Gebruikers van het besturingssysteem Windows XP kunnen nog tot zes maanden na het uitbrengen van Windows 7 het besturingssysteem aanschaffen via een oem-licentie. “We willen gebruikers niet het gevoel geven dat ze moeten overstappen”, zegt productmanager Olivier van Noort. Microsoft zegt dat Windows 7 in januari 2010 verschijnt.
Microsoft verlengt opnieuw het leven van het besturingssysteem Windows XP. Zakelijke gebruikers kunnen nog zeker tot zes maanden na het uitbrengen van Windows 7 een XP-licentie kopen bij aanschaf van een pc. De softwaremaker zegt dat Windows 7 in januari 2010 op de markt verschijnt.
Bedrijven die nieuwe hardware kopen met Windows 7 kunnen een downgrade aanvragen voor Windows XP. Deze downgrade is gratis. "We willen gebruikers niet het gevoel geven dat ze moeten overstappen", zegt productmanager Olivier van Noort. Gebruikers kunnen daarom via een oem-licentie het besturingssysteem nog verkrijgen.
Volumecontract
Het besturingssysteem is niet meer verkrijgbaar in de winkel. Gebruikers met een volumecontract kunnen wel nog aan Windows XP komen. De ondersteuning van het besturingssysteem loopt nog tot april 2014.
"Microsoft ondersteunt Windows XP wat langer dan de andere besturingssystemen", erkent Van Noort. Volgens hem komt dat doordat er veel tijd zat tussen het uitbrengen van Windows XP en Windows Vista. Vooral voor grotere bedrijven zou een overstap naar een nieuw besturingssysteem een groot project zijn. "Het gaat dan niet alleen om het wijzigen van het besturingssysteem, maar vaak hangt het ook samen met het vervangen van applicaties of hardware", zegt de productmanager.
Expert Windows 7?
Ben je ook helemaal thuis in Windows 7 of een willekeurig ander besturingssysteem? Meld je dan nu als expert voor het Topic Besturingssystemen aan! Stuur een e-mail met contactgegevens en een korte motivatie waaruit de expertise blijkt naar besturingssystemen@computable.nl.
Nou, dat is wel leuk denk ik dan, want ik ben nog niet erg enhousiast over Vista.
Ik gebruik Vista nog niet erg vaak, maar toch moet je wel, ondermeer omdat steeds meer mensen met Vista werken. XP lijkt voldoende, verder ontwikkelen is daarna niet of nauwelijks nodig meer, alleen zou het netwerk-onderdeel in XP beter mogen. Overigens ook in Vista is dat nog niet geweldig. Iets dat daarbij erg vervelend is, is het feit dat netwerklocaties die niet meer bestaan, toch nog zichtbaar blijven in de map netwerklocaties. Dat je netwerklocaties blijft zien, die niet meer bestaan, is al vervelend maar erop klikken leidt tot nog meer irritatie. Na de klik moet je vaak om een onbegrijpelijke reden landurig wachten (tot een minuut) en daarna krijg je uiteindelijk een foutmelding dat de locaties niet meer bestaat. Tja, Microsoft, dat moet toch beter kunnen. Het lijkt iets verbeterd in Vista, maar is nog steeds niet geweldig.
Oke, genoeg gemopperd over de netwerklocaties. Het doel van Vista moet zijn: het verbeteren van XP dan wel het in de markt zetten van een subliem besturingssysteem. Maar wat blijkt: Vista is toch nog steeds niet zo goed als XP, sterker nog: het is onbetrouwbaar. Ik probeerde het volgende uit: ik copieerde een Access-database (met daarin tabelA) van map1 naar map2. Vervolgens paste ik de gecopieerde Access-database (in map2 dus) aan, door er een tabelB extra in te zetten. Daarna verwijderde ik deze gecopieerde database (via de verkenner). Vervolgens copieerde ik opnieuw de database van map1 naar map2. Tenslotte bekeek ik de inhoud van de Access-database in map2. Wat bleek: in deze database stonden nog steeds tabelA en tabelB. Ik kon het eigenlijk niet geloven, maar vervolgens werd ik enthousiast en wilde meer controleren. Daarom copieerde en plakte ik de database in map1 rechsstreeks over de database in map2. En weer gebeurde datgene dat ik eerder al zag. Ik zag nog steeds de oude database die al in map2 stond en niet de database uit map1.
Ik heb ook nog gekeken of dit ook gebeurde met een Word-document, maar dat gaat goed.
Excel heb ik niet gecontroleerd. Dit lijkt me namelijk voor Microsoft genoeg aanleiding om een Update 2 voor Vista uit te gaan brengen.
Catharinus van der Werf
Leeuwarden