Al maanden gonst het van de geruchten dat Sun Microsystems verkocht zou worden en uiteindelijk weet Oracle het bedrijf in te lijven. Maar wat moet Oracle eigenlijk met Sun Microsystems? Wat gaat het met Sun doen? Voor de Computable-experts komt deze overname niet als een verrassing. Sterker nog, zij vinden dit een logische stap.
In eerste instantie mag de overname van Sun Microsystems door Oracle als een verrassing bestempeld worden, maar wie de beide portfolio's vergelijkt, ziet opvallend veel overeenkomsten een aanvulling. Natuurlijk is hardware nieuw voor Oracle, maar beide bedrijven zijn actief in bijvoorbeeld open source, databases en virtualisatie.
Oracle naar datacenter
"Voor Oracle is dit een voor de hand liggende actie waarvan al langer sprake was in de markt", meent Theo Koster, directeur bij Conclusion Corporate & Public Communication. "Het belangrijkste voordeel op korte termijn is dat Oracle toegang krijgt tot de grote datacentra waar nu hardware van Sun staat. Op iets langere termijn zijn er twee grote voordelen. Allereerst is Oracle nu eigenaar van het Java-platform, dat vandaag al centraal staat in de technologie van Oracle zelf. Bovendien neutraliseert Oracle met deze aankoop de dreiging in de markt van MySQL, de open source-database, die vanaf de onderkant van de markt het marktaandeel van Oracle aanvreet."
Edwin Charité, manager bij DeltaIsis verwacht niet direct schokkende veranderingen. "Oracle koopt wellicht een ‘voorkeursplatform' voor zijn software en databases en koopt daar de nodige expertise bij. Het zou me verbazen als Oracle zich exclusief op Sun-technologie gaat richten. Wat zou kunnen veranderen zijn samenwerkingsverbanden, partnerprogramma's en dergelijke, maar ook dat zal niet van vandaag op morgen gebeuren. Ik kan me zelf ook niet voorstellen dat een van beide merknamen op korte termijn gaat verdwijnen."
Meeprofiteren
Voor Oracle ziet Charité deze overname vooral als een investering uit financieel belang. "Ik verwacht dat het marktaandeel van Sun op een aantal gebieden sterk gaat groeien in de komende jaren. Sun is zelf in zijn productontwikkeling ‘duurzaam' bezig en is betrokken bij een aantal innovaties waarbij ‘duurzaam' nadrukkelijk de focus is. Bijvoorbeeld voor het Sunray-concept verwacht ik een mooie toekomst. Er liggen veel kansen voor Sun, met name bij de overheid waar ‘duurzaam' als speerpunt is neergezet en ‘groen' en maatschappelijk verantwoord ondernemen nadrukkelijk voorkeur gaan krijgen. Dat Oracle daar van mee wil profiteren kan ik me goed voorstellen."
Zowel bij Oracle als bij Sun Microsystems is het moeilijk een reactie over de overname los te krijgen, maar onze eigen expert Remco Lengers, staff engineer bij Sun Microsystems, wil wel heel kort op persoonlijke titel reageren. "Een leverancier die de gehele stack (storage, hardware, besturingssysteem, cluster, database, java middle tier en applicaties) kan aanbieden van klein naar heel groot en met complete support, one-stop-shop, dat lijkt toch een prima idee."
"Dit is opmerkelijk nieuws", meent Steven van 't Veld, principal consultant bij A/I/M."Eerst was IBM met Sun Microsystems bezig en nu gaat kennelijk Oracle er mee van door. Sun is een hardwareleverancier die steeds meer uitgeweken is naar software, waarbij het woord ‘open' zeer belangrijk gevonden wordt. Dat past goed bij de cultuur van Sun, hoewel ik die open cultuur af en toe toch minder open vind dan zij zelf willen doen geloven. Die ‘openheid' past goed bij de manier waarop Oracle werkt: openheid met een sterke, bepalende, centrale leiding. Dus als zodanig is het een logische aanvulling."
MS Office-concurrent
Toch ziet Van 't Veld ook een mogelijk ander punt waarom Oracle Sun overneemt. "In de helft van de jaren negentig is Wordperfect ingehaald door MS Word. Daar is uit de markt eigenlijk nooit een antwoord op gekomen. Toen zou het logisch geweest zijn als bijvoorbeeld Oracle, IBM en Corel (en mogelijk Novell) samen een tegenwicht zouden vormen tegen het Microsoft-geweld. Dat is niet gebeurd. Als Oracle nu Sun overneemt komt Oracle dichter bij de open source-wereld en dat zou best wel eens een goed alternatief kunnen zijn voor het MS Office-geweld. Dus vijftien jaar na dato komt alsnog een alternatieve combinatie office (OpenOffice) en database (Oracle) aangevuld met eigen hardware (Sun) op de markt. Misschien hoopt men van het feitelijke monopolie van Microsoft een oligopolie te maken."
Volgens Van 't Veld is het interessant om te gaan kijken naar de klantenbestanden van zowel Oracle als Sun Microsystems. Van 't Veld: "Die zouden elkaar best wel eens goed kunnen gaan aanvullen, waardoor het totale portfolio dus breder wordt en het bereik van Oracle en Sun dus ook groter wordt. Natuurlijk haalt Oracle ook een concurrent uit de markt en dat is natuurlijk ook nooit weg. Ik geloof niet dat er concurrentietechnische problemen zullen zijn tegen de overname. Al met al zal Sun mijns inziens Oracle wat meer aan de systeemhuiskant invullen met zijn technologie en systeemsoftware. Ook het applicatieportfolio van Oracle zal in de breedte aangevuld worden. Het lijkt erop dat Oracle zich dus goed versterkt met Sun en dat is een felicitatie waard. Stevige concurrentie door een flink aantal stevige bedrijven in de huidige markt is een goede zaak voor iedereen en het lijkt erop dat Oracle dat met deze overname realiseert."
Veel betere aansluiting
Michael Widjaja, partner en senior executive bij Accenture, meent dat Oracle er veel marktterreinen bij krijgt. "Sun biedt het robuuste Solaris-besturingssysteem, een aantal opensourcejavaprogrammeer- en softwareplatformen, middleware (wat Oracle ook al met BEA Systems heeft) en zelfs serverhardware aan. Oracle had natuurlijk zijn databaseplatform, applicatiesoftware en BEA-software al. Dus deze overname geeft voor Sun een veel betere aansluiting dan de afgeblazen acquisitie door IBM, waarmee veel overlap was."
Oracle verbreedt hiermee volgens Widjaja duidelijk zijn soft- en hardware footprint als dominante marktspeler, want het koopt hiermee een positie op een aantal gebieden waar IBM voorheen dominant was. Widjaja: "In de marktbewegingen zie je dat grote softwareleveranciers proberen hun portfolio te verbreden, zowel verticaal als horizontaal. Verticaal door meer platformen en functionele applicatiegebieden te dekken. De horizontale verbreding van softwareleveranciers gebeurt door de raakvlakken van hun producten te openen en standaardiseren om andere software gemakkelijker te integreren met hun eigen producten. Klanten kiezen steeds vaker voor een stuk toekomstzekerheid (kas- en marktpositie) bij een softwareleverancierkeuze. Met de huidige economische crisis zal deze verbreding en verdieping alleen maar verder gaan en Oracle is hiermee goed op weg."
Over de toekomst van Sun Microsystems onder de vlag van Oracle maakt Widjaja zich geen zorgen. "Net als met de overname van BEA Systems en andere aankopen zal Oracle het beste uit Sun halen en met Oracle samenvoegen. De producten die minder aantrekkelijk zijn, worden langzaam uitgefaseerd. De beste producten blijven over."
Kritisch geluid
Bijna iedereen is positief over de overname van Sun Microsystems, maar zijn er dan helemaal geen kritische geluiden te horen? "Toch wel", aldus Martijn Delahaye, marketingmanager erp bij Afas ERP Software. "Dit is goed nieuws voor de concurrenten van Oracle. De integratie zal een hoop tijd, geld en energie betekenen. De focus komt niet extern op de klant, maar intern op de integratie te liggen. Wordt Sun voor Oracle wat Baan voor Boeing was …?"
Citeert die pipo van Afas nou de reakcie van Microsoft toen IBM kandidaat was om Sun te kopen? Echte expert…
Ach ja, de kwaliteit van Afas ERP software spreekt ook boekdelen.
Deze overname kon wel eens leiden tot een heftige strijd om marktaandelen, met veel prijsvoordeel voor de eindklant. Oracle is nu opeens ook leverancier van een volwassen operating system dat direct concurreert met AIX en Windows Server. Ze zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk hun ‘share of wallet’ te vergroten, oftewel: zorgen dat klanten zoveel mogelijk budget aan Oracle spullen spendeert. Vooral Microsoft zou het nog wel eens moeilijk kunnen krijgen als Oracle hun Windows Server licenties converteert naar Solaris; dat zou grote happen uit de jaarlijkse server-omzet nemen. En ook IBM en HP zullen zich langzamerhand achter de oren moeten krabben; Oracle is een heel agressieve concurrent met miljarden in de oorlogskas.
Oracle moet zich evenwel realiseren dat het ontwikkelen en onderhouden van hardware een heel andere tak van sport is dan software. Interessant is om te zien hoe de Storagetek technologie van Sun wordt ontwikkeld, al is het misschien logischer wanneer die tak wordt losgeweekt en doorverkocht.
Als je nu naar de integratie van de door Oracle geacquireerde producten kijkt, loopt die uitstekend. Afas-kereltje begrijpt niet hoeveel ontwikkelaars Oracle heeft in de VS en dat wordt simpelweg een andere divisie.
Laat die Delahaye maar praten…
Als Java open source specialist merk ik twee dingen op voor het Java platform:
– Oracle heeft een goede financiele draagkracht en voldoende kritische massa om de toekomst van het Java platform te waarborgen
– Voor het Java platform is het beter dat het wordt ondergebracht in een consortium. Daarmee wordt gewaarborgd dan niet alleen het belang van Oracle prevaleert maar van grotere groep belanghebbenden uit de software instustrie.
@telescreamer
Ga eerst je Nederlands eens bijspijkeren voordat je commentaar geeft. “reakcie” … tjonge, jonge ….