Er is genoeg aandacht voor open source software binnen de Nederlandse ict-opleidingen op mbo-niveau, vindt staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk. De politieke partij GroenLinks stelde in maart vragen over de samenwerking tussen het mbo-onderwijs en Microsoft, Cisco en Oracle.
De Nederlandse ict-opleidingen op mbo-niveau besteden genoeg aandacht aan open source software. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk in een brief aan de Tweede Kamer. Heemskerk reageert met de brief op vragen van oppositiepartij GroenLinks, die vorige maand zorgen uitte over de samenwerking die het mbo-onderwijs heeft met Microsoft, Cisco en Oracle.
In zijn antwoord (pdf) op de vragen geeft Heemskerk toe dat het inderdaad niet wenselijk is dat leerlingen alleen maar leren omgaan met de gesloten software van enkele grote leveranciers. De lesstof zou daardoor te beperkt blijven. Heemskerk: "Inderdaad schuiven bij het bepalen van profielen voor het mbo voornamelijk leveranciers van gesloten software aan. Echter, binnen de huidige ict-opleidingen op mbo-niveau is er ook nu aandacht voor open source leermateriaal en onderwijs. Het kabinet en partijen in het veld ondernemen diverse activiteiten om open standaarden en open source software bekend te maken binnen onderwijsinstellingen."
Volgens Heemskerk werkt het programmabureau Nederland Open in Verbinding samen met sleutelfiguren uit het onderwijs aan een concreet plan om open software in het onderwijs te stimuleren.
Novell
In zijn antwoord noemt Heemskerk de huidige onderhandelingen tussen kenniscentrum Loket MBO-ICT en Novell, waarin ondersteuning van het opensourcebesturingssysteem Linux wordt besproken. Novell wordt gevraagd om technische support, lesmateriaal en deelname aan Linux-examens gratis beschikbaar te stellen voor mbo-studenten. Als de onderhandelingen niet spaak lopen, wordt verwacht dat mbo-studenten vanaf volgend schooljaar aan de slag kunnen met de software. Scholen wordt echter niet verplicht het lesmateriaal aan te bieden. Dat is voor eigen invulling.
Toen ik op het MBO zat hadden we ook les in Linux, en dat was echt niet met een GUI 😉
Ik zit momenteel in mijn laatste jaar van het MBO en het enige linux gerelateerde project dat wij hebben gedaan bestond uit je wallpaper veranderen en een mp3 afspelen in SuSe Linux..
Hoewel dat wel ‘Onder de aandacht brengen’ is vind ik niet dat je het kan vergelijken met alle andere projecten waar je verplicht microsoft technieken moest gebruiken
Oh en wij programmeren in Java, maar denk niet dat ze daar op doelen met dit artikel
> het enige linux gerelateerde project dat wij hebben gedaan bestond uit je wallpaper
> veranderen en een mp3 afspelen in SuSe Linux..
:S Dat was de opleiding SPW? Zo zie je maar weer: er zijn jongens die wel wat willen leren op het MBO, maar gewoon de kans niet krijgen. Triest.
> het enige linux gerelateerde project dat wij hebben gedaan bestond uit je wallpaper
> veranderen en een mp3 afspelen in SuSe Linux..
Ik denk dat dat per geval verschillend is. Wij kregen ook les in vim zonder GUI. En in het 3de jaar moesten wij een volledige computer installeren met o.a. ftp, samba en apache.
Ik had wel wat meer les willen krijgen in het open source, aangezien het erg leerzaam is en een groeiende gemeenschap.
Drie jaar geleden mijn MBO afgerond. Er is geen woord gerept over open source daar.