Offshoring heeft ook goede kanten, zegt het ministerie van Economische Zaken. Voor elke vijfhonderd banen die naar het buitenland verdwijnen, komen er honderdvijftig terug. Medewerkers die hun baan zien verdwijnen moeten zich laten omscholen.
Voor iedere vijfhonderd banen die vanuit Nederland naar het buitenland verdwijnen, komen er honderd tot honderdvijftig terug. Dat zei staatssecretaris Frank Heemskerk vrijdag 3 april 2009 tijdens de opening van een nieuw pand van ict-detacheerder en ontwikkelaar Antares Match4 Groep. "Dat zijn banen in de ict, maar ook buiten de sector", aldus Heemskerk. Bijvoorbeeld banen in de horeca, makelaardij, het bankwezen en de accountancy.
Volgens de staatssecretaris verlengt een bedrijf zijn levenscyclus door banen naar het buitenland te verplaatsen. Hij erkent dat er inderdaad banen zijn die verdwijnen. De banen die terugkomen zijn hoogwaardiger banen, aldus de staatsecretaris. Voor de werknemers in de banen die verdwijnen is dat een vervelende gebeurtenis. "Maar er komen andere banen voor terug. Werknemers moet om een opleidingsbudget vragen zodat zij in deze banen aan de slag komen", aldus Heemskerk.
Hoofdkantoor
Bovendien zorgt offshoring ervoor dat veel Indiase en Chinese bedrijven zich in Nederland vestigen. "Veel bedrijven hebben hier hun hoofdkantoor", zegt Heemskerk. De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) zegt dat het merendeel van zijn projecten ict-projecten betreft. De organisatie geeft advies aan buitenlandse bedrijven die willen investeren in Nederland. Vorig jaar was de NFIA betrokken bij 182 investeringsprojecten.
Ook Ronald Kasteel, algemeen directeur van ict-dienstverlener Ordina, sprak tijdens de opening bijeenkomst. Hij is minder positief over offshoring. "Ik ken weinig voorbeelden van klanten die complexe ict-vraagstukken hebben uitbesteed en waar dat goed afgelopen is."
@Crox: Volgens mij kun je het niet duidelijk omschrijven! Vooral dat gevoel wat bij de Nederlandse ict-er achterblijft in een bedrijf als het,zijn werk gedeporteerd word naar het buitenland. Ik kan me je frustratie helemaal voorstellen.
Outsourcing heeft volgens mij ook zijn basis-grondslag in de politiek en andere “mass-population control sectoren”. Het gehele outsourcing gebeuren komt ook op mijn over als een goed georganiseerde operatie om tussen de hogere management van bepaalde (overheids vriendelijke) Nederlandse bedrijven en de overheid zelf, om structureel een aantal (overheids ongunstige) bedrijven georganiseerd naar de haaien te helpen.
Denk je maar eens in:
1. WIE word er beter van outsourcing?
2. wie HEEFT ER BELANG bij deze operaties?
Niet de klant, want die wil een product
Niet de Nederlandse werknemer, want die willen blijven werken in de ict sector
Wie blijft er dan nog over? Juist Overheid en bedrijfstop.
Volgens mij is de gehele gang van zaken (veroorzaakte kredietcrisis en de huidige goed georganiseerde leegloop van zgn. “outsourcenede ict bedrijven” al JAREN TERUG geplanned en goed uitgedacht in de achterkamerje van Den Haag. Regeren is immers vooruit zien. The old boys network van vriendjes op hoge allerhande posities van overheid en bedrijfsleven. Om elkaar maar verder te verrijken ten koste van de hardwerkende Nederlandse beroepsbevolking.
Dan hoeft je ook – als staatsecretaris van econmische zaken – inhoudelijk helemaal geen verstand van zaken te hebben. Je bent dan alleen een publiek gezicht wat een reeds lang besproken plan aan het uitvoeren is. A public cardboard face, want zijn eigen belangen zijn immers al lang en breed ingedekt, als lid van datzelfde “old boys network”. Captain van bepaalde! industrie?n en overheidsorganen 😉
[connecting the dots, think for yourself]
Wie je weten hoe dit netwerk in elkaar zit? Pas dan het black-box analysis model eens toe op de Nederlandse overheids uitbestedings geschiedenis. Kijk zelf welke bedrijven er structureel opdrachten op welk gebied dan ook GEGUND worden door de overheid. Onderzoek zelf welke bedrijven wel.niet gestrafd werden door de overheid! Dat zijn ? achter de publiekelijk en politieke schermen ? zakenvriendjes van elkaar.
– Werk je in zo’n bedrijf, dan zit je nog goed, totdat de overheid je kennis en diensten niet meer nodig heeft.
– Werk je daar niet bij, heb je kans dat je binnen nu en het einde van 2009,2010 tegen een outsourcings muur of uwv uitkering aan te lopen.
Dat het de mensen pijn doet die buiten dat – old-boys network”- vallen, daar hebben zij totaal geen boodschap. Zolang het met hun eigen ministeries en bedrijven en belangen maar goed gaat, blijven ze gewoon ijskoud doorgaan met het uitvoeren van de REEDS LANG BESPROKEN plannen voor de Nederlandse arbeidsmarkt en bedrijfsleven.
Hoog tijd dat de rest van het Nederlandse bedrijfsleven zich gaat verenigen en in gaat zien, dat ze stelselmatig ver***** worden door deze “onzichtbare” club. Wake up de bedenkers van de “zgn. verzorgingsstaat” zorgen alleen maar voor diegene die ‘m bedacht hebben en niet jouw belangen als werknemer, bevolking.
Het blijft toch vriendjespolitiek achter de schermen 😉
Heemskerk doet waar hij voor gestudeerd heeft: hij bedrijft economie. Economen brengen de wereld aan de rand van de afgrond; bankiers geven het laatste zetje.
Niet alle Russen, die kunnen schaken, zijn sterke schakers en zo geldt dat ook voor buitenlandse ITers. Waarom zeg ik dit? Omdat de voorstanders van out-sourcing, dit vooral met demagogische praat proberen te verkopen. Zo werd de Nederlandse ITer opeens een ‘duur’ iemand bevonden … en zijn de ITers op welke willekeurige plek dan ook ter wereld altijd ‘beter’ en ‘loyaler’ dan de Nederlandse ITer. Enige jaren terug juichte zo iemand in de Computable nog, omdat Indi?rs zelfs tijdens de lunch ‘eager’ zouden zijn.
Ik voorspel, dat men – met het nodige tegenzin – nog wel terug gaat komen op outsourcing.
Ik vraag mij toch af, waar de Ronald Vermeijs van deze wereld werken. Wanneer je een dergelijk achterhaald, simplistisch en vooral totaal onzinnig relaas houdt, denk ik dat je gefrustreerd thuis zit achter de pc, met de kamerdeur als horizon.
Ronald, extinctie is je lot met dit gedachtengoed.
@Nike: wat door het ene ego bestempeld wordt als “achterhaald, simplistisch, onzinnig”, kan voor een ander persoon de realiteit zijn. It’s all in the perception 😉
Als ICT management geen uitweg biedt om de ‘kostenpost’ en op ambachtelijkheid gebaseerde ICT effectiever te maken, wordt de keuze van CEO, CFO vrij eenvoudig gemaakt.
Hun motto: Doe in ieder geval wat anders i.p.v. meer van hetzelfde. Lage lonen landen dus. Dit terwijl het vergroten van de effectiviteit van de eigen medewerkers bij bedrijven, veel meer oplevert dan de inhuur van 100 Indiers.
Het meest voor de hand liggende alternatief namelijk automatiseren van de routinetaken van de IT zelf, wordt vergeten, zoniet door het IT management zelf stelselmatig afgehouden. Het betreft hier een ERP systeem voor de IT-shop zelf. Wat de eindgebruiker gedurende de laatste decennia is voorgehouden, kan dus ook voor de IT-taken. De besparing kan oplopen tot 45%. Met dezelfde mensen dus meer doen, meer functionaliteit en betere respons naar de business. Geen hond die er nog over piekert de kogellagers uit een machine overboord te kieperen. Maar ja, als de IT alleen wat naneuzelt, dan nemen de budgethouders wel de voor de hand liggende outsourcing beslissing. Er wordt door de IT-afdelingen nauwelijks een alternatief geboden. Dat is er nu! Zoek even op het Internet bij Cornerstone en ga je bazen met een alternatieve oplossing te lijf. 10 tegen 1 dat ze omgaan.
Deze story is eigenlijk nog steeds hoogst actueel in de zin dat de titel vooral een hardnekkige domheid in zich draagt. Het wordt tijd dat men in Nederland het inzicht verwerft dat outsourcen pure domheid is. Zie bijvoorbeeld deze link: http://ictabnamro.yuku.com/topic/366/t/ANALYSTEN-OP-BUSINESS-NEWS-SELF-KILLING-APPROACH.html
De boodschap m.b.t. Rijkman Groenink is wel haast visionair te noemen.
Lees ook de recente artikelen:
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/outsourcing/3324603/1276946/uitbesteding-