks de behoefte kunnen hebben om in ‘XP modus’ te draaien, al was het maar alleen om alles wat niet draait onder Vista en ‘7’ te kunnen blijven gebruiken. Doe niet zo moeilijk en biedt de virtualisatie software gewoon aan iedereen aan. Mag dan best als download, want ik kan me voorstellen dat er ook genoeg zijn die het niet nodig zullen hebben.
Kan het nog gekker? Een modus in een nieuw
besturingsprogramma zodat het lijkt op een oud?
En daar als klant voor betalen? U weet intussen
dat ik geen fan ben van de Microsoft-mafia maar
dit slaat alles en zo wordt terechte kritiek
wel heel gemakkelijk gemaakt!
Voor dat jullie mijn bericht lezen even het volgende: ik ben geen voorstander of tegenstander van Microsoft danwel Linux, maar kunnen we even stoppen met zeiken op Microsoft in het algemeen.
Als men zo’n moeite heeft met het business model van Microsoft dan stap je toch gewoon over naar iets anders (os/x, SUSE, red hat, ubuntu, OS/2… whatever)
Microsoft dwingt echt helemaal niemand om hun software te gebruiken. Dat zij een dusdanige marktpositie hebben opgebouwd door in de jaren 80 gewoon een slim ondernemerspel te spelen wordt hen nu tegengehouden.
Door deze marktpositie ontwikkelen applicatiebouwers primair op Microsoft.
Als iedereen overstapt op een ander platform gaan de applicatiebouwers zo mee, want die willen ook gewoon centen verdienen.
En diegene die lopen te zeiken op Microsoft moeten wellicht eerst een nadenken hoeveel ze daadwerkelijk hebben betaald voor het OS dat ze nu gebruiken danwel de applicaties die ze er op draaien.
Ik durf te wedden dat een fractie van die groep deze zaken legaal heeft draaien. Het is dan wellicht geen Open Source maar wel illegale freesource.
Ik zie het zo dat als een ontwikkelaar dergelijke zaken wil doorvoeren in haar producten zij menen dat er behoefte aan is.
Laat Microsoft gewoon abnormale technische vereisten hebben, laat ze ontwikkelen wat ze willen. Als je het er niet mee eens bent stap je toch gewoon over naar iets anders. Er zijn voldoende alternatieven. Dat deze wellicht niet zo gemakkelijk ondersteunt worden of als moeilijk worden ervaren neem je dan toch gewoon op de koop toe.
@Marcel
“Microsoft dwingt echt helemaal niemand om hun software te gebruiken.”
…Hoewel ik het helemaal eens ben met je wrevel over het MS-bashing dat door gebruikers van obscure OS-en zo ogneveer tot een levevensstijl verheven is, moet ik het toch ook oneens zijn met je bovenstaande stelling. Voor de modale consument is het nagenoeg onmogelijk een PC te koen ZONDER MS. Sterker nog: een groot deel van de verdiensten van de PC-bouwers komt voort uit het pre-installeren van allerlei ongevraagde (ongewenste?) meuk die allemaal MS-georienteerd is.
De modale consument kan tegenwoordig ook gewoon kiezen voor kale/lege systemen zonder OS. Dat kan bij Dell, maar ook bij de betere compueter speciaalzaak. Wanneer een consument kiest voor een Acer, Packard Bell of Compaq, tja dan krijg je een pre-installed package.
Wanneer zij kiezen voor een pre-install (Apple of Microsoft) kan men zonder al te veel vooronderzoek weten dat er veel lock-in in de software zit.
Wanneer je een modale consument met een Linux distribution voor leekgebruik opzadelt krijgt hij er net zoveel onzinsoftware bij. Ook lock-in, maar dat is geoorloofd want het is hoegenaamd “OPEN”.
Een beetje lood om oud ijzer, lijkt me.
Mijn bericht is dan ook niet gericht op de ‘not knowing’ maar op de “yes, we know but we use it anyway”.
Maak hier de vergelijking met het aankopen van een auto. De dealer pleurt ook gewoon zijn naam als gratis reclame op het nummerbord of op de achterruit. Gewoon eisen dat je dit niet wilt anders koop je dat ding niet, probleem opgelost.
@Marcel,
Ik ben vorig jaar weken lang op zoek geweest naar een laptop zonder software, gewoon bij de PC boer of bij BCC (of noem maar een andere keten). De ene die ik dan zonder software kon vinden was dan nog weer duurder dan degene met software! Als ze al geleverd konden worden want de grote jongens leveren uitsluitend met software. Dus de keuze zonder software is erg beperkt. Een beroerd modelletje tegen een veel te hoge prijs omdat ik juist minder wil kopen. Ook dell levert een erg beroerde laptop met linux, de topmodellen zijn uitsluitend met MS te koop. Ik wil ZELF bepalen welke PC ik wil en ook ZELF bepalen wat ik er dan voor software op wil zetten.
Jammer. Ik heb mijn PC maar weer zelf samengesteld en ben, teleurgesteld, niet ingegaan op de ‘aanbiedingen’ voor een laptop.
Tja. Met VMWare op mijn Ubuntu laptop kan ik mijn oude XP versie zonder enig probleem draaien. En met seamlessrdp (www.cendio.com/seamlessrdp/) draaien wxp applicaties seamless op mijn ubuntu desktop. So.. who needs Windows 7???