De Nederlandse zorginstellingen zijn nog niet klaar voor het elektronisch patiëntendossier. Van hen is 54 procent nog niet eens begonnen met invoeren van de vereiste NEN7510-norm. In de norm worden standaarden voor beschikbaarheid, integriteit en betrouwbaarheid vastgesteld. De zorginstellingen vinden dat ze te weinig tijd krijgen om alles op orde te brengen. Zelf zouden ze graag een paar jaar extra de tijd krijgen om zich voor te bereiden.
Het grootste deel van de Nederlandse zorgverleners is nog niet klaar voor het elektronisch patiëntendossier (EPD). Ze hebben hun netwerken nog niet voldoende op orde om te voldoen aan de NEN7510-norm die de overheid heeft ingesteld en die in het voorjaar van 2010 bij alle zorginstellingen ingevoerd moet zijn. In de norm worden standaarden voor beschikbaarheid, integriteit en betrouwbaarheid vastgesteld.
Van de ondervraagde zorginstellingen heeft 59 procent de beveiliging van het netwerk bijvoorbeeld nog niet op het op orde. Bij 54 procent van de ondervraagden is het implementatieproject van de NEN7510-norm zelfs nog niet eens begonnen. Volgens Arjan Hassing van onderzoeksbureau Ernst & Young heeft dat alles te maken met de tijdsdruk waaronder de zorginstellingen staan. "Ze vinden ook dat er teveel onduidelijkheid is. Ze hebben in het onderzoek aangegeven dat twee jaar extra implementatietijd genoeg zou moeten zijn om de norm door te kunnen voeren." Zorginstellingen krijgen geen extra geld om de norm in te voeren. En dat speelt voor hen ook mee. Ziekenhuizen zien het EPD sowieso niet zitten.
Nog twee jaar
Hassing verwacht dat de deadline die staat voor de implementatie, het voorjaar van 2010, uiteindelijk verschoven zal worden. Dat gebeurde eerder ook al. De netwerken kunnen volgens Hassing pas met elkaar verbonden worden als ze echt veilig zijn. "Anders hoeft er maar één netwerk last te hebben van een hacker en dan kan deze meteen bij alle patiëntgegevens van de anderen. De overheid zegt wel dat het wettelijk verplicht wordt, maar het netwerk kan niet online als er nog gaten in zitten. Dat is onveilig en onverantwoord."
Zorginstellingen zien wel in dat de norm wettelijk verplicht moet worden. Van de ondervraagden is 87 procent het met die stelling eens. 37 procent van hen geeft aan dat ze de implementatie door een onafhankelijke partij willen laten uitvoeren.