Recentelijk reed ik op een ochtend de straat uit van mijn woonwijk. Toen ik de hoek omsloeg en net mijn gordel wilde omdoen keek ik tegen een groep van zes agenten aan. Waarschijnlijk een groep in opleiding, want ik werd natuurlijk direct naar de zijkant gedirigeerd.
"Tja, u had uw gordel niet om, woont u hier in de buurt?", zei de jongedame in het blauw. Nu ben ik 's ochtends voor de koffie sowieso niet de vrolijkste, maar als je dan ook nog eens zo zinloos wordt aangehouden ben ik niet de vriendelijkste. "Woon je in Apeldoorn?", zei ik wrevelig. "Dan zou je weten dat ik uit een doodlopende staat kom." En raak was de toon, want de ogenschijnlijk quasi vriendelijke geüniformde dame raakte geïrriteerd. "U had toch ook op bezoek kunnen zijn", was haar overbodige antwoord. "U krijgt een bon van me", zei ze gedecideerd. "Als je dan maar een beetje opschiet, want ik ben aan het werk", was mijn antwoord. En zo ging het nog een tijdje door.
Een aantal lezers herkent hier iemand die een autoriteitsprobleem heeft. Maar het mooiste komt nog. Wanneer agenten persoonlijk een bon uitschrijven willen ze aan het einde altijd je postcode weten. En dan ben ik aan de beurt. "Hoezo? Gaat u mij vertellen dat u alles van mij weet, de politie tientallen miljoenen in haar informatiesystemen pompt, maar dat u niet eens mijn postcode weet?" Haar reactie was als was ze op cursus: "Mijnheer ik stop deze discussie".
Jammer, ik kwam net een beetje op dreef: "U denkt toch niet wanneer u mij net een bon geeft dat ik daar vrolijk bij blijf?" Als door een wesp gestoken reageerde de blauwe dame: "Dus u weigert mee te werken? Moet ik u soms mee naar het bureau nemen?" Ik was er door heen. "Meewerken? Ik denk toch echt dat ik m'n postcode vergeten ben". Ik eindig dit waargebeurde verhaal met een oproep om voorlopig niet meer uw postcode te geven wanneer een agent een bon uitschrijft. Wellicht dat de informatisering van de politie dan eindelijk eens wat prioriteiten gaat stellen. Daarnaast geeft het je ook een prettig gevoel om de sterke arm een beetje dwars te zitten.
Robert van Vliet is adviseur e-overheid.
Er had een hoop wederzijdse ergernis voorkomen kunnen worden door eerst de gordel om te doen en daarna pas weg te rijden. Het geklooi met gordels tijdens het rijden is op zich al een bon waard, want juist met soort gedrag worden de meest gevaarlijke situaties gecreeerd.
Bovendien, gedraag je een beetje tegen een dame, blauw of niet blauw.
als je om zoiets pietluttigs al een boete krijgt op de vroege morgen zou iedereen geirriteerd raken, zelfs meneer Joop Schuitemaker.
…. pick your battles … :o)
Zelf een fout maken, “rijden zonder gordel” dan een agente neerbuigend behandelen “Woon je in Apeldoorn” vervolgens nog meer problemen maken.
Goeie start van de dag. Gaat u ook zo met uw klanten om als u een fout maakt?
Is maar een vraag.
Adviseur e-overheid en dan het personeel van je eigen klant op deze wijze aanspreken? Als ik dat zou flikken dan had ik geen business meer bij de overheid.
Wellicht dat je na dit stukje geen contractverlenging meer krijgt, Robert.
Net zo goed als je niet met drank op achter het stuur gaat zitten, doe je ook altijd gelijk je gordel om voordat je gaat rijden. Daarnaast heeft de huidige campagne van ombewust assiociaal wellicht betrekking op meneer!
Nog even een advies: begin de dag thuis met een kop koffie!
Misschien evenals de reactie die u aan de agent gaf had u ook beter na kunnen denken voordat u een dergelijk artikel plaatst. Bezint eer ge begint. Zou zeker voor een adviseur overheid een goed streven zijn.
Boetes zijn ook een “legale” manier om het begrotingstekort van de overheid aan te vullen
@Robert: Had deze dame geen pda-tje bij zich waarmee meteen je tatoeage, je streepjescode, verichip of iris konden inscannen?
Ik heb een aantal jaren in Apeldoorn gewoond. Dus kan de schrijver deze vraag ook aan zichzelf stellen. Immers: wonende in Apeldoorn weet je dat er regelmatig ‘dienders’ in opleiding rondlopen. Wat voor boodschap geef je dan af wanneer je, Nota Bene als adviseur e-overheid, je plaats niet kent: u maakt de overtreding, zij constateren en spreken u daar (terecht!) op aan.
Schandalig dat u uw eigen frustratie(s) meent te moeten kunnen afreageren op deze agente.
En ook ik ben van mening dat u zich ernstig diskwalificeert als adviseur e-overheid.
U wekt meer de indruk van adviZeur … bah! Daarvan zijn er IMHO ook teveel :o)
De heer van Vliet zakt wat mij betreft volledig door het ijs. Wat een vreselijk arrogante meneer lijkt dit te zijn. Volgens de regels (wet), die democratisch zijn vastgesteld, is hij gewoon in overtreding en zou hij als een echte vent de gevolgen moeten dragen.
Als hij problemen heeft met de IT-infrastructuur van de politie dan moet hij dat niet afreageren op de diender op straat, die waarschijnlijk dagelijks te maken heeft met dat IT-wangedrocht.
Blijkt maar weer dat het afzeiken van de politie op alle niveau’s voorkomt. Het wordt tijd dat de heer van Vliet eens een paar dagen meeloopt met zo’n agente, want ik heb al met al meer respect voor het echte werk dat zij doen dan voor het vage werk van een adviseur e-overheid (wat doen ze eigenlijk behalve zakkenvullen met belastingcenten?). Hoeveel van die dikke rapporten van deze adviser zouden overigens onuitgevoerd ergens in een archief zijn beland?