Nederlandse organisaties hebben zich verenigd in het Agile Consortium Benelux (ACB). Het consortium wil organisaties de vertaalslag laten maken van de agile-methode naar de praktijk. Volgens voorzitter Frank Langeveld wordt de aanpak soms op een verkeerde manier ingezet, waardoor er geen voordelen worden behaald . Door seminars en congressen te organiseren moeten bedrijven handvaten krijgen hoe agile op een goede manier in te zetten. Ordina, Atos Origin, Sogeti en ING zijn onder andere verenigd in het consortium.
Het DSDM Consortium Benelux gaat over in het nieuwe Agile Consortium Benelux (ACB). De focus van de organisatie wordt verbreed van de DSDM/Atern syteemontwikkelmethode naar de Agile-methode. "We willen de waarden van Agile toegankelijker maken voor meer organisaties", zegt voorzitter Frank Langeveld.
Het nieuwe consortium wil een platform zijn voor bedrijven die aan de slag gaan met de Agile-ontwikkelmethode. Dat doet het door seminars en congressen te organiseren. Sommige organisaties denken dat het uitvoeren van de methode genoeg is om op een agile-manier een project te organiseren, zegt Langeveld. "Het integreren van een project in een organisatie is meer dan een methodische aanpak. Het consortium wil boven de methode zitten en de vertaalslag maken van de methode naar de verschillende bedrijfsgebieden", aldus Langeveld.
Meerwaarde
Er zijn meer platformen rondom agile development. De meerwaarde van dit consortium is, volgens Langeveld, dat het leveranciersonafhankelijk en methode-onafhankelijk is. Het consortium ondersteunt de agile-methoden, zoals Scrum, Extreme Programming (XP), EVO, DSDM/Atern en het Unified Process (UP), maar ook het gedachtegoed van Lean.
Het Benelux-consortium is nu in gesprek met consortia in België, Zweden en Engeland om ook op een internationale manier informatie uit te wisselen. Langeveld: "In het consortium zitten internationale organisaties. Zij willen zich kunnen spiegelen aan andere internationale organisaties. Daarom is een dergelijke samenwerking belangrijk."
In het consortium zijn onder andere de organisaties ING, Atos Origin, Sogeti en Ordina verenigd.
Agile development
Bij agile development wordt een softwareontwikkelingsproject in kleine stukken gehakt. Iedere korte periode wordt er een deel van de software aan de klant opgeleverd. Elke periode is als het ware een miniatuurproject op zich zelf, en omvat alle noodzakelijke taken: planning, analyse, ontwerp, testen en documentatie. De klant kan na de periode feedback geven op de geleverde software, die meteen kan worden aangepast.
Als ik lees wat er in het grijze vak Agile Development staat dan lijkt de schrijver daarvan niets te begrijpen van agile practices als scrum en xp. Het is eerder RUP ontmoet mini-waterval. Voor meer infoverwijs ik maar door naar deze links:
– http://community.ative.dk/blogs/ative/archive/2007/03/18/Iterative-Development-Gone-Wrong-_2D00_-The-Mini_2D00_Waterfall-Anti_2D00_Pattern.aspx
– http://testobsessed.com/2006/11/07/agile-or-mini-waterfall/
– http://megansumrell.wordpress.com/2007/08/29/mini-waterfall-smells-how-agile-are-you-really/