De gemeente Groningen wordt de eerste stad in Nederland met een volledig stadsdekkend Wi-Fi-netwerk. Grootte: ongeveer vijftig vierkante kilometer. Het netwerk wordt in stand gehouden door twaalfhonderd nodes, die zelfstandig met elkaar kunnen overleggen. Het netwerk wordt zo zelfreparerend. In 2011 moet de hele stad toegang hebben tot het netwerk.
Na een succesvolle pilot van een halfjaar, wordt nu in de gemeente Groningen begonnen met het aanleggen van een compleet stadsdekkend Wi-Fi-netwerk. Begin 2011 moet de hele stad toegang hebben tot het netwerk, dat in omvang een gebied van meer dan vijftig vierkante kilometer groot moet zijn.
Daar gaat veel werk inzitten, volgens Alphonso Makovec van Alcadis, de leverancier voor de hardware voor het project Digitaal Groningen, dat een samenwerkingsverband is tussen de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen, het Noorderpoort College en de gemeente.
Het project moet gebruik gaan maken van Strix Systems mesh technologie: een technologie waarbij verschillende nodes samen moeten werken. "Dat zijn kasten met daarin meerdere radio-units die draadloos met elkaar communiceren. Daar bovenop komen accesspoints te staan. Dat zijn eigenlijk de hotspots zoals je ze kent, maar door de communicatie tussen de radio-units onderling zijn ze dynamisch." Van die nodes moeten er zo'n twaalfhonderd komen. Door de dynamische samenwerken van de nodes onderling, bestaat het project eigenlijk uit een grote Wi-Fi-waaier over de stad.
Zelfreparerend
Volgens Makovec wordt het nieuwe netwerk, dat gratis gebruikt mag worden door werknemers en studenten in Groningen, niet alleen zelfondersteunend, maar ook zelfreparerend. "De nodes scannen continu zodat honderden parameters in het netwerk en de omgeving in het hele netwerk worden gedeeld. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien waar het netwerk vertraging oploopt en verzoeken via een andere route doorsturen." De nodes worden op straatlantaarns gemonteerd of worden opgenomen in het openbaar vervoer. Het draadloos netwerk wordt op zo'n twintig plekken verbonden met een glasvezelverbinding, om het netwerk van bandbreedte en een verbinding naar de gateway te voorzien.
Het draadloze stadsnetwerk van Groningen moet uiteindelijk voor meer gebruikt gaan worden dan alleen voor toegang tot internet vanaf elk terrasje of bankje. Zo moeten bewoners van de binnenstad via het netwerk kunnen zien waar er parkeerplaatsen vrij zijn en moeten ambulances direct ter plekke bij archieven met patiëntinformatie kunnen.
Rotterdam
In juli 2008 begon Groningen al met een pilot van het systeem. Ook in Rotterdam is in oktober van dat jaar begonnen aan een jaarlange pilot, waar de binnenstad voorzien wordt van een draadloos netwerk. De dekking van deze hotzone, gelegen in de binnenstad, breidt zich uit tot ongeveer een kilometer. Het stelt onder andere zesduizend studenten van de Erasmus Universiteit in staat om vanaf elke locatie in te kunnen loggen op het universiteitsnetwerk.
Ach, straling zijn we wel gewend dus prima.
Alleen beetje zielig dat 24/7 geinternet.