In de landelijke dagbladen en tijdschriften is het aantal ict-vacatures sterk gestegen, van 59 naar 96. Er is vooral vraag naar systeembeheerders en service- of supportengineers.
Het totaal aantal vacatures in landelijke dagbladen en tijdschriften steeg de afgelopen week van 59 vacatures in week 14 naar 96 in week 15. Dat blijkt uit gegevens van Nielsen Media Research. Daarmee zit het aantal vacatures weer op het niveau van enkele weken geleden. Een week eerder halveerde het aantal.
In de papieren publicaties was vooral veel vraag naar systeembeheerders. In week 14 waren nog twee vacatures voor een systeembeheerder, in week 15 zijn dat er elf. Ook het aantal vacatures voor een service- of supportengineer stegen sterk van één naar negen vacatures. Daarnaast ging de teller ook omhoog voor het hoofd applicatiebeheer en het hoofd automatisering.
Over de Banometer
De Banometer toont het aantal ict-personeelsadvertenties in 27 landelijke kranten en vakbladen. De gegevens zijn afkomstig van Intermediair Arbeidsmarkt Analyse en Nielsen Media Research.
Dit is natuurlijk, prachtig en misschien een teken dat het weer wat beter gaat met bedrijven en de economie.
Maar hoe vergelijk ik dat met de honderden vacatures op zoekmachines e.d. Tellen die niet mee voor de index … Of zijn dit zoals ik vaak vermoed reclame-uitingen, of zoektochten naar niet bestaande Wizkids …
@Moiahh50
Ik denk dat je gelijk hebt en dat veel bedrijven personeelsadvertenties plaatsen om aan te geven dat ze niet in de problemen zitten. Anderzijds is de wal (lees: de werkelijkheid) het schip (lees: outsourcing) aan het keren en is er weer meer behoefte aan het ontstaan aan mensen die de stekker erin weten te duwen en een ping uit kunnen voeren …
Ik heb altijd al mijn twijfels gehad over ‘de Banometer’. Maar nu ik bovenstaand bericht lees, raak ik de draad toch helemaal kwijt.
Op 07.04.2009 is onderstaan artikel geplaatst:
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/loopbaan/2920090/1458016/banometer-aantal-vacatures-stijgt-licht.html
Daar spreekt men over ‘vorige week’. Als het geplaatst is op 7 april (week 15) dan is de vorige week, week 14.
Hier wordt gesteld dat het aantal vacatures in de betreffende week (14) is gestegen van 83 naar 104. In het artikel van vandaag geven jullie weer dat er 59 vacatures waren in week 14. Dat is nogal een verschil. Hoe kan dit?
En waarom wordt mijn bericht bewerkt na plaatsing?
Ow Ron, dachten ze maar allemaal zoals jij. Ik vraag me al heel lang af wat gezonde nederlandse bedrijven bezielt om hun IT (of wat dan ook) te outsourcen.
Ze betalen een bulk poen aan een of andere buitenlandse firma (dag geld, dag kennis, weg uit NL en op rekening van een of andere VS based corporate). Vervolgens kost het hier banen (en dus ook weer geld).
Ergens in verwegistan krijgt een ITer een matig loontje en die gaat van zijn salaris geen nederlandse producten kopen. De Nederlandse IT zit zonder werk en kan ook niks meer kopen.
En zo zakken we steeds verder weg. Globalisatie, joepie. Behalve als je in West Europa woont. Dan is het een ramp.
En allemaal omdat een of andere controller ergens wat geld denkt uit te sparen. Op de korte termijn…
Of ben ik nou te nationalistisch? 🙂
“En waarom wordt mijn bericht bewerkt na plaatsing?”
@Pascal:
Omdat er geen censuur heerst op internet en deze website, een omdat we leven in een land waar ieder indivudu heeft op het grondwettelijke “recht van vrije meningsuiting” zolang het de belangen van de eigenaren van http://www.computable.nl maar niet schaadt 😉
Na de internet hype hebben wij dit ook gezien. Eerst het (recruitment) sentiment tegen:
– Geen vacatures
– We regelen het intern
– Aanname niet de hoogste prioriteit.
– Er moeten eerder mensen uit
– Etc.
Toen kwam de realiteit. Schaarste alom.
Met de krediet crisis lijkt dit zich te herhalen. Onderhuids gaat de vergrijzing echter gestaag door. De impact van ICT wordt ook steeds groter. De vraag gaat nog verder stijgen en het aanbod zal eerder afnemen dan stijgen.
Daarom nu reeds investeren in opleidingen etc. Of de aandacht verleggen naar het buitenland. Niet qua Outsource, maar juist instroom van bijvoorbeeld kennismigranten. Een slimme zet is ook om juist nu in rustige tijden Nederlands te vertalen naar Engels. Dat scheelt straks enorme kosten, juist vanwege de schaarste.
“maar juist instroom van bijvoorbeeld kennismigranten”
Leuke suggestie, ten koste van alle reeds ervaren, op leeftijd zijnde ict-ers Rob.
Waarom zou je willen investeren in opleidingen, terwijl er nog voldoende mensen rondlopen van een oudere generatie die kennis en vooral ERVARING al lang in huis hebben?
Wat is er slim aan Nederlands vertalen naar Engels? behalve als werkgelegenheidsproject? Waarover heb je het hier, handleidingen, cursussen, software teksten?
@Ronald:
Berust er nou maar in. ‘Men’ wil helemaal geen ervaren mensen zoals jij (en ik)! Die zijn lastig, hebben alle HRM truukjes al een keer meegemaakt, die laten zich niet zo gauw meer een oor aannaaien, c.q. laten zich van alles welgevallen.
Ze zoeken juist, jonge enthousiaste, maar vooral, kneedbare en enigszins naieve strebertjes. Want we moeten en zullen het ‘snelle’ imago van de ICT in stand houden. Als kennis en ervaring ECHT goed waren ingezet de afgelopen jaren, dan waren er ook niet zoveel zepers geweest bij al die projecten.
Een bekende uitspraak is nog altijd: “Er is nooit geld genoeg om het 1 in keer goed te doen, maar er is altijd geld genoeg om de sh*t achteraf op te lossen”
Tja, zolang de golfbaan en vrindjespolitiek het nog steeds winnen van common sense, zie ik nog geen verbetering optreden in het waarderen van ervaren en door de wol geverfde ITers.
De vraag is echter; hoe lang nog kan deze farce doorgaan?
Grote ICT dienstverleners hebben geen belang bij het goed inzetten van ICT. Dan levert het niets meer op. Outsourcing van duizenden standaard werkplekken kost om die reden veel meer geld dan strikt noodzakelijk is. Essentiele ondersteuning buiten je bedrijf plaatsen is sowieso niet slim, maar dat terzijde. De ontwikkelingen zijn echter onomkeerbaar: ICT wordt uiteindelijk echt het middel dat realisatie van de besdrijfsdoelstellingen optimaal kan ondersteunen. Outsourcers kunnen daarom wel inpakken. Bedrijven doen er goed aan ICT inrichting en beheer weer lekker zelf te doen en zelf de regie te houden bij projecten, waarbij ze zich beperkt, maar wel gericht en efficient laten ondersteunen door externe suppliers.