De Nederlandse finale van de Imagine Cup is dit jaar gewonnen door het team FreshGen, van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Imagine Cup is een wedstrijd van Microsoft. Ieder jaar ontwikkelen teams over de hele wereld een ict-oplossing rondom een bepaald thema. Dit jaar moest de software tegemoet komen aan een van de acht millenniumdoelen. Het winnende team maakte software om medicijnen mee te distribueren. Het team doet in juli mee aan de wereldwijde finale in Cairo.
Het team FreshGen van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de Nederlandse finale van de Imagine Cup 2009 gewonnen. Het team reist in juli af naar Cairo in Egypte om daar mee te doen aan de wereldwijde finale.
De Imagine Cup is een wedstrijd van Microsoft waar studenten softwareware ontwikkelen rond een bepaald thema. Het thema dit jaar is ‘verbeter wereldproblemen'. De teams moeten een ict-oplossing ontwikkelen rondom 's werelds grootste problemen, de acht millenniumdoelen. Het team van de Erasmus Universiteit ontwikkelde het project ‘Drug Donation Network'.
Medicijndonatie
Met deze software moet medicijndonatie worden vermakkelijkt, vertelt teamcaptain Gino Mangnoesing. "We hebben een systeem bedacht waarbij gedoneerde medicijnen efficiënt verspreid kunnen worden via productidentificatie. We hopen met ons concept echt een verschil te kunnen maken op het gebied van bestrijding van dodelijke ziektes, een van de millenniumdoelen."
De tweede plaats ging naar het team FiftyFifty van Hogeschool Rotterdam. Team Imadonation, het andere team van de Erasmus Universiteit, behaalde een derde plaats. De teams worden een jaar lang door Microsoft ondersteund om het product in de markt te zetten. Ook kregen de teams een geldbedrag.
Vorig jaar
Vorig jaar was het thema van de wedstrijd ‘milieu'. Studenten moesten met behulp van technologie een bijdrage leveren aan een duurzamere leefomgeving. Hogeschool Rotterdam won toen de Nederlandse finales, maar de wereldwijde finales werden gewonnen door een Australisch team.
Microsoft organiseert de Imagine Cup dit jaar voor de zevende keer.
De milleniumdoelen
In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken om voor 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Er zijn acht concrete doelstellingen vastgelegd.
1. De armoede halveren en minder mensen honger
2. Iedereen naar school
3. Mannen en vrouwen gelijkwaardig
4. Minder kindersterfte
5. Verbeteren van de gezondheid van moeders
6. Bestrijden van hiv/aids, malaria en andere dodelijke ziektes
7. Meer mensen in een duurzaam leefmilieu
8. Mondiaal samenwerkingsverband voor ontwikkeling