Hoewel Microsoft over het derde kwartaal in zijn gebroken boekjaar nog wel een winst wist te behalen van 2,98 miljard dollar, toont dit bedrag een scherpe daling ten opzichte van de 4,39 miljard dollar winst over dezelfde periode een jaar daarvoor. De omzet bedroeg 13,65 miljard dollar en kwam daarmee zes procent lager uit dan een jaar eerder. Voor het eerst sinds de oprichting van Microsoft beleefde het bedrijf een omzetdaling.
De omzet en winst van Microsoft hebben over het derde kwartaal 2009 een scherpe daling laten zien. De winst daalde van 4,39 miljard dollar (over hetzelfde kwartaal in 2008) naar 2,98 miljard dollar. Per aandeel kwam de winst uit op 33 dollarcent. Analisten hadden eerder verwacht dat er een winst zou komen van 39 dollarcent per aandeel.
Bij de presentatie van de cijfers toonde Microsoft zich somber. De onderneming verwacht dat de markten waarop zij actief is in elk geval tot het einde van het volgende kwartaal zwak blijven. Zowel bedrijven als individuen geven als gevolg van economische crisis veel minder uit aan software.
“Zowel bedrijven als individuen geven als gevolg van economische crisis veel minder uit aan software.”
Of ze kiezen voor gratis of vele malen goedkopere opensourceoplossingen en -implementaties … ?
“Of ze kiezen voor gratis of vele malen goedkopere opensourceoplossingen en -implementaties … ?”
Dat valt er juist onder :-). Ze geven minder uit aan software, dat betekent niet dat ze minder software in gebruik nemen dan voorheen.
Misschien komen mensen (zowel consumenten als bedrijven) erachter dat al dat vernieuwen en upgraden ook niet altijd zoden aan de dijk heeft gezet…
@Ronald Vermeij
Wordt je betaald door open source bedrijven om altijd maar open source te promoten? Het begint nu wel op te vallen zeg!
Bijna 22% winst, ruim 30.000 dollar per werknemer, in een (1) kwartaal. Daar worden ze bij Microsoft niet vrolijk van. De meeste bedrijven doen het met lagere winstmarges, ook in zeer goede tijden. Maar ja, als je in de afgelopen jaren al honderden miljarden winst hebt mogen behalen dan ben je misschien wel een beetje verwend…
@Ronald Vermeij
Als je als bedrijf geen support wil kan het inderdaad. Een kleine organisatie kan dat risico wel nemen denk ik dan, maar een multinational natuurlijk dan weer niet.
Als je kijkt naar de kosten van Red Hat Linux (als server/desktop) of MySQL (als database) wordt je ook niet echt vrolijk van de (support)kosten.
Ik weet niet of je uberhaupt support kan krijgen voor je OpenOffice enzo (en hoeveel dat dan gaat kosten) (plus het gezeur dat je klanten/leveranciers dan weer niet open office hebben en de compatibiliteit nog altijd niet 100% is enzo)
Dus om nou te zeggen dat Open Source veel goedkoper is voor organisaties is wat kort door de bocht.
Voor thuis-gebruik zijn inderdaad allerlei gratis applicaties die veelal net zo goed (of beter) werken als betaalde, afhankelijk van de individuele eisen natuurlijk.
@hk
Het heeft denk ik niet zoveel met “verwend” te maken, maar met het verwachtingspatroon van de aandeelhouders. Als ik aandelen koop, met een bedrijfsverwachting van 39ct per aandeel en het wordt dan 33ct, dan valt dat wel wat tegen.
En dat Microsoft zich dan somber presenteert ook al is er nog een boel winst gemaakt, is eigenlijk een spel om tegen de aandeelhouders te zeggen van: “Ja, sorry.. Wij zijn er ook niet blij mee, maar blijf vooral centjes doneren want we hebben in het verleden bewezen dat we het kunnen!!” Zo werken dat soort dingen denk ik gewoon…