Projecten op de agile-manier uitvoeren is hot. Softwaremaker Outsystems lift mee op de hype.
Het is lastig om een slecht woord te horen over de Portugese softwareleverancier Outsystems op de eerste internationale gebruikersbijeenkomst. "Geloof me, we hebben er ook hard naar gezocht", lacht Matthias Preuter, software engineer bij Oxxio. Klanttevredenheid staat bij de softwareleverancier hoog in het vaandel. Energieleverancier Mainenergie kreeg na een klacht meteen ceo Paulo Rosado op bezoek. "En in Portugal is er iemand ontslagen", zegt Andries Schilt, coo bij Mainenergie. De vraag is hoe klantvriendelijk het bedrijf blijft de groei aanhoudt. Nu zijn er in Nederland vijftien klanten, maar dat moeten er snel meer worden. De leverancier doet nu vooral zaken met energieleveranciers. "Door samen te werken met partners hopen we nieuwe markten aan te boren", zegt partnermanager Rob van Kerkwijk.
Outsystems startte in een garage met vijf werknemers. Inmiddels is het uitgegroeid tot een internationale speler met meer dan honderd werknemers. Er zijn kantoren in Portugal, Nederland en de Verenigde Staten. Het zijn de plekken waar het bedrijf de meeste klanten heeft zitten. De softwareleverancier is niet genoteerd aan de beurs en maakt daarom geen omzet bekend. Het zegt in Nederland een belangrijk deel van de omzet te halen en nog steeds te groeien. "We maken er winst", zegt Rui Pereira, verantwoordelijk voor Outsystems Nederland. De softwaremaker kan niet zeggen hoe de omzet er de komende jaren uit gaat zien. "Het is geen normaal jaar", aldus Pereira. Het bedrijf hoopt vooral te groeien door licentieverkoop. De partners moeten de dienstverlening voor de klanten verzorgen.
Concurrentie
Over de concurrentie is Outsystems vaag. "Onze grootste concurrent is maatwerksoftware", zegt Tony van Büüren, presales engineer. Het bedrijf brengt eind dit jaar een business proces management (bpm)-product op de markt. Daarmee gaat het de concurrentie aan met bijvoorbeeld Cordys of IDS Scheer. "Dat is zo, maar wij proberen een groter gebied te bedienen. Door dit product koppelen we softwareontwikkeling aan bedrijfsprocessen. Normaal moet je daarvoor twee producten kopen", zegt Kerkwijk.
De leverancier zegt een product te hebben waarmee op een gemakkelijke manier op de agile-methode software kan worden ontwikkelt. Agileprojecten worden in stukken gehakt en iedere korte periode wordt er software opgeleverd. Outsystems levert een platform om software mee te ontwikkelen op de agile-manier. De populariteit van agile zorgt voor populariteit voor Outsystems. Volgens Rosado krijgt het bedrijf twee telefoontjes per week van investeerders die het bedrijf willen overnemen. Het bedrijf is niet duidelijk of het daarvoor open staat of niet. "We zijn niet heel actief op zoek naar een koper", zegt marketingmanager Mike Jones. Volgens Kerkwijk is een overname iets dat niet te vermijden is. "Maar het bedrijf blijft investeren in producten, binnenkort komen we met een product op het gebied van business proces management. Dit soort investeringen doe je niet als je overgenomen wilt worden", vindt hij.
Voorwaarden voor partners
Binnenkort denkt de leverancier in Nederland zes tot zeven partnercontracten te sluiten. Deze partners moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Geld verdienen met het wegzetten van mensen is geen optie als je zaken wilt doen met Outsystems. "Het moeten geen bedrijven zijn die geld verdienen met het wegzetten van mensen", zegt Pereira. "We zoeken partners die het verschil kunnen maken." "Agile is meer dan technologie. Het is een eigenlijk een soort filosofie", vindt ook Frank Langeveld, voorzitter van het Agile Consortium Benelux. "Een project op de agile-manier uitvoeren kan op verschillende manier. Outsystems levert een technische oplossing om dat te doen." De leverancier moet meestal uitleggen aan een klant wat agile is. Dat is niet erg, zegt Pereira. "Als agile populairder wordt, dan is dat natuurlijk ook goed voor ons."