Meer dan de helft van de ict'ers zoekt naar banen via Google. Toch vinden de meesten het lastiger om een leuke vacature te googelen dan een geschikte baan te vinden via een traditionele vacaturesite. Dat blijkt uit arbeidsgedragsonderzoek van Intelligence Group.
Ict'ers zoeken vaker naar werk via zoekmachine Google dan medewerkers uit andere beroepsgroepen. Bijna dertig procent van de Nederlanders zoekt wel eens naar een baan via Google, terwijl 52 procent van de Nederlandse ict'ers dit zegt te doen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Intelligence Group onder 249 personen.
Minder zoekgemak
Toch vinden de meeste de ict'ers het lastiger om een leuke vacature te googelen dan een geschikte baan te vinden via een traditionele vacaturesite. Slechts achttien procent van de ondervraagden vindt dat vacaturesites minder zoekgemak bieden dan Google.
Desondanks zijn de meeste ict'ers ook niet enthousiast over de mogelijkheden die vacaturesites bieden. Veertig procent vindt het door het grote banenaanbod op de sites moeilijk om precies te vinden wat hij of zij zoekt. 46 procent van de ict'ers vindt het banenoverzicht op vacaturesites zelfs onoverzichtelijk.
Wanneer zij zoeken via Google, slaan de meeste ict'ers (61 procent) de gesponsorde koppelingen van deze website over.
Bij Google is het inzicht in het aanbod van vacatures aanzienlijk minder dan op andere vacature-overzichtten als http://www.jobservant.nl. JobServant is namelijk een ‘vertical’ of ‘meta search site’ en leest op dit moment al meer dan 40 vacaturesites uit.
Servan: Ik denk dat Google juist gebruikt wordt om vacatures te vinden die niet op de bekende vacaturesites staan. Die worden door zo’n meta-searchengine dus ook niet gevonden.
Ik heb google inderdaad gebruikt om een nieuwe baan te vinden, en mijn voornaamste reden is de strijkstok van recruiters. Ja iedereen haat ze. 😉
Onderhandel je rechtstreeks met een bedrijf zonder tussenpersoon, en zelfs zonder advertentie kosten, dan kan je makkelijker je kosten van je vorige werkgever aan hun kwijt, lease auto, opleidingen. Ook kun je over nieuwe opleidingen onderhandelen, enzovoort. Het bedrijf waar je naartoe gaat heeft toch al niet zoveel kosten omdat je dat zelf gezocht hebt.
Jeroen: JobServant (en andere verticals) achterhaalt niet alleen vacatures via de bekende vacaturesites, maar ook direct via de vacaturepagina’s van (meestal de grotere) bedrijven. Daarnaast is het via JobServant mogelijk om te b.v. te filteren op locatie. Google zal hier meer moeite mee hebben. Verticals zullen geen vervanging zijn voor Google, maar een aanvulling.
De kwaliteit van vacatureteksten op jobboards en het web is slecht. Tachtig procent van de teksten hangt aan elkaar van de clich?’s, zijn te lang, bevatten veel onnodige informatie en geven niet waar de kandidaat om vraagt.
Met http://www.schrijfcoach.com verzorgen we trainingen in het schrijven van goede vacatureteksten.