De gemeente Groningen wordt de eerste stad in Nederland met een volledig stadsdekkend Wi-Fi-netwerk. Grootte: ongeveer vijftig vierkante kilometer. Het netwerk wordt in stand gehouden door twaalfhonderd nodes, die zelfstandig met elkaar kunnen overleggen. Het netwerk wordt zo zelfreparerend. In 2011 moet de hele stad toegang hebben tot het netwerk.
Na een succesvolle pilot van een halfjaar, wordt nu in de gemeente Groningen begonnen met het aanleggen van een compleet stadsdekkend Wi-Fi-netwerk. Begin 2011 moet de hele stad toegang hebben tot het netwerk, dat in omvang een gebied van meer dan vijftig vierkante kilometer groot moet zijn.
Daar gaat veel werk inzitten, volgens Alphonso Makovec van Alcadis, de leverancier voor de hardware voor het project Digitaal Groningen, dat een samenwerkingsverband is tussen de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen, het Noorderpoort College en de gemeente.
Het project moet gebruik gaan maken van Strix Systems mesh technologie: een technologie waarbij verschillende nodes samen moeten werken. "Dat zijn kasten met daarin meerdere radio-units die draadloos met elkaar communiceren. Daar bovenop komen accesspoints te staan. Dat zijn eigenlijk de hotspots zoals je ze kent, maar door de communicatie tussen de radio-units onderling zijn ze dynamisch." Van die nodes moeten er zo'n twaalfhonderd komen. Door de dynamische samenwerken van de nodes onderling, bestaat het project eigenlijk uit een grote Wi-Fi-waaier over de stad.
Zelfreparerend
Volgens Makovec wordt het nieuwe netwerk, dat gratis gebruikt mag worden door werknemers en studenten in Groningen, niet alleen zelfondersteunend, maar ook zelfreparerend. "De nodes scannen continu zodat honderden parameters in het netwerk en de omgeving in het hele netwerk worden gedeeld. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien waar het netwerk vertraging oploopt en verzoeken via een andere route doorsturen." De nodes worden op straatlantaarns gemonteerd of worden opgenomen in het openbaar vervoer. Het draadloos netwerk wordt op zo'n twintig plekken verbonden met een glasvezelverbinding, om het netwerk van bandbreedte en een verbinding naar de gateway te voorzien.
Het draadloze stadsnetwerk van Groningen moet uiteindelijk voor meer gebruikt gaan worden dan alleen voor toegang tot internet vanaf elk terrasje of bankje. Zo moeten bewoners van de binnenstad via het netwerk kunnen zien waar er parkeerplaatsen vrij zijn en moeten ambulances direct ter plekke bij archieven met patiëntinformatie kunnen.
Rotterdam
In juli 2008 begon Groningen al met een pilot van het systeem. Ook in Rotterdam is in oktober van dat jaar begonnen aan een jaarlange pilot, waar de binnenstad voorzien wordt van een draadloos netwerk. De dekking van deze hotzone, gelegen in de binnenstad, breidt zich uit tot ongeveer een kilometer. Het stelt onder andere zesduizend studenten van de Erasmus Universiteit in staat om vanaf elke locatie in te kunnen loggen op het universiteitsnetwerk.
Dit bericht al in enkele media gezien, toch jammer dat Wireless Leiden nergens wordt genoemd. Die zijn toch al wat jaren bezig.
> gratis gebruikt mag worden door werknemers en studenten in Groningen
gewone huishoudens niet?
Is het een gesloten netwerk dan?
Het ligt iets genuanceerder: zie aanvulling!
Groningen krijgt stadsdekkend Wi-Fi mesh netwerk.
De gemeente Groningen wordt de eerste stad in Nederland met een volledig stadsdekkend draadloos Wi-Fi mesh netwerk van ongeveer vijftig vierkante kilometer.
Het netwerk wordt gevormd door zo’n 1200 Strix nodes, die zelfstandig met elkaar kunnen overleggen. Nodes zijn kasten met daarin meerdere radio-units, werkend op zowel Wi-Fi 802.11b/g 2,4 GHz als op 802.11a 5 GHz welke draadloos met elkaar communiceren en via enkele glasvezelverbindingen verspreid over de stad toegang tot de back bone hebben.
