Een groot aantal Nederlandse cio's stelt de komende jaren dertigduizend pc's beschikbaar aan ontwikkelingsorganisatie Close the Gap. De organisatie gaat voor duurzaamheid en werkt daarom samen met lokale partners. Directeur Olivier Vanden Eynde verwacht dat bij het merendeel van de pc's Microsoft-software wordt geïnstalleerd.
Een aantal Nederlandse Chief Information Officers (cio's) heeft een convenant getekend om structureel bij te dragen aan het dichten van de digitale kloof met ontwikkelingslanden. Zij hebben toegezegd de komende jaren minimaal dertigduizend pc's beschikbaar te stellen aan de ontwikkelingsorganisatie Close The Gap. TNT Post, SAS Nederland en Prorail zijn enkele van de organisaties die pc's gaan leveren.
Directeur Olivier Vanden Eynde van de ontwikkelingsorganisatie is blij met de brede steun. "Het hefboomeffect en de impact die deze cio's voor Close the Gap realiseren is enorm", zegt hij. Niet alle pc's die door de Nederlandse bedrijven worden afgedankt, gaan naar Afrika. De organisatie stelt een aantal eisen. "Het moeten pc's zijn met 2gHz Pentium4-processor en een tft-scherm", zegt de directeur.
Partners
Close the Gap werkt samen met partners in Afrika. Zij verzorgen de installatie en het beheer van de pc's. "We doen niet aan ontwikkelingshulp door er dure Belgen of Nederlanders heen te sturen", zegt Vanden Eynde. "Wij gaan voor duurzaamheid." De organisatie kiest er daarom voor om de pc's niet gratis beschikbaar te stellen. Afrikaanse bedrijven moeten er een kleine bijdrage voor betalen. "Het is geen pure charity, we geven geen snoepjes weg", aldus de directeur. Volgens hem is een klant/leveranciers-relatie de beste garantie voor duurzaamheid.
De Afrikaanse organisaties bepalen wat ze willen hebben. "Het overgrote deel kiest ervoor Microsoft Office en een besturingssysteem op de pc's te laten installeren", zegt Vanden Eynde. De organisatie kan deze producten tegen een gereduceerd tarief leveren, omdat zij Microsoft Authorised Refurbisher (MAR) zijn.
Afgedankt
Als de pc's van Close the Gap worden afgedankt door de Afrikaanse instellingen, komen ze vaak weer terug naar Europa, zegt Vanden Eynde. De organisatie is betrokken bij een onderzoek waarbij wordt gekeken of er een recyling en disabling-centrum kan worden opgezet in Afrika. Dan kunnen de pc's op het continent op een verantwoorde manier worden afgedankt.
De organisatie ondersteunt bedrijven in Afrika. Het gaat dan vaak om instellingen in het onderwijs, de medische sector en de culturele sector.
Beste redactie,
De Stichting Multimodus biedt financiele en materiele hulp aan het Anglicaanse Bisdom van Shyogwe in Midden Rwanda. Met Bisshop Jered Kalimba als opdrachtgever lopen op dit moment een 2-tal projecten in Rwanda.
1. Het vervangen van 10 PC’s op een agrarische school in Shyogwe, die tevens via een netwerk aan het internet worden gekoppeld.
2. Het inrichten van een Polikliniek in Gikomero. Samen met behulp het MCL (Medisch Centrum Leeuwarden) zijn we bezig de benodigde medische instrumenten en kantoorinventaris in te zamelen om deze in november dit jaar naar Rwanda te sturen. Men is dan in staat medische zorg te verlenen aan zo’n 35.000 mensen.
Voor de toekomst zijn we van plan de 22 basisscholen binnen het Bisdom op te waarderen door deze te voorzien van elektriciteit(via het lokale net of via zonne-energie) en gezuiverd stromend water.
Elektriciteit maakt het mogelijk ook het onderwijs op te waarderen met PC’s en geautomatiseerde leermiddelen.
Voor het ontwikkelen van de voor Rwandese leerdoelen aangepaste leermiddelen worden we ondersteund door het Friesland College In Leeuwarden.
Het in aanmerking komen voor de in dit artikel genoemde initiatieven zal voor ons als Stichting een enorme duw geven in de goede richting.
Met andere woorden. De PC’s zijn van harte welkom.
“”Het moeten pc’s zijn met 2gHz Pentium4-processor en een tft-scherm”, zegt de directeur.”
Domme CIO’s die pc’s met deze specificaties afdanken. Met virtualisatie oplossingen kunnen ze nog jaaaaren mee. In tijden van bezuiniging niet onbelangrijk, lijkt me.
Aan de andere kant is ontwikkelingshulp natuurlijk belangrijk, noodzakelijk en zinvol. Als Nederlandse CIO’s dan niet aan Virtualisatie willen, dan moeten ze in Afrika het voortouw maar nemen. Scheelt een flink aantal licenties, alsmede beheerkosten. Het uitgespaarde geld kunnen ze gebruiken voor extra investeringen. Hebben ze in no time het gat gedicht.
Afrikaanse bedrijven moeten er een kleine bijdrage voor betalen??? Onze ervaring leert ons dat de waarde van een pc niet veel is, maar dat de kosten in Nederland voor het schonen van de harddisk, testen van de hardware, installeren van de software, verpakken, verschepen en inklaren worden doorbelast aan de kopende Afrikaanse instellingen. Close the Gap geeft geen volledig beeld. Momenteel wordt deze configuaraties door Close The Gap voor 90 euro aangeboden. Deze prijs ligt 30% hoger dan de lokale marktprijs in bijvoorbeeld een land als Kenia.
Close The Gap besteed alle diensten in Nederland uit en hier wordt door de onderaannemer, een commercieel bedrijf, geld aan verdient. Ook in Afrika moet er onderhoud worden betaald als voorwaarde bij aanschaf. Deze koppelverkoop kost de Afrikaantjes nog meer geld. Het siert Close The Gap om openheid van zaken te geven en niet alleen onder de noemer “Maatschappelijk” met een “kleine bijdrage” aan te komen. 90 Euro is voor een Nederlander al geen “Kleine Bijdrage” laat staan voor een Afrikaan in een ontwikkelingsland !
Ik ben mij rot geschrokken van de diverse computer dump plaatsen in de open natuur in diverse Afrikaanse landen(bron Greenpeace). Wat een vervuiling !
Een goed initiatief zou zijn om eerst de recycling in landen als Kenia, Uganda, Nigeria, Ghana etc gecontroleerd op te zetten alvorens deze computers te versturen. Als CIO ben ik wel mede verantwoordelijk voor deze afvalberg ! Per maand komen er 500 containers in de diverse Afrikaanse landen aan waarvan er 70% in corrupte handen komen (bron Greenpeace). Wie verzekert mij dat mijn PC’s goed terecht komen ?
Fabrikanten, aan jullie de taak om lokale inzamel en recycling centra’s op te zetten. Tot die tijd stuur ik mijn PC’s volledig verantwoord naar Nederlandse recycling centra’s.
CIO van beurs genoteerd bedrijf