Zaken als cloud computing, SOA en virtualisatie dragen bij aan een flexibele infrastructuur. Organisaties pleiten steeds vaker voor flexibiliteit in de infrastructuur om zodoende veranderingen van de business te kunnen opvangen. Onze infrastructuurexperts aan het woord.
Manfred de Laat, system engineer, Caesar Groep
In de optimale infrastructuur moet de balans tussen beheersbaarheid en flexibiliteit in evenwicht zijn. Neem als voorbeeld dat iedereen naar eigen inzicht invulling kan geven aan een infrastructuur, dan ben je uiterts flexibel maar is je omgeving binnen mum van tijd totaal onbeheersbaar geworden. Van de andere kant kan je alles zo strak inrichten dat er van flexibiliteit geen sprake meer is. De middenweg zit hem vaak in de wat kleinere details. Men kan door simpele dingen, zoals applicatieverwijzingen in DNS, al een bepaalde mate van flexibiliteit creëren. Je sluit daarmee directe verwijzingen uit waardoor het later veel makkelijker is om iets te veranderen.
Koen van den Dool, integratie consultant, Foremost Professionals
Een flexibele ict-infrastructuur is nodig om veranderlijke omstandigheden in de business snel op te kunnen vangen. Een flexibele ict-infrastructuur kenmerkt zich door voldoende middelen, transparantie en uniformiteit, het centraal beleggen van functionaliteiten, configuraties en het beheer hiervan, en lift mee op nieuwe technieken. Ook de wijzigingsprocessen van de beheerorganisatie moeten zodanig zijn dat deze kwaliteit en flexibiliteit waarborgen. Dit is een uitdaging omdat deze combinatie moeilijk lijkt te verenen! Er moet dus niet alleen gemeten worden op kwaliteit maar ook op flexibiliteit. Beide zijn deliverables van een ict-afdeling.
Frans Berkvens, sales en marketing manager, PLCS
Met een flexibele infrastructuur hoeven gebruikers zich niet vast te pinnen op een soort hardwaretechnologie. Men kan sneller reageren op prijsveranderingen (lees: verlagingen) in de markt en deze moeiteloos inpassen in de huidige infrastructuur en hierdoor goedkoper diensten leveren. Een infrastructuur is flexibel te houden door virtualisatietechnieken toe te passen. Doorzowel de storagelaag als de serverlaag te virtualiseren zijn besparingen te verwezenlijken en kan sneller worden geanticipeerd op veranderende eisen van klanten waar het service level agreements betreft. Virtualisatiesoftware helpt om de processen te optimaliseren en de flexibiliteit te verhogen.
Vincent van der Linden, architect ict-infrastructuur, Inter Access
Een flexibele infrastructuur is een samengestelde oplossing die het vermogen heeft zich aan te kunnen passen aan de behoefte van de organisatie zonder grote impact te hebben op het kunnen beschikbaar stellen en beheren door het ict-team van bedrijfskritische functionaliteiten, maar past binnen de visie van de organisatie. Een flexibele infrastructuur valt of staat bij het definiëren van een menumodel dat 80 procent van de keuzes moet kunnen beantwoorden. De ingezette technologieën moeten het mogelijk maken continu de functionaliteiten dynamisch te kunnen verplaatsen, aan te passen of te migreren naar nieuwe technologieën.
Alex van Hout, infrastructure architect, Capgemini
Wat hebben cloud computing, SOI/SOA, agility, virtualisatie en andere trends gemeen? Ze flexibiliseren de infrastructuur, met als doel om te kunnen gaan met de dynamische behoeften van de business. Stap één is dan ook te achterhalen wat de business wil, om vervolgens te zorgen dat de infrastructuur aansluit met de wensen van deze business. Om de steeds wijzigende behoeften van de business te kunnen bedienen, is er een integrale, flexibele oplossing nodig waarin technieken en methodes zoals SOA en virtualisatie hun plaats krijgen. De enige manier om dit te maken is een infrastructuurarchitectuur die begint met de behoeften van de business.
Sander Steffann, senior internet engineer, Max.nl
Ik heb veel netwerkinfrastructuren gezien waar op veel plaatsen IP-adressen vast in een script of applicatie staan. Op het moment dat zo'n script geschreven werd, was dat een makkelijke en snelle oplossing. Als dit echter nergens wordt bijgehouden wordt het na verloop van tijd onmogelijk om de infrastructuur te wijzigen, zonder dat onverwacht applicaties in de problemen komen. Het moeilijkste is dus niet de flexibiliteit van de infrastructuur zelf, daar wordt vaak wel rekening mee gehouden. De applicaties die de infrastructuur gebruiken zijn vaak de minst flexibele punten.
Bertus Doppenberg, managing partner, Inframotion
Wat is een flexibele infrastructuur? Een bruikbare definitie is: een infrastructuur die aangepast kan worden aan de eisen van de business, zonder extreme investeringen vooraf. Op technologisch vlak biedt dit uitkomst. Bij servervirtualisatie worden systemen bestanden, waardoor we ze eenvoudig kunnen gaan verplaatsen, zoals clone, back-ups maken, etc. Daarnaast biedt virtualisatie ook de mogelijkheid om de infrastructuur, voor een deel, ‘in de cloud' onder te brengen. Door gebruik te maken van een enterprise cloud (flexibel en veilig) voor onderdelen van een infrastructuur wordt capaciteit bij het schakelen eenvoudig.
Dennis Kuipers, consultant, AnylinQ
Verandering is de enige constante factor! Infrastructuur is ondersteunend om de bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Met een flexibele infrastructuur verklein je de impact van wijzigingen die noodzakelijk zijn om de veranderingen constant door te voeren. Reductie van complexiteit en het inzetten van flexibele onderdelen zijn essentieel om, met korte doorlooptijd, relatief lage kosten en gecontroleerde implementatieveranderingen door te voeren. Investeren in flexibele infrastructuur en daadkrachtig vervangen van verouderde onderdelen betaalt zich terug. De betrokken mensen worden gemotiveerd om met nieuwe flexibele technologie verouderde onderdelen te vervangen.
Paul de Wit, vakgroepleider infrastructuur, Capgemini
Flexibele infrastructuur, service orientend infrastructure, invisible infrastructure. Termen die regelmatig langskomen. Flexibiliteit is nodig om snel veranderende informatie- en communicatiebehoeftes in de business te ondersteunen. Overal en altijd toegang tot bedrijfsinformatie en bedrijfstoepassingen, in de vorm die de gebruiker wil. Virtualisatie en ‘always-connected' bieden die flexibiliteit. Maar flexibel zijn betekent ook de boel op orde hebben. Flexibiliteit vereist efficiency en standaardisatie van de ict-backoffice. Minstens net zo belangrijk is dat voor een flexibele ict-infrastructuur een flexibele ict-beheer- en projectorganisatie nodig zijn.
Frank van Valkenburg, infrastructuur architect, Ideas to Interconnect
Flexibiliteit is niet een eigenschap van infrastructuur alleen. Net zoals andere non-functionele eigenschappen veelal worden toegeschreven aan infrastructuur en functionele eigenschappen aan applicatie. In werkelijkheid kan flexibiliteit, in de zin van het snel kunnen inspelen op veranderende businessbehoeften, enkel worden gerealiseerd door een flexibele architectuur waarin infrastructuur en applicaties in symbiose verkeren om deze flexibiliteit te kunnen bieden. SOA belooft deze flexibiliteit te kunnen bieden, maar ook dan moeten infrastructuur en architectuur goed op elkaar inspelen om daadwerkelijk toegevoegde waarde te kunnen bieden.
Experts gezocht
Computable is bezig om al zijn 25 topics te voorzien van een expertpanel. Voor de komende tijd zijn wij op zoek naar experts op de volgende vakgebieden:
Internet: internet@computable.nl
eHRM: ehrm@computable.nl
Besturingssystemen: besturingssystemen@computable.nl
Beleid: beleid@computable.nl
Maatschappij: maatschappij@computable.nl
ICT-branche: ict-branche@computable.nl
Ben jij expert op een van bovengenoemde vakgebieden, stuur dan een e-mail met je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar het bijbehorende e-mailadres.