ICT~Office heeft zestien ict-bedrijven bereid gevonden om de meerjarenafspraak energie-efficiëntie te ondertekenen. Deze bedrijven beloven de komende vijftien jaar in verhouding dertig procent minder energie te verbruiken dan nu. De bedrijven worden jaarlijks gecontroleerd door SenterNovem. Atos Origin, Capgemini, Dell en Sun Micrososystems zijn enkele van de bedrijven die de afspraken hebben ondertekend.
Zestien ict-bedrijven hebben hun handtekening gezet onder de meerjarenafspraak energie-efficiëntie. Zij gaan zich de komende jaren inzetten het energieverbruik van zichzelf, maar ook van anderen te verlagen door hun producten energievriendelijker te maken. De aansluiting van de zestien bedrijven bij de afspraak vloeit voort uit de afspraken die branchevereniging ICT~Office vorig jaar maakte met het ministerie van Economische Zaken.
Het doel is om in een periode van vijftien jaar dertig procent minder energie te gebruiken dan het geval zou zijn als het ict- en energieverbruik even sterk groeien. "We vragen aan de bedrijven om dertig procent efficiënter met energie om te gaan", legt woordvoerder Ted van Hintum uit.
Zoveel mogelijk ICT-bedrijven
Het gaat om de bedrijven Atos Origin, Canon, Capgemini, Cisco, Dell, EvoSwitch, Hewlett-Packard, IBM, KPN, Level 3 Communications, Microsoft, Oracle, Ordina, Sara Reken- en Netwerkdiensten, Sun Microsystems en TCN SIG Telehousing. Het zijn er nu zestien, maar de branchevereniging hoopt dat uiteindelijk ‘zoveel mogelijk ict-bedrijven' de afspraak ondertekenen.
De betrokken bedrijven verbinden zich niet zomaar aan een afspraak. SenterNovem zal de bedrijven jaarlijks bezoeken om te bekijken welke maatregelen zij genomen hebben en wat de effecten daarvan zijn. "We willen de resultaten hiervan op brancheniveau zichtbaar maken. Het is niet de bedoeling om de bedrijven met naam en toenaam te noemen", aldus Van Hintum. De eerste bezoeken vinden in 2010 plaats.
De betrokken bedrijven moeten binnen negen maanden na toetreding een Energie-Efficiëntie Plan (EEP) opstellen. Hierin staat welke activiteiten het bedrijf de komende vier jaar onderneemt om bij te dragen aan de doelstelling. Dit zijn zowel efficiëntiemaatregelen gericht op het eigen energieverbruik, als op het verbruik binnen de keten of in andere sectoren.
Mooie headline voor volgende artikel:
– ICT bedrijven tekenen convenant voor invoering deeltijd
– ICT bedrijven stemmen in met standaard cv layout en open sollicitatie procedures
Ik houd het nieuws in de gaten…
Ik heb het nu verschillende keren gelezen, maar ik kom er niet uit. Gaat het om 30% besparing op toekomstige energiekosten, op de stijging van de energiekosten, op de huidige energiekosten en daarnaast op de te verwachten toename van de energiekosten, na 15 jaar pas 30% besparing of 30% besparing over de gehele 15 jaar? En wat is het ijkpunt? Welke waarden worden er nu vastgelegd als zijnde het gemiddelde energieverbruik van het gemiddelde (ICT) bedrijf als het gaat om automatisering? Er zijn bedrijven die nu al besparingen van meer dan 30% hebben gerealiseerd. Tel je die mee, of ga je uit van bijvoorbeeld de situatie 2008? En waarom alleen besparing op energie?
Als we nu weten dat er vandaag de dag in specifieke situaties al een energiebesparing tot 80% mogelijk is, door toepassing van nieuwe technieken de afschrijvingstermijn van hardware verdubbeld kan worden en de kosten van beheer gehalveerd kunnen worden, is het dan niet veel interessanter daar een convenant voor op te stellen? Minimaal 30% besparing op de totale ICT kosten. Dan zijn we echt goed bezig.