Het merendeel van vermijdbare gegevensbeschadiging gebeurt in de eerste zestig minuten na een storing. Gebruikers proberen dan vaak de behuizing te openen, verwijderen hardware op een onveilige manier of knoeien met kleine, maar essentiële componenten.
Het merendeel van vermijdbare gegevensbeschadiging gebeurt in de eerste zestig minuten na een storing. Gebruikers proberen dan vaak de behuizing te openen, verwijderen hardware op een onveilige manier of knoeien met kleine, maar essentiële componenten.
In een groot aantal gevallen kan deze ‘doe-het-zelf recovery’ fataal zijn en cruciale data onherstelbaar beschadigen. Dit kan bedrijven duur komen te staan als gekeken wordt naar de verloren inkomsten en de manuren die zijn besteed aan het repliceren van informatie, vooropgesteld dat dit nog mogelijk is.
De specialisten van Kroll Ontrack, wereldwijd de grootste aanbieder van data recovery, hebben deze periode omgedoopt tot het ‘gouden uur’. Deze tijdspanne is vooral belangrijk omdat het de kans op het succesvol herstellen kan maken of breken. Het gebeurt vaak dat mensen in paniek raken en de schade proberen te beperken in plaats van dat ze logisch nadenken.
De data recovery-experts van Kroll Ontrack hebben daarom enkele tips op een rijtje gezet die de recovery van verloren gewaande data optimaliseren:
– Verander niets aan de huidige situatie: stop met werken en zet het apparaat uit. Schrijf geen data weg en installeer geen software op een systeem waarvan data moet worden hersteld.
– Bepaal het type schade: bepaal of het gaat om fysieke schade (gekenmerkt door klikkende, krassende of tikkende geluiden), brand- of waterschade of logische schade (gebruikers zien berichten als ‘No OS found’ of ‘Corrupt Volume’ op hun scherm verschijnen). Bij een fysieke beschadiging mag het medium niet meer opgestart worden en ook schudden, openmaken en schoonmaken worden niet aangeraden. Maak bij brand- of waterschade een situatieoverzicht: label en registreer ieder systeem en de eigenaar ervan. Zet het medium niet in een ijskast om af te koelen of juist op de verwarming om te drogen. Breng het nat naar een laboratorium. Bij een logische schade is het raadzaam geen programma’s als CHKDSK, fcsk of VRepair te draaien aangezien een fysieke beschadiging vaak de onderliggende oorzaak is.
– Bepaal de waarde van de data: inventariseer of er back-ups gemaakt zijn en hoe snel de data weer actief moet zijn.
– Bepaal een oplossingsstrategie en het herstelplan: werk bij logische schade altijd met een kopie. Maak met de juiste tools een bit-voor-bit image of schakel hiervoor een data recovery-bedrijf in. Bij fysieke schade wordt het laatste sowieso aangeraden.
– Geef niet op: laat de moed niet zakken voordat een professioneel data-herstelbedrijf in de arm is genomen. Het is verrassend wat er vaak nog terug te halen is na een crash.
"Bepaal hoe waardevol de informatie is die de gegevensdrager bevat voor jezelf en de organisatie. Neem dan de afgewogen beslissing of het het beste is om het apparaat te versturen voor herstel of dat het beter is om specialistische tools te downloaden die de beste kans op succes bieden", zegt Jaap Jan Visser, country manager Nederland bij Kroll Ontrack. "Een bedrijf kan het data recovery-proces eenvoudig optimaliseren en versnellen wanneer het een oplossingsstrategie opneemt in zijn business continuity plan. Door hierin de contactgegevens van een data recovery-specialist op te nemen, heeft iedere werknemer eenvoudig toegang tot professionele kennis en gaat er zo min mogelijk data verloren."
Kijk voor meer informatie over Kroll Ontrack’s diensten op: http://www.ontrackdatarecovery.nl of http://www.ontrackdatarecovery.nl/library/kroll-cdk-checklist.pdf