Om het gebruik van OpenID te stimuleren, moeten bedrijven attent gemaakt worden op de mogelijkheden van het protocol. Hoe meer aanbieders het systeem omarmen, hoe meer de authenticatiestandaard gebruikt zal worden, vindt het Platform Open Identiteit, dat op 12 mei een informatiebijeenkomst houdt in Haarlem.
Wil het gebruik van OpenID, het single sign-on protocol voor internet applicaties, breed geaccepteerd worden, dan is het belangrijk dat meer aanbieders het protocol omarmen en beschikbaar stellen op hun webmedium. Dat stelt Kick Willemse, initiatiefnemer van het Platform Open Identiteit, dat het gebruiken van de wachtwoordendienst probeert te promoten in Nederland. Om de mogelijkheden van de authenticatiestandaard meer onder de aandacht te brengen bij de Nederlandse bedrijven, organiseert het platform op 12 mei de bijeenkomst ‘OpenID in de praktijk' in de Lichtfabriek in Haarlem.
Volgens Willemse zijn miljoenen Nederlanders al in het bezit van een OpenID-account, maar hebben ze dat vaak nog niet in de gaten. Iedereen die is aangemeld bij een internetgigant als Microsoft, Yahoo of Google is al in het bezit van een inlognaam die voor meerdere diensten gebruikt kan worden. "Hyves ondersteunt het systeem nu ook. Dat is al een flinke stap in de goede richting. Maar dat sites gebruik gemaakt van OpenID moet duidelijker aangegeven staan. Vaak staat er niet eens vermeld dat je ermee kunt inloggen. Als het er duidelijker staat, gaan mensen het ook herkennen en zien als een handige manier om op verschillende sites in te loggen met één code."
Angst voor beveiligingsgaten wegnemen
Naast manieren om OpenID breder geaccepteerd te krijgen, wordt tijdens ‘OpenID in de praktijk' ook ingegaan op regulatie, innovatie en vooral beveiliging van het systeem. "We zien dat er vaak vragen komen vanuit het bedrijfsleven, vooral over de veiligheid. Die angst willen we wegnemen. En we willen bedrijven leren wat ze er zelf aan hebben. Voor webshops wordt de drempel bijvoorbeeld erg verlaagd als mensen niet overal een aparte inlognaam voor nodig hebben. Dat merk je ook in de opbrengsten."
Tijdens de bijeenkomst is het doorvoeren van het protocol in het bedrijfsleven een belangrijk punt: "Sun Microsystems geeft medewerkers bijvoorbeeld een OpenID om toegang te krijgen tot de interne processen. Dat juichen wij erg toe." Daarnaast kan het ook een goed hulpmiddel zijn voor SaaS. Willemse verwacht dat het OpenID-gebruik in de toekomst erg zal toenemen onder Nederlanders, vooral nu Hyves overstag is.
Ik zou er zelf even mee wachten…
Voor je company security kun je beter bouwen op proven technologies met een bewezen historie van betrouwbaarheid , i.p.v. achter de OpenID Hype aanhollen.Je hoeft maar een OpenID fout te zijn en – via single signon – ligt je company security op straat, internet.
Of heeft u de film “The Net” nog niet gezien? (waarbij u het Gatekeeper program vervangt door OpenID).
“Maak het cybercriminelen en identity-thieves” niet makkelijker dan ze het nu al hebben.”
OpenID is in mijn ogen zelfs een stuk veiliger dan DigID en kan gewoon ingezet worden voor authenticatie-doeleinden.