Hbo- en wo-studenten die een technische opleiding volgen, downloaden vaker dan andere studenten illegalesoftware via internet. Dertig procent van de technici doet dat wel eens, tegenover negentien procent van de overige studenten.
Een derde van de studenten die een hbo- of academische opleiding volgen, downloadt wel eens illegale software via internet, zeggen analisten van onderzoeksbureau TNS Nipo. Ook illegaal kopiëreren is een populaire manier om aan software te komen, maar van die mogelijkheid maken technisch studenten minder gebruik. Downloaden daarentegen, doen ze wél vaker dan andere studenten.
TNS Nipo ondervroeg steekproefsgewijs 927 studenten. Daarvan liet ruim eenderde weten wel eens illegale software te kopiëren van familie of vrienden. Voor 19 procent van de studenten is downloaden via internet een goede manier om aan programma's te komen.
Prijs
Studenten die een technische opleiding volgen, kopen hun software vaker dan andere studenten in de winkel. Toch is het aantal bèta's in opleiding dat illegaal aan software komt, eveneens hoger dan bij andere studenten. Hier gaat het om een percentage van 30 procent. Het kopiëren van software bij vrienden of familie doen technici veel minder.
Als de prijs van de software zou zakken, zijn de meeste studenten bereid te betalen voor software, menen de onderzoekers. "Het is goed te zien dat studenten nog steeds bereid zijn een bedrag te betalen voor officiële software", zegt Jan Bakker, directeur van licentieorganisatie Surfdiensten, waartoe de ict-webwinkel behoort. "Uit eigen onderzoek blijkt dat veertig euro vaak de bovengrens vormt."
Universiteiten hebben vaak licenties voor veel pakketten, terwijl studenten dat soms niet weten. Hierdoor geeft de poll wellicht een vertekend beeld. Ook is het vaak eenvoudiger om te downloaden dan om een legale versie te installeren.
Weer een mooie stimulans voor het gebruik van Freeware en Open Source software 🙂
In beta studies worden vaak paketten gebruikt op uni/hbo komputers waar studenten dan de laatste versies van thuis gebruiken. Ook zijn de paketten binnen het interesse/vakgebied vaak niet betaalbaar voor een student. En over het algemeen zijn beta studenten handiger met de soms omslachtige hacks en of bug work arounds.
Aan de andere kant zal een beta student ook meer gratis opensource software gebruiken, dus meer downloaden in het algemeen (kan meegenomen zijn in het onderzoek).
In de bovenbouw van het VWO wordt het reeds duidelijk: De slimme jongens/meisjes gaan beta studeren en de minder slimme jongens/meisjes rechten. Tientallen jaren later proberen de minder slimme rechten jongens/meisjes via “wetten” de slimme beta jongens/meisjes te straffen omdat zij meer software nodig hebben omdat hun studie moeilijker is dan de pretstudie recht en daar meer computerondersteuning bij nodig hebben. Er is in Nederland een goed principe van zelfregulering. Dit betekent dat beta-studenten en beta-professoren zelf uitmaken wat kan/niet kan. Daar hebben ze de minder slimme “pret” jongens/meisjes juristen niet bij nodig.
Deze kennis is van economisch belang.
Een techneut en zeker een ICT-er zal in de praktijk vaak een trucje moeten toepassen om een een klant snel te kunnen helpen.
Veel opdrachtgevers hebben de licenties te laat besteld, wel codes maar geen software in huis. Dan is een CD of DVD met software wel zo handig. Ook offici?le dealers gebruiken vaak tijdelijke keys voor hun klanten. Die willen echt geen licentie-inkomsten missen.
Bovendien zie je met deze kennis ook eerder dat er illegale software is gebruikt en kan je de klant waarschuwen.
Verder wordt je als ICT-er ook geacht ervaring met de installatie van de nieuwe software te hebben. Lang niet altijd is er een volledige werkende evaluatieversie beschikbaar gesteld. En hoe doe je dan de benodigde ervaring op?, juist thuis met …
En Ronald heeft natuurlijk ook wel een punt.
@R.Heinen: Je kletst uit je nek. Dit heeft niets met de problematiek te maken. Nederland is een van de weinige landen waar studenten zelf hun software moeten aanschaffen. Dat is achterlijk. Als je een kenniseconomie hebt en daar ook afankelijk van bent moet je daar als overheid in investeren. Te beginnen in het onderwijs. Dus niet alleen studieboeken gratis, maar ook de vereiste software.
@Hans. De overheid ZEGT dat ze een kennis economie willen, maar zeggen er niet bij WELKE kennis 😉
Tussen wat de overheid ZEGT, en wat ze DOET zit een wereld van verschil zoals je al gemerkt hebt. Zolang ze maar ergens over debatteren, hoeft er niet concreets gedaan te worden, geld uitgegeven ten bate van de bevolking.
Daarom: http://www.educateyourself.org!
Ga zelf niet zitten wachten op de overheid totdat zij wat voor je ondernemen, wat ze zijn feitelijk NIET gebaat bij een zelfstandige, intelligente en goed opleide bevolking. Die zouden zich nog wel eens tegen zich kunnen keren! en dat is wat ze ten allertijde niet willen hebben. (lees website John Taylor Gatto)
Het onderwijs model in nederland is er NIET! op gericht om je als vrij individu tot MAXIMALE bloei te brengen. Je krijgt op school precies zoveel kennis in je hoofd gestampt dat je kunt functioneren als loonslaaf voor de belangen van een ander! Meer achtergrond info over dit state-controlled-conciousness systeem vind je hier
John Taylor Gatto:
– The underground history of education
http://www.johntaylorgatto.com/underground/toc1.htm
Als je deze website hebt doorgelezen en begrepen, snap je de (duistere) essenties van het hedendaagse, overheids, gefinancieerde hersenpoel instituut genaamd “school”
Het school-systeem is nu ook al een vervanging aanhet worden voor jeugdopvangtehuizen en jeugdgevangenissen want “je moet leren tot je 18 ventje!”.
Bovenste link in mijn reactie moest zijn:
http://www.educate-yourself.org/
Voor de echte beta-diehards nog een heerlijk kennis toetje: http://www.peace-files.com/
Als je “The Peace Files” begrijpt heb je nooit geen school meer nodig, want dan begrijpt je de mechanismes van het LEVEN en de wereld om je heen zelf 🙂
Studeerse Alpha’s,Beta’s, Delta’s en andere letters van het Griekse Alphabet 😉
Wat ik vaak zie is dat software in Amerika x dollar kost en dat hetzelfde pakket in Nederland x+y euro kost .
Voorbeeld: Norton 360 Version 3.0 kost 79 dollar en is in Nederland te bestellen voor 89 euro.
Waarom is dezelfde software in Nederland niet gewoon voor 67,27 euro te verkrijgen.
De prijs van 67 euro is al discutabel en al heel zeker als deze naar 89 euro gaat.
Daarnaast is het vaak zo dat deze software bugs bevat die je er gratis bij krijgt. Wil je support, mag je hier extra voor betalen. Betalen voor een licentie en betalen om de software goed te laten werken gaat de meeste te ver -> mij tenminste wel.
Laatst netjes via de voordeur Nero 8 gekocht, kreeg BackItUp3 niet werkend -> Oplossing volgens Nero upgrade naar versie 4 die wel werkte. Kon ik bestellen via internet. Niet gratis!
Dacht het niet. Heb Nero distributer op zijn verantwoordelijkheden gewezen en na 3 maal een treurige mail van hun te ontvangen uiteindelijk de gratis upgrade naar V4 ontvangen ( na 10 weken soebatten ) die inderdaad het probleem oploste.
Als dit de manier is hoe wij in Nederland software moeten kopen verbaasd het mij niets dat er daarom veel illegale software in omloop is.
Wat ik dan graag wil weten hoe het heet als je als klant legaal de software koopt die vervolgens niet werkt.
De kop van dit artikel is niet juist, maar het is dan ook een wijdverbreid misverstand: Het downloaden en BEKIJKEN van toegankelijke software, films, porno en muziek, het LEZEN van toegankelijke vertrouwelijke informatie (USB-sticks!) is geheel vrij. Het uploaden, verspreiden en het verkopen ervan is WEL illegaal en dus strafbaar. De kop moet dus zijn: “B�tastudent downloadt vaak illegale software” .