Het aantal transacties op de Nederlandse ict-markt is in het eerste kwartaal van 2009 op peil gebleven. Uit strategisch oogpunt vielen er minder overnames te noteren. Daarentegen konden de eerste transacties uit faillissementen worden genoteerd. Dit komt naar voren uit de door Mazars Berenschot Corporate Finance opgestelde registratie.
Het eerste kwartaal van 2009 resulteerde voor de Nederlandse ict-markt in 27 geregistreerde transacties. Dat blijkt uit een overzicht van Mazars Berenschot Corporate Finance, een financieel adviesbureau gespecialiseerd in fusies en overnames. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2008 (33 transacties) en het eerste kwartaal van 2008 (32 transacties) is geen scherpe daling van overnames en deelnemingen te zien. 'Geen onaardige lijst, al ontbreekt een echte klapper', stelt Rein van Erp, adviseur van Mazars Berenschot, vast. 'Nog steeds zijn er bedrijven die zich met acquisities strategisch willen versterken.' Hij wijst op BAM, Centric, Ctac en TNT dat Getronics Document Services overnam (en al over een andere documentverwerker beschikt: Cendris).
Bankroet
'Maar', vult zijn collega Ramon Schuitevoerder aan, 'uit strategisch oogpunt is er wel minder aangekocht dan in voorgaande kwartalen. Je ziet toch dat het voor bedrijven lastiger is om kapitaal aan te trekken om transacties te financieren. Ze moeten zich nog grondiger voorbereiden en geen grote schulden hebben, alvorens een bank tot financiering bereid is. Die wil zeker weten dat er wordt terugbetaald.'
Schuitevoerder stelt dat het eerste kwartaal ook een aantal transacties vanuit faillissement te zien gaf: Linvision en Melrow Technology, Ilionx en Netcom Automatisering en PC30 en Smartfix: alle aankopen die uit surseance of een failliete boedel zijn voortgekomen. 'Natuurlijk is de verwachting dat het aantal curatoren als verkopende partij de komende maanden zal groeien', zegt collega Van Erp.
Toch voorzien beide adviseurs naast gedwongen verkopen ook een groei in 'normale' overnames. Hij spreekt van een tijdseffect: in het vierde kwartaal hielden ondernemers en financiers regelmatig de hand op de knip vanwege de crisis. Nu het eerste stof aan het neerdalen is, zullen ze de eerdere plannen wellicht weer uit de koelkast halen. 'Door de crisis gaan verkoopprijzen naar beneden: overnemen wordt goedkoper of realistischer. Dat laat ik in het midden', zegt Van Erp. Hij merkt dat investeringspartijen vooral op zoek zijn naar interessante toevoegingen voor de bestaande deelnemingen; kralen rijgen noemt hij dit.
Koopjesjagers
De crisis zal it-bedrijven voorlopig nog parten spelen, luidt de prognose van beide adviseurs. De contracten van eind vorig jaar liepen nog even door in 2009, maar vanaf het tweede kwartaal zullen opdrachten teruglopen en beginnen klanten te morrelen aan de tarieven. Schuitevoerder: 'Bedrijven die hun bedrijfsvoering niet op orde hebben of van hun huisbank geen krediet meer krijgen, zullen door het ijs zakken. Dat biedt kansen voor bedrijven die nog wel financiële armslag hebben en op zoek zijn naar overnamekandidaten.'
Vaak gaat het bij zulke overnames om het overnemen van de klantenkring. Van Erp waarschuwt wel voor de 'change of ownership'- clausules in contracten met klanten. 'Bestaan die dan moet een koper goed opletten of hij die klanten wel kan blijven bedienen na een overname.' Een bekende koopjesjager is Gerard Sanderink, directeur-oprichter van Centric. Hij sloeg al zijn slag in het afgelopen kwartaal met de aankoop van de BPO-divisie van Ordina. 'Sanderink is zeker in de markt actief, op zoek naar mooie proposities.
'
Verschuivingen
Opvallend is verder de 'management buy in' van Bert Dolfing in Kalshoven Automation, een leverancier van het vastgoedsoftwarepakket REMS Solutions. Dolfing werkte eerder als adjunct-directeur voor Kalshoven, maar besloot voor zichzelf te beginnen met VGM Advies. Samen met Kalfshoven Automation richtte hij daarna de joint venture Professional Services Real Estate op, een bedrijf dat klanten advisering, detachering en interim management rond de REMS-software aanbiedt. Om de banden nauwer aan te trekken is Dolfing opnieuw lid geworden van het managementteam van Kalshoven Automation. Bovendien heeft hij via een minderheidsparticipatie geïnvesteerd in het bedrijf. Bart Kalshoven behoudt de meerderheid van de aandelen.
Het afgelopen kwartaal liet ook nog een aantal 'verhangingen' zien: bedrijven die hun deelnemingen een andere plek in de organisatie geven, zoals E.Novation dat de divisie Vanad IT Outsourcing (ITO) van het Chinese zusterbedrijf Vanad overnam en het omdoopte in E.Novation ITO. Het bedrijf wil deze offshore-activiteiten directer kunnen aansturen. Verder valt nog de overname van Tiscali International Network op door de investeerder BS Private Equity. Het gaat hierbij om een Nederlandse BV, maar voor de rest is het een Italiaanse aangelegenheid.