Konica Minolta Business Solutions Nederland pleit voor invoering van het nationale Energielabel voor multifunctionals (MFP’s).
Konica Minolta Business Solutions Nederland pleit voor invoering van het nationale Energielabel voor multifunctionals (MFP’s). Het bedrijf beschikt al over tal van buitenlandse keurmerken, waaronder het internationale Energy Star en Duitse Blaue Engel, die bewijzen dat Konica Minolta MFP’s tot de energiezuinigste in hun soort behoren en de A-status waardig zijn.
Door kortere opwarmtijden, snellere fixeertechnieken en een energiezuinige toner verbruiken de MFP’s van Konica Minolta tot 50% minder energie, vergeleken met gelijkwaardige oplossingen van andere merken.
Het gebruik van energiezuinige apparaten is beter voor het milieu èn voor de portemonnee van de gebruikers.
Met de campagne ‘Multifunctionals met A-label’ vestigt Konica Minolta de aandacht op de gewenste energielabeling van ICT & kantoor apparatuur in het algemeen en MFP’s in het bijzonder. Zie voor meer informatie www.multifunctionalsmetAlabel.nl.
Auto’s, huizen, witgoed… en ICT & kantoor apparatuur?
Bij de aanschaf van een auto, witgoed of aankoop van een woonhuis krijgt de consument direct inzicht in het energieverbruik dankzij het kleurige Energielabel. Waarom is dit er nog niet voor ICT & kantoor apparatuur?
Ernst Kolvenbag, algemeen directeur Konica Minolta Business Solutions Nederland, verklaart: "We zijn er trots op dat onze R&D inspanningen op milieugebied hun vruchten afwerpen en tot hoge scores leiden in bijvoorbeeld de Energy Star database, die overigens vrij toegankelijk is op internet. Ook erkenningen en keurmerken in andere landen stimuleren ons om op de ingeslagen weg voort te gaan. Maar een Nederlandse labeling, bijvoorbeeld in de vorm van het welbekende Energielabel, ontbreekt nog, en dat is vreemd."
Onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Het streven naar minimale milieubelasting past in de duurzaamheidfilosofie van Konica Minolta. Kolvenbag: "‘Creation of New Value’ luidt onze wereldwijde bedrijfsfilosofie. Daarmee bedoelen we niet alleen het creëren van nieuwe waarde door producten met innovatieve eigenschappen, maar vooral een nieuwe waarde in de zorg om ons milieu. Tal van maatregelen, van ontwikkeling en productie tot gebruik en recycling, zorgen er voor dat we de milieubelasting tot een minimum beperken. Zo streven we naar 20% CO2 reductie in 2010 ten opzichte van 2000. Ook het gebruik bevorderen van apparatuur met slimme technologie die de milieu ‘footprint’ verkleint, staat letterlijk in onze filosofie omschreven."
Meer informatie hierover is te vinden in het ‘Corporate Social Responsibility’ rapport 2008, dat beschikbaar is op www.multifunctionalsmetAlabel.nl
Een goede actie van Konica Minolta om duurzaam ondernemen en energie-bewustzijn bij potentiele afnemers onder de aandacht te brengen. Het gebruik van een zelf uitgeroepen A-label is echter misleidend omdat het direct refereert aan door de overheid uitgegeven energie-labels die door onafhankelijke instituten worden gecontrolleerd. SenterNovem doet dat o.a. voor electronische apparatuur en geeft ook richtlijnen aan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en milieu- en energiebewust investeren en heeft ook richtlijnen ontwikkeld voor de reproductie-apparatuurbranche. Daar is echter niet een energie-label aan gekoppeld.
Er zijn andere instituten zoals Der Blaue Engel en Energy-Star die certificaten uitgeven en volgens richtlijnen laten testen maar ook daar zie je dat de testresultaten niet altijd direct met elkaar te vergelijken zijn. Dat Konica Minolta zichzelf een A-label toebedeeld is misschien wat hoog gegrepen. In de vergelijkingsstaatjes op de website wordt gesproken over een 50% energie reductie ten opzichte van vergelijkbare apparaten, maar dat wordt niet bewezen. Sterker nog, uit eigen interne praktijktesten die wij hebben uitgevoerd constateren wij dat bijvoorbeeld de Konica Minolta BizHub 253 in een etmaal het meeste energie verbruikt (1,5 kWh) ten opzichte van direct vergelijkbare producten van Canon (1,4), Ricoh (1,4) en Xerox (1,4) en meer dan het dubbele van ons eigen nieuwe vergelijkbare Xerox product (0,6 kWh).
De vraag bij alle testen luidt: hoe voer je de test uit, in wat voor soort configuratie plaats je deze machine en hoe wordt zo’n machine dagelijks gebruikt? Het is juist het gebrek aan dit soort achterliggende informatie die het werkelijke energie-verbruik in de praktijk bepalen. Een probleem dat je eigenlijk ook met andere energie-gelabelde vergelijkingen ziet zoals bij auto’s. Op papier lijkt het allemaal geweldig maar de praktijk bepaald of het product zuinig is, maar hoe meet je dat? Kijken naar alleen de geteste TEC (total energy consumption per week) of de afgenomen vermogens in running/standby/powersave en slaapmode biedt ook hier geen zekerheid over het werkelijke verbruik.
Kortom, voordat energie-labels in deze branche zinvol zijn voor het vergelijken van multifunctionele producten, zal eerst volledige duidelijk moeten zijn over hetgeen getest wordt. Anders is er een grote kans dat er misleidende informatie weergegeven wordt: is dit nu getest als standalone kopieermachine of als netwerk-printer, als fax of als scanner? In een basisuitvoering met 2 papierladen en geen finisher of zit er een complete afwerkingsstraat achter? Dit soort achterliggende informatie tref je niet aan in de testrapporten maar wel in het energieverbruik van je eigen machine die straks op de gang komt te staan.
Goede en doorzichtige voorlichting is dus zeker gewenst om milieubewust handelen te stimuleren en te voorkomen dat milieu-problematiek geen wassen neus wordt.
Gerard Kruijt
Business Manager
Xerox (Nederland) B.V.