Ict-dienstverleners IBM en Capgemini maken gebruik van de kennismigrantenregeling uit 2004 om kennisuitwisseling tussen hun medewerkers te bevorderen. Andere argumenten om kenniswerkers naar Nederland te halen zijn diversiteitsbeleid en het tekort aan personeel. De regeling heeft het makkelijker gemaakt om werknemers uit het buitenland naar Nederland te halen. Sinds de invoering zijn ruim 13.000 werknemers naar Nederland gekomen.
De meerderheid van de kennismigranten in Nederland werkt in de ict of zakelijke dienstverlening. Ict-dienstverleners Capgemini en IBM zijn blij met de kennismigrantenregeling die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in 2004 in het leven riep om het makkelijker te maken personeel uit het buitenland te halen.
‘De kennismigrantenregeling heeft het voor IBM makkelijker gemaakt', zegt Myriam Nijhout, manager outsourcing bij IBM. ‘Waren wij vroeger maanden bezig met het papierwerk, tegenwoordig is het zo geregeld.' Madelon Kaspers, woordvoerster bij Capgemini, beaamt het gemak van de regeling. ‘Wij hebben 20.000 collega's in India. Zij komen naar Nederland om onze dienstverlening te leren kennen en te zien hoe wij met klanten werken. Het gaat daarbij puur om kennisuitwisseling, wij halen hen niet hierheen om in Nederland bij te springen.'
Diversiteit
Ook IBM zet kenniswerkers in om kennisuitwisseling te bevorderen. ‘Maar vanuit Nederland gaan mensen ook naar het buitenland om ervaring op te doen', vertelt Nijhout. Zij ziet de inzet van kennismigranten als een voorwaarde voor het internationaal kunnen opereren van een bedrijf. ‘Wij zijn een voorstander van diversiteit op de werkvloer. Teams gaan beter functioneren wanneer verschillende culturen samenwerken. Bovendien hebben de mensen die we binnenhalen een hoog certificeringsniveau en zijn ze supergemotiveerd.'
Nijhout vindt het niet terecht dat er vaak negatief naar de inzet van kenniswerkers gekeken wordt. ‘Er is nog steeds een tekort aan werknemers in de ict. Voor sommige functies kunnen wij dit probleem op lokaal niveau niet oplossen. Wij adviseren ook onze klanten om kenniswerkers in te zetten. Specialisten uit andere landen voegen daadwerkelijk wat toe aan je organisatie. Als je alleen denkt dat het loont om kennismigranten in te zetten omdat ze goedkoper zijn dan Nederlandse krachten, begrijp je het brede plaatje niet. ‘
Kennismigranten zijn belangrijk voor het kunnen opvangen van te korten qua kennis.
Naast de hierbovengenoemde brdijven zijn er in Nederland meer grossiers in kennismigranten, zoals bijvoorbeeld grote oliemaatschappijen, banken en electronica fabrikanten, al dan niet via grote off shore bedrijven.
Om te spreken van een hoog certificeringsniveau (iis iedereen CCM5 of zijn maar een paar processen) of om hen in te zetten op waar men te kort heeft aan mensen (misschien kan IT land wel degelijk wat efficienter gaan werke), is in de wereld van IT een fars. IT is vitueel en men hoeft de mensen niet hier te halen; je kunt IT overal naartoe brengen (de DC’s daar gelaten).
Wat echter een heel groot voordeel is van de kennismigrant, zijn de fiscale voordelen die menig IT bedrijf ermee behaalt. Een kennis migrant is vanuit overheidswege zwaar gesubsidieerd, zelfs tot een niveau van bijna “Bruto is Netto” op basis van 2700 Euro per maand tot 35 jaar. Nu is de wetgeving hiervoor ingericht en kunnen we gebruikers ook niets kwalijk nemen: echter qua concurentie positie op de locale markt,is dit een aparte ontwikkeling.
Zeker in de compleet overspannen markt van vandaag, niet omdat we momenteel te korten aan mensen/kennis hebben, maar omdat er IT mensen worden verzocht te vertrekken, is de kennismigrantenregeling wel een aanfluiting, richting de overheid en richting de bedrijven die mensen ontslaan en aan de andere kant mensen zo mensen binnenhalen
Het waarde creatie van deze kennis migranten specialisten uit ander landen, is alleen toepassing op de zeer kleine selecte groep van kennis migranten die echt een hoge vorm van zelfstandigheid, expertiese en motivatie hebben.
Alle andere kennismigranten zijn net als wij, gewone mensen, met een gewone opleiding, die net zo goed kunnen werken als jij en ik.
Misschien moeten de mensen van CG & IBM er gewoon voor uit komen dat men wel degelijk aan het werken is met kennismigranten om de financiele voordelen te behalen en hun kennis na een paar maanden of jaren, om te zetten in diensten in lage loonlanden. Die business case kunnen we snelgenoeg maken.
Een kennis migrant is vanuit overheidswege zwaar gesubsidieerd, zelfs tot een niveau van bijna “Bruto is Netto” op basis van 2700 Euro per maand tot 35 jaar….
Hier zouden wel eens kamervragen over gesteld kunnen worden, want dit is volstrekt idioot. Indirect moedigt de overheid hier het ?nwisselen van personeel mee aan.
Nou, waarschijnlijk aantal bedrijven maken goed gebruik van die regeling, imo de echte bedoeling moeten zijn dat mensen met een academisch niv. kennis hier kunnen komen om te werken, dit verhaal van 20000 medewerkers van Cap Gemini bv, maakt het niveau lager in plaats van hoger, het is al jaren bekend dat de kwaliteit uit India quick & dirty is en levert alleen maar problemen qua business. Om hun hun vak te leren, beter ze iets anders voorzinnen, en ze mogen niet gebruik maken van een FTE-wisselen, we moeten kennis importeren, niet exporteren!!!
@Kaspar: dit heet globalisering. Structurele ver****king van een binnenlandse arbeidsmarkt door eigen regeringn onder toeziend oog van Big Brother in diplomatieke gedaanten als Verenigde Naties en “Europesech Unie”
Hierdoor worden landen diplomatiek gestript van hun eigen kracht, kennis en personeel en MOETEN ze die kunstmatig ontstane tekort wel aanvullen met buitenlandse krachten
Zie het feit dat een EU Subsidie die dit nog promoot!
Capgemini en IBM zijn internationaal, globaal opererend bedrijven, die van dit lokale politieke spelletjes minder last hebben omdat ze “toch mensen voor hun hebben werken over de gehele wereld”
De mensen die “er wel last van hebben” zijn de lokale bevolking en beroepsgroepen van landen waar dit vieze politieke globaliseringsspelletje gespeeld word.
Wij hollandse icter dus.
@CoA
Dat bruto = netto verhaal is volstrekte nonsens. Kennismigranten kunnen in aanmerking komen voor een zogenaamde 30% regeling, mits kan worden aangetoond dat hun expertise in NL schaars is. Het ligt dus allemaal wat genuanceerder.
Daarbij is Nederland al van oudsher afhankelijk van buitenlandse resources. Daar waar het eerder ging om kruiden & specerijen, gaat het nu om IT specialisten.
Het dient uiteindelijk een groter doel, Nederland welvaard houden om het sociale stelsel in stand te kunnen houden.
Ik ben voor het binnenhalen van goed personeel wat mij betreft mogen ze politici uit india importeren!, wat ik vind het importeren van personeel? Altijd ICT en Ingenieurs en nooit juristen en managers !