Zowel voor BAM Techniek als Digacom levert de kortgeleden aangekondigde overname veel voordelen en kansen. BAM Techniek wint kennis van geïntegreerde ip-netwerktechnologie en Digacom krijgt er een grote broer bij met kennis van onder meer beveiliging en gebouwbeheersystemen.
De overname van voip- en netwerkleverancier Digacom door installatiebedrijf BAM Techniek levert beide bedrijven veel nieuwe kansen. Dat vertellen BAM Techniek-directeur Ruud van Zijl en directeur Jasper van 't Wout van Digacom aan Computable. BAM Techniek wint kennis van geïntegreerde ip-netwerktechnologie en Digacom krijgt er een grote broer bij met kennis van onder meer beveiliging en gebouwbeheersystemen.
De installateur nam het netwerkbedrijf uit Nieuw-Vennep officieel op 1 maart over. Digacom levert ip-oplossingen die bijvoorbeeld gebruikersnetwerken voor het dataverkeer en de telefonie integreren met de gebouwgebonden infrastructuur voor klimaatbeheersing. De leverancier blijft een apart onderdeel binnen BAM Techniek en behoudt zijn huidige management. Het bedrijf gaat de verschillende regiokantoren van BAM Techniek ondersteunen bij het in de markt zetten en installeren van integrale ip-netwerkoplossingen.
Grenzen
Het dertigkoppige Digacom liep de laatste tijd steeds vaker tegen de grenzen van zijn mogelijkheden aan, licht Van 't Wout toe. "We zochten een manier om in de volgende fase terecht te komen, hoe we grotere klanten konden werven. Dan werden we als te klein gezien of met te weinig kennis van bijvoorbeeld de traditionele beveiligingsmarkt. Als onderdeel van BAM Techniek weten ze dat er een groot bedrijf met expertise op deze markt achter staat."
Van 't Wout: "Vorige week hebben we op deze manier een nieuwe grote opdracht binnengehaald, bij The British School in The Netherlands. BAM Techniek was al betrokken bij hun nieuwbouwlocatie en dus leek het hen logisch om Digacom voor de ip-oplossing in te zetten." Ook ontwikkelde Digacom Keekaboo, een op ip-gebaseerde beveiligingsoplossing voor kinderdagverblijven.
Wederzijds
Het voordeel werkt wederzijds, vertelt directeur Van Zijl. Voor BAM Techniek is het koppelen van ip-oplossingen aan bestaande gebouwgebonden installaties de toekomst. "Zo'n integrale oplossing is goedkoper en beter te beheren. Anders moet je de netwerken voor dataverkeer, telecommunicatie en beveiliging separaat onderhouden." BAM Techniek wil zijn ip-dienstverlening volgens Van Zijl optimaliseren, zodat er betere koppelingen komen tussen gebruikers, de netwerkinstallatie en de gebruikte software.
Er zitten geen nieuwe overnames in de pijplijn, zegt de directeur. Hij verwacht dat zijn nieuwe bedrijfsonderdeel Digacom in drie tot vijf jaar een omzetverdubbeling laat zien, van zes miljoen euro nu naar tien tot twaalf miljoen euro over vijf jaar. Bovendien gaat Van Zijl er vanuit dat de overname ook de verschillende regiobedrijven van BAM Techniek in die periode tien tot twaalf miljoen euro extra omzet zal opleveren. Van Zijl wil echter niet op de verwachtingen worden vastgepind. "Het is geen wet van meden en perzen."
BAM Techniek telt 1400 medewerkers en is naast Digacom gevestigd op twaalf locaties in Nederland. Het hoofdkantoor staat in het Utrechtse Bunnik. Het bedrijf maakt deel uit van Koninklijke BAM Groep, die aan de Amsterdamse Euronext-beurs is genoteerd.