Offshoring is goed voor Nederland, zegt het ministerie van Economische Zaken. Voor elke vijfhonderd banen die naar het buitenland verdwijnen, komen er honderdvijftig terug. Medewerkers die hun baan zien verdwijnen moeten zich laten omscholen.
Voor iedere vijfhonderd banen die vanuit Nederland naar het buitenland verdwijnen, komen er honderd tot honderdvijftig terug. Dat zei staatssecretaris Frank Heemskerk vrijdag 3 april 2009 tijdens de opening van een nieuw pand van ict-detacheerder en ontwikkelaar Antares Match4 Groep. "Dat zijn banen in de ict, maar ook buiten de sector", aldus Heemskerk. Bijvoorbeeld banen in de horeca, makelaardij, het bankwezen en de accountancy.
Volgens de staatssecretaris verlengt een bedrijf zijn levenscyclus door banen naar het buitenland te verplaatsen. Hij erkent dat er inderdaad banen zijn die verdwijnen. Voor de werknemers in deze banen is dat een vervelende gebeurtenis. "Maar er komen andere banen voor terug. Werknemers moet om een opleidingsbudget vragen zodat zij in deze banen aan de slag komen", aldus Heemskerk.
Hoofdkantoor
Bovendien zorgt offshoring ervoor dat veel Indiase en Chinese bedrijven zich in Nederland vestigen. "Veel bedrijven hebben hier hun hoofdkantoor", zegt Heemskerk. De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) zegt dat het merendeel van zijn projecten ict-projecten betreft. De organisatie geeft advies aan buitenlandse bedrijven die willen investeren in Nederland. Vorig jaar was de NFIA betrokken bij 182 investeringsprojecten.
Ook Ronald Kasteel, algemeen directeur van ict-dienstverlener Ordina, sprak tijdens de opening bijeenkomst. Hij is minder positief over outsourcing. "Ik ken weinig voorbeelden van klanten die complexe ict-vraagstukken hebben uitbesteed en waar dat goed afgelopen is."