Dat service oriented architecturen (soa) sinds een paar maanden helemaal uit zijn, komt omdat leveranciers ten onrechte de indruk gaven dat je een soa kunt kopen, in plaats van duidelijk te maken dat je dit architectuur-concept zelf moet realiseren. Ook klanten hebben de complexiteit van soa’s onderschat. Dat zei Bjoern Brauel, VP Business Architecture bij Software AG donderdagmiddag op een soa-conferentie in Hoofddorp.
Zowel leveranciers als klanten hebben de huidige soa-dip aan zichzelf te danken. Dat zei Bjoern Brauel, VP Business Architecture bij Software AG donderdagmiddag op een soa-conferentie in Hoofddorp. "Zoals dat gaat met elke technologie die gehyped wordt, hield elke leverancier en elke klant zich een jaar geleden nog bezig met service oriented architecturen (soa). Ze hadden alleen niet door dat je een soa niet kunt kopen, maar dat je hem zelf moet bouwen. En dat geldt niet alleen voor de leveranciers, maar ook voor de klanten. Beide partijen focusten vroeger vooral op de kostenbesparingen die een soa zou kunnen opleveren. In plaats daarvan zouden ze zich nu moeten richten op de business. Zakelijke voordelen moeten de belangrijkste drijfveer zijn voor een soa."
"Klanten gaan ervanuit dat een soa altijd meer efficiëntie oplevert, maar flexibiliteit is niet overal nodig. Klanten moeten vantevoren onderzoeken op welke plekken soa voordelen oplevert."
Mark Rhoden, Managing Director Software AG , refereerde aan de weblog waarin de VP van analistenbureau Burton Group in januari aankondigde dat SOA dood was: "Het interessante is dat ze in die weblog het services-concept redt." Rhoden bestreed verder dat soa dood zou zijn: "In plaats van dood, is soa volwassen geworden. Het buzzword en de hype zijn misschien dood, maar niet het concept zelf."
Event Driven Architecture
Accenture-partner en soa-specialist Michael Widjaja vertelde dat hij enkele maanden geleden "had geaarzeld om hier te spreken. Een jaar geleden sprak iedereen nog over soa, maar de publieke opinie is nu niet echt met ons." Hoewel ook Widjaja zei dat soa niet dood is, besprak hij wel de opvolgers van dit concept: mashups en Event Driven Architecturen (eda). Op een vraag uit het publiek legde Widjaja uit wat volgens hem het verschil is tussen soa en eda: "Een soa helpt je om een eda te bouwen, omdat het de manier standaardiseert waarop je processen kunt integreren. Daardoor je vervolgens gebeurtenissen definiëren. Een eda is een extra laag bovenop een soa, wat overigens niet betekent dat je een soa nodig hebt voordat je een eda kunt bouwen. Maar het helpt wel."
Architectuur gaat vooraf aan de bouw van een huis. Een automatiseringsarchitectuur, b.v. SOA, gaat vooraf aan de bouw van een systeem. Dat is niet nieuw, dat was heel gewoon tot een jaar of 25 geleden. In de knip & plak cultuur waarin we sindsdien in verzeilt zijn geraakt (je kunt moeilijk volhouden dat een bewuste strategische keus is geweest) is architectuur een moeilijk verkoopbaar product, dat blijkt.
In de productiewereld is “lean en mean” een veel gehoord ?n toegepast begrip. Misschien dat lean en mean automatisering een echte vernieuwing in onze wereld kan brengen. Eindelijk de kinderjaren van knippen plakken voorbij . . . eindelijk (weer) volwassen automatiseren. Onder architectuur nog wel!