Computable-lezers zijn niet erg enthousiast over de uitwisseling van personeel tussen ict-bedrijven. Dit blijkt uit de reacties op de eerder berichtgeving hierover op Computable.nl.
Outplacementtrajecten raken een gevoelige snaar bij de lezers van Computable. Dat blijkt uit de reacties op het bericht over mogelijke uitwisseling van ict-personeel door verschillende bedrijven. Verzekeraar Achmea heeft aangegeven personeel over te willen nemen van Ordina en dienstverlener Pecoma zoekt naar bedrijven die de zeventig ontslagen medewerkers aan een nieuwe baan kunnen helpen.
Goed uitkijken
Vooral ‘Hendrik‘ heeft echter geen hoge pet op van outplacementtrajecten. Hem herinnert het woord aan voormalige Harvey Nash-medewerkers die bij de nieuwe werkgever in de proeftijd snel ontslagen werden. "Harvey Nash en nog een paar van die detacheringsboeren zijn daarvoor later veroordeeld, maar daar moet je wel een verdomd lange adem voor hebben", schrijft hij. De ontslagen werknemers van Pecoma en Ordina moeten daarom volgens hem goed opletten of er geen fratsen met ze wordt uitgehaald. "Misschien doet Pecoma het wel netjes, maar als ik daar werkte zou ik voor de zekerheid heel goed uitkijken."
Slavernij
Ook andere Computable-lezers vinden dat ict-bedrijven tonen dat ze weinig hebben geleerd van het verleden. Dave Caliburton ziet outplacementtrajecten als een nieuwe vorm van slavernij. Hij rekent erop dat medewerkers die overstappen geen salarisonderhandelingen hebben, in hun proeftijd worden ontslagen en de nieuwe werkgever daardoor bovendien geen ontslagvergoeding hoeft te betalen.
‘Hk' is iets positiever en ziet in ieder geval kansen. Brancheorganisaties zouden volgens hem een platform moeten opzetten om het laten overstappen van personeel van de ene naar de andere werkgever binnen de branche te regelen. Hij denkt dat meerdere partijen hiermee gediend zouden zijn. "Een goed georganiseerd platform voor jobrotation voorkomt dat je van het CWI/UWV gebruik moet maken", schrijft hij. Maar veel animo is er niet voor zijn plan.
Mijn ervaring bij Atos Origin was, dat personeel die een outplacement traject in gingen … vrijwel snel op straat belanden. Een ict-bedrijf betaalt liever het geld aan een outplacementbureau, dan een ontslagvergoeding aan de vertrekkende medewerker. Wie weet staan zowel de directeur van het ict-concern samen met de directeur van het outplacementbureau samen wel op de golfbaan. Handje klap ….
In dit geval is outplacement een mooie titel en sticker op een aantal activiteiten “om zo goedkoop en snel mogelijk van je eigen (overtallige) personeel af te komen, zonder al te veel juridische en financiele rompslomp”. Het Hire-Fire Scenario wat steeds verder NU ZICHTBAAR haar intrede gaat doen.
Hoe kan het beter??:
Waarom gaan iedereen (ministeries, bedrijven, werknemers) aan de slag met het 100% freelance, zpp marktmodel? Iedereen zijn leven lang zpp-er, zero overhead, dynamische marktwerking mogelijk en je zorgt ZELF voor werk?
Alle contracten en opdrachten zijn tijdelijk (Zelf je leven is tijdelijk!) , je zorgt voor je eigen contacten netwerk, je leert jezelf verkopen, je doet je eigen marketing.. en je hebt 100% verantwoordelijkheid en controle over je loopbaan en inkomsten. Dan behoren dit soort discussies tot het verleden en kan iedereen aan de slag in de baan die zij,hij leukt vindt.
Wat er nog nodig?
1 – Algemeen:
Goede opdrachten,job-broker ict-infra-structuur
Voor een objectief aanbod en distributie van klussen.
2 – Per bedrijf, opdrachtgever:
Iemand met echt verstand van ict die ook nog het juiste personeel kan selecteren, beoordelen
3 – Voor de gehele business:
EEN UNIVERSEEL OPEN GLOBAAL META-CV-format!
waarin 1duidig, wereldwijd toepasbaar, je werkervaring en diploma’s vastgelegd kunnen worden (i.p.v. honderden werk-zoek-database-formaten door elkaar heen)
4. EEN UNIVERSEEL OPEN GLOBAAL META-WERKERVARING-format!
Om snel, efficient (en eventueel geautomatiseerd) werkervaring, certificaten, diplomaatjes te kunnen matchen met een nieuwe opdracht, klus
5. (misschien een ) BASIS CAO of minimale prijsafspraken
Zo kan iedereen mee-profiteren van al het werk wat er te doen is in de branche
6. Job-Rotation / werktijd verdeling:
Meerdere mensen laten samenwerken voor een en dezelfde klus. 40 urige werkweken voor 1 persoon kunnen dus ook 2 personen 20uur werk gunnen.. Hierdoor zodat je EN kunt werken aan een klus EN jezelf kunt upgraden in die andere (niet werk,vrije).
Doordat je niet 40 uur bezig bent met een en hetzelfde soort werk, kun je er ook voor kiezen om iets anders te gaan doen, waardoor je je zelf veelzijdiger kunt gaan ontplooien. Je bent echt tot meer in staat dan je huidige 40 urige kunstje… maar je komt er pas achter as je er tijd en ruimte voor maakt om het te kunnen ontdekken.
Ga dit eens standaardiseren geachte beroepsverenigingen in de ict! Steek hier structureel tijd en energie in.
Dan kunnen we, met zijn ALLEN, zeer efficient en zonder al te veel – niet productieve overheadkosten en instanties – weer aan de gang met “Het nieuwe werken 3.0”. The Fun Part(y)
Iedereen lekker aan de slag met haar,zijn (ict) talenten zonder ergens aan vast te zitten, zonder belemmerd te worden in eigen (loopbaan, persoonlijke) ontwikkeling. Work should be fun again not slavery
@Ronald
Dit mag allemaal niet van de regering. Want, al die ZZPers ondermijnen de collectieve verzekeringen, zoals de WIA.
Stom he? Maar ja, dat krijg je met Balk-ellende en co.
@Ronald
Aan wie is jouw stuk eigenlijk gericht?
… en dienstjaren- en pensioenbreuken liggen nog gevoeliger voor de ICT’er!