Netwerkleverancier Orange Business Services verzorgt ook de komende vijf jaar het wereldwijde netwerk van chemiemultinational Akzo Nobel. Een grote klus wordt het integreren van de honderden Europese, Aziatische en Zuid-Amerikaanse netwerklocaties van de pasgekochte branchegenoot ICI, zegt de accountmanager.
Het wereldwijde datanetwerk van Nederlandse chemieconcern Akzo Nobel blijft de komende vijf jaar in beheer van Orange Business Services. Het netwerk verbindt meer dan duizend locaties in tenminste 55 landen met elkaar, het internet en enkele datacenters. Dat vertelt Timo de Groot aan Computable. Hij beheert bij de dienstverlener het account van Akzo Nobel. Met de verlenging van het servicecontract is een bedrag van tientallen miljoenen euro's gemoeid, vertelt hij.
ICI
Het zwaartepunt van het contract ligt op de levering van de netwerkdiensten, licht de accountmanager toe. "Daarnaast verzorgen wij voor Akzo Nobel ook de ip-telefonie, hostingdiensten en managed LAN". Hij vertelt dat de komende jaren voor een groot deel in het teken staat van de integratie van de Europese, Aziatische en Zuid-Amerikaanse netwerklocaties van het Britse chemiebedrijf ICI. Die branchegenoot werd in 2008 door Akzo Nobel overgenomen en heeft volgens De Groot ‘enkele honderden locaties'. De totale integratie zou de chemiegigant tenminste 340 miljoen euro opleveren.
Orange Business Services was de afgelopen vijf jaar al verantwoordelijk voor het beheer en de levering van het netwerk. Na drie jaar integreerde de dienstverlener de duizendste locatie in het netwerk van Akzo Nobel. De Groot: "Akzo Nobel heeft er destijds voor gekozen om meer te centraliseren en zo kosten te besparen. Dat stelt wel veel eisen aan het netwerk. Denk daarbij aan de continuïteit en betrouwbaarheid van het netwerk. Er worden dan ook altijd strenge service level agreements afgesproken, bijvoorbeeld over de maximale vertraging op het netwerk."
Een van de grootste netwerken
Orange Business Services, onderdeel van France Télécom, heeft naar eigen zeggen een van 's werelds grootste glasvezelnetwerken in eigen beheer. Alleen voor de ‘last mile' is de onderneming afhankelijk van andere netwerkleveranciers, zoals KPN of Colt Telecom.
De netwerkleverancier heeft een kantoor in Amsterdam, waar ongeveer 180 medewerkers werken. Dat zijn onder meer verkoopmanagers, consultants, customer service managers, product managers en field engineers. Het hoofdkantoor staat in Parijs.