Bijna eenderde van de kennismigranten in Nederland werkt in de ict-sector. Dit blijkt uit de Monitor Kennismigranten 2008 van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De meeste kenniswerkers komen uit India.
De meerderheid van de kennismigranten in Nederland werkt in de ict of zakelijke dienstverlening. Sinds de invoering van de kennismigrantenregeling in 2004 zijn ruim 13.000 werknemers naar Nederland gekomen.
Sinds het begin van de kennismigrantenregeling in 2005 komen de meeste kenniswerkers die in Nederland werken of gewerkt hebben uit India (27 procent). Daarna komen de meeste aanvragen van Amerikaanse en Chinese kenniswerkers. Van deze kennismigranten werkt 39 procent gemiddeld één tot drie jaar in Nederland, 31 procent is hier voor vier tot vijf jaar en negen procent voor zes maanden tot een jaar.
Kleine bedrijven
De kennismigrantenregeling biedt een snelle procedure voor vreemdelingen die in dienst komen bij werkgevers die zich bij de IND hebben aangemeld voor deelname aan de regeling. Voor hen geldt een procedure waarbij geen tewerkstellingsvergunning vereist is en de aanvraag voor een verblijfsvergunning binnen twee weken door de IND wordt afgehandeld. Voor kennismigranten geldt een looncriterium.
Voornamelijk kleine bedrijven doen mee aan de kennismigrantenregeling, 45,5 procent van de bedrijven heeft minder dan 35 medewerkers. Slechts 16,6 procent heeft meer dan vijfhonderd medewerkers, negentien procent heeft tussen de honderd en vijfhonderd medewerkers.
Van de deelnemende bedrijven opereert bijna tachtig procent (78,5) zowel nationaal als internationaal, bijna vijftien procent (14,8) alleen nationaal en 6,7 procent alleen internationaal.
Op de een of andere manier hangt het beeld van de Indier aan het begrip Kennismigrant. Deze 27% verklaart dat blijkbaar. Dat betekent ook dat er 73% niet uit India komt. Kennismigranten komen uit Peru, Turkije, Oekraine en Canada. Dit is veelal de 31% die hier 4 tot 5 jaar zit. Dan niet met z’n 10-en op een kamer om zoveel mogelijk geld naar huis te sturen, maar juist het opbouwen van een nieuw leven met partner en kind(eren). Qua loyaliteit, kennis & kunde top!
“De kennismigrantenregeling biedt een snelle procedure voor vreemdelingen die in dienst komen bij werkgevers die zich bij de IND hebben aangemeld voor deelname aan de regeling”
– De stelselmatige en structurele ontvolking van de Nederlandse ICT industrie is in gang gezet 🙂 Ik ben benieuwd welke ministerie hiervoor verantwoordelijk is geweest…
“Voor hen geldt een procedure waarbij geen tewerkstellingsvergunning vereist”
– Nee dat klopt, want die gaat straks wel gelden voor de Nederlandse beroepsbevolking die werkeloos is of nog gaat worden. Of worden straks alle werkeloze ict-ers gedeporteerd naar voormalige nederlandse colonie-en?
Soort omgekeerde ict-slaven handel volgens het VOC-principe? Zullen we met zijn alleen een Hollandse kolonie stichten in India.. Dan blijven we (geoutsourced) werk houden uit Nederland 😉 als hollandse ict-ers.
“De aanvraag voor een verblijfsvergunning binnen twee weken door de IND wordt afgehandeld”.
Hier kan de overheid blijkbaar wel snel werken 😉
“Voor kennismigranten geldt een looncriterium.”
Cheap foreign labour in holland yes? thank you!
Maar wat het lot van onze eigen beroepsbevolking aangaat, ik hou mijn hart en keyboard vast…
Waarom zorgen wij er niet voor dat hier in Nederland fatsoenlijke opleidingen zijn? Iedere keer mensen uit het buitenland halen op het gebied van kennis om vervolgens het “handwerk” te “outsourcen” zo zitten straks alle Nederlanders werkeloos thuis. Kunnen overheden en bedrijven dan absoluut niet een beetje nadenken en eens samenwerken?
Marcel.. die zijn er ook, alleen er is geen animo voor!
Marcel, opleidingen zijn er voldoende in Nederland. Echter, je kunt 5 Universitair opgeleiden in India krijgen voor de prijs van 1 Nederlandse. Zo hebben wij er 30 aangeschaft om 10 jobs over te nemen. Helaas, de 10 jobs zijn er nog steeds want de 30 (nu zijn het er nog maar 20, verloop is hoog) kunnen slechts een zeer beperkte hoeveelheid werk zelfstandig uitvoeren. Dus nu hebben we 10 ‘supervisors’ erbij, die voorheen al het werk deden. Dat heet vooruitgang.
@Alleen: Tip uit een andere Computable discussie:
http://www.gonewiththeworld.com/index.html.
De voordelen van globalisering voor werk-hebbers