Na een succesvolle pilot van een half jaar, wordt nu in de gemeente Groningen begonnen met het aanleggen van een compleet stads dekkend draadloos Wi-Fi netwerk Er wordt binnenkort begonnen in het centrum wat medio oktober klaar moet zijn en begin 2011 zal de hele stad toegang hebben tot het netwerk wat een omvang van ruim 50 km2 zal bestrijken.
‘Daar gaat veel werk inzitten’, volgens Alphonso Makovec van Alcadis IP Solutions, de leverancier voor de hardware en kennis. ‘We bieden in opdracht van uitvoerder Unwired en gecertificeerde partners een turn key oplossing voor het project Draadloos Groningen, dat een samenwerkingsverband is tussen de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen, het oorderpoort College en de gemeente.’
‘Het project wordt uitgerold met gebruikmaking van Strix Systems mesh technologie; een technologie waarbij we verwachten voor dit project zo’n 1200 nodes te plaatsen om het netwerk stads dekkend te krijgen zoals in de Europese aanbesteding voor het project van Draadloos Groningen beschreven staat. Nodes zijn kasten met daarin meerdere radio-units, werkend op zowel Wi-Fi 802.11 b/g 2,4 GHz als op 802.11 a 5 GHz welke draadloos met elkaar communiceren. Enige radio’s in de node worden gebruikt voor de opbouw van het draadloze back bone verbindingen, ander radio’s fungeren als access points. Dat zijn eigenlijk de hotspots zoals je ze kent, maar door de communicatie tussen de radio-units onderling wordt het netwerk dynamisch. Door het dynamisch samenwerken van de access points in de nodes in het netwerk, wordt een zogenaamde hotzone in de stad Groningen gevormd.
Volgens Makovec wordt het nieuwe netwerk, dat gratis gebruikt mag worden door werknemers en studenten van de deelnemende onderwijsinstellingen en overheden van Draadloos Groningen omdat zij de rechten hebben afgekocht, door het gebruik van Strix mesh technologie niet alleen zelf-ondersteunend, maar ook zelf-reparerend.
‘De nodes scannen continu zodat honderden parameters in het netwerk en de omgeving in het hele netwerk worden gedeeld. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op radio niveau zien waar het netwerk vertraging oploopt, waar veel of juist minder doorvoer van gegevensstromen (bandbreedte) optreedt en op netwerk niveau dan data verkeer via een andere route doorsturen. De radio’s bepalen zo via een zogenaamd proprietary algoritme wat de meest optimale route is naar het bekabelde glasvezel netwerk. Tot zover de techniek!’
De nodes worden op straatlantaarns en op enige hoge opstelpunten gemonteerd en worden opgenomen in mobiele gebruikers als voertuigen van de Politie Groningen van het project Slimmer Veilig en wellicht in een later stadium ook in voertuigen van andere gebruikers als brandweer, ambulances en het openbaar vervoer. Het draadloos netwerk wordt op zo?n twintig plekken verbonden met een glasvezelverbinding, om het netwerk van bandbreedte en een verbinding naar de gateway te voorzien.
Het draadloze breedband stadsnetwerk van Groningen wordt voor meer toepassingen gebruikt dan alleen voor toegang tot internet vanaf elk terrasje of bankje. Een opsomming:
zo moeten bewoners van de binnenstad via het netwerk kunnen zien waar er parkeerplaatsen vrij zijn, informatie over OV krijgen, de Politie camera beelden op elke locatie kunnen bekijken, moeten ambulances direct ter plekke bij archieven met patientinformatie kunnen, kan door Stadsbeheer straatverlichting, verkeerslichten op afstand geschakeld en bruggen worden bediend, kan de brandweer voor een inzet informatie uit een database en plattegronden uit het kadaster ophalen, kan via sensoren informatie worden opgehaald van ondergrondse afvalsystemen, kunnen zogenaamde slimme energiemeters van de Nutsbedrijven worden uitgelezen, kan door de medische sector van patienten op afstand allerlei medische informatie worden verkregen voor monitoring en andere medische toepassingen waar uitwisseling van gegevens gewenst is.
Voor de Universiteit en Hanzehogeschool geeft het netwerk mogelijkheden voor E-learning, registratie en extra informatievoorziening voor de aangesloten studenten maar ook allerlei sociale applicaties zullen spontaan ontstaan zodra de Wi-Fi infrastructuur voorhanden is leren vergelijkende situaties in andere landen.
In juli 2008 begon Groningen al met een pilot van het systeem. Ook in Rotterdam is op initiatief van het Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam in oktober van dat jaar begonnen aan een jaarlange pilot, waar de binnenstad voorzien wordt van een draadloos netwerk. De dekking van deze hotzone, gelegen in de binnenstad, breidt zich uit tot ongeveer anderhalve kilometer. Het stelt onder andere zesduizend studenten van de Erasmus Universiteit in staat om vanaf elke locatie in te kunnen loggen op het universiteitsnetwerk, de Politie kijkt er via een PDA of laptop haar camera’s mee uit en worden testen met het uitlezen van zogenaamde slimme energiemers van Eneco voorbereid.
Fijn voor al die mensen die ziek worden door electrostress… Luister hier maar eens na:
http://www.youtube.com/v/hRpWMrqYDaY
En nu maar wachten op protesten van mensen die ook tegen UMTS zijn, oooh nee die komen natuurlijk niet want dan kunnen ze niet meer buiten internetten. ;o)
De straling is zeer gevaarlijk en veel te hoog. De richtlijnen van de gezondheidsraad deugen voor geen meter.
Kijk maar eens naar deze stralingsmeter: http://www.stopumts.nl/pdf/thermo_print.pdf
Teken de petitie om dit waanzinnige plan te stoppen:
http://www.stralingsvrijkind.nl
Over de angst over vermeende schadelijke stralingseffecten van een nieuw netwerk in Groningen.
Naar aanleiding van eerdere reacties wil ik het volgende opmerken. De discussie over straling tussen UMTS en Wi-Fi is een vergelijking tussen appels en peren. Deze angst is ongegrond want ook de toegepaste Wi-Fi apparatuur welke gebruikt wordt in het project van Draadloos Groningen voldoet aan dezelfde (zelfs strenger, vooraf zijn verplichte metingen verricht tijdens de pilot vorig jaar, het rapport is ter inzage op de website van de Stichting) eisen welke gesteld worden aan Wi-Fi apparatuur in Nederland.
Om een voorbeeld te geven is bijvoorbeeld uit een onderzoek in de UK gebleken dat de straling van een Wi-Fi netwerk binnenshuis ruim vijftigduizend keer zwakker is dan wat internationale richtlijnen als maximum aangeven. Een persoon dus ook kind (!) dat een mobieltje tegen zijn hoofd houdt, wordt blootgesteld aan vijftig procent van diezelfde normen.
Buitenshuis zijn de afstand tussen gebruiker(s) nog groter dus zijn lagere waarden te verwachten (de opstelling is op het niveau van straatlantaarn of op hoger gelegen locaties).
De discussie is derhalve of, wij zijn zelf ouders van kinderen, is niet of Wi-Fi of andere vormen van draadloze oplossingen een gevaar voor de volksgezondheid kunnen opleveren maar wanneer de richtlijnen worden overschreden.
Iedere vorm van innovatie heeft zijn voor- en tegenstanders maar gelukkig zijn er instanties om te controleren en indien nodig te reguleren.
IEDERE VORM van niet natuurlijke electromagnetische straling is een gevaar op de (acuut, middellang, lange) termijn voor de menselijke lichamelijk, geestelijke en energetische gezondheid!. Zelf de World Health Organisation erkent dat straling van de ANTENNES van mobieltjes schadelijk kan zijn en hersentumoren kunnen veroorzaken…echter ze zwijgen als het graf, als het gaat om de on-natuurlijke electromagnetische golfvormen die afkomstig zijn van GSM, UMST, WIFI zendmasten.
Groningen verandert hierdoor in een open draadloos (en electromagnetisch stralings) laboratorium met alle inwoners van het dekkingsgebied, als levende laboratorium ratten. Een open testomgeving gelijk als die van een magnetron in je keuken.
Voor de liefhebbers en Alphonso Makovec (misschien ben je nog in de ontwetende fase of je eigen produkten):
Sinds de tweede wereldoorlog zijn de CIA en de strijdkrachten van Amerika al bezig om te zoeken naar NON-LETHAL weapons. Een daarvan is het Active Denial System bedacht door fabrikant Raytheon, bijnaam The PAIN RAY.. Zie YouTube filmpjes hier:
http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=active+denial+system
Dit is een geconcentreerde golf electromagnetische energie die PRECIES afgesteld kan worden qua intensiteit en penetratie diepte op de menselijke huid. Dit veroorzaakt – binnen de usa gestelde veiligheids limieten – een zeer hevige, niet dodelijke pijn, die verder geen sporen of desfunctioneren nalaat bij het slachtoffer. Echter zijn in Irak – binnen oorlogs gebieden – al sightings gezien, waarbij mensen kompleet dood-gestraald zijn door zo’n apparaat!.
Het gaat hier dus om 1 bundel electromagnetische straling, net zoals geproduceerd kan worden door je WIFI antenne park. Kun je nagaan wat een deken van wifi-antennes kan instralen op de groningse bevolking. te vergelijken met een electromagnetisch carpet-bombardement!
Meer zelf onderzoeken Alphonso?
http://www.cheniere.org/
http://www.cheniere.org/images/EMfndns1/index.html
De website van Tom Bearden:
Neem vooral zelf het stuk over de Priore machine door:
http://www.cheniere.org/priore/index.html
Dan zul je tot de conclusie komen dat IEDER WILLEKEURIGE (fysieke) ZIEKTE ingestraald kan worden op afstand door gebruikmaking van electromagnetische energie en de juiste antennes.
Mocht je jezelf willen overtuigen:
1. Ga voelen (het beste overtuigingsbewijs) en hou je eigen hoofd,lichaam eens een uurtje in de stralenbundel voor een WIFI antenne. Als je daarna nog niets mankeert praat ik graag verder met je 🙂
2. Hou voor je – de aardigheid straks eens bij – via het epd de stijging van het aantal kanker-sterf-gevallen NA de invoering van je verstikkende wifideken over groningen?
3. Zijn jullie al ingedekt tegen alle gezondheidsklachten en schadeclaims die straks gaan binnenregenen tevolge van de invoering van dit draadloze wifi dekentje over Groningen?
Of gaan alle wifi-klachten structureel ontkent worden door een van de deelnemers in dit traject (UMCG he toevallig? 😉
Nog een vraag:
Wat is er mis met glasvezel? waarmee hetzelfde bereikt kan worden maar dan niet ten koste van de gezondheid van alle inwoners van Groningen stad?
“Er gaat niets boven Groningen dan een clear blue radiation free sky”
@Ronald
Alles wat je interessant vindt, daar hol je blindelings achteraan he?
Citaat uit Wikipedia:
Biographies of Bearden consistently state that he received a BS in Mathematics from Northeastern Louisiana University and an MS in Nuclear Engineering from Georgia Institute of Technology[17].
Some time in or before 2001, Bearden began to identify himself as “Tom Bearden, Phd”[18], with no affiliation or details. The Skeptical Inquirer, among others, revealed that Bearden purchased his PhD from Trinity College and University, which the magazine describes as “a British institution with no building, campus, faculty, or president, and run from a post office box in Sioux Falls, South Dakota”[19]. This institution is not accredited by any recognized accreditation association and is generally regarded as a degree mill. It has since changed its name to Bronte International University and its exact location is uncertain.
Although Bearden has defended his degree and claims to have written a PhD thesis[20], he has never made this thesis public. Since the controversy, he no longer identifies himself as “PhD” on the main page of his web site but, as of July 2005, was continuing to do so in correspondence [1].
Een pseudo-wetenschappelijke Jomanda dus…
@Kaspar:
– Heb je je eigen research al gedaan op dit vlak?
– Heb je de “Pain Ray” Youtube filmpjes al gekeken?
– Heb je Raytheon website met product specifications over het Active Denial System al bekeken?
http://www.raytheon.com/newsroom/feature/ads_03-08/
http://en.wikipedia.org/wiki/Active_Denial_System
Nee zeker?
want uit je reactie kan ik afleiden dat je andermans bronnen citeert, zoals “Skeptical Inquirer. In mijn ogen een club zeer beperkte – narrowminded ego’s die alles tot de grond toe afbrand wat hun eigen ego niet in staat is om te kunnen bevatten.
Op het onderwerp (wifi, gsm, umts electromagnetisme en de schadelijke invloed voor je gezondheid) dragen je opmerkingen – zoals gebruikelijk hier – totaal niets bij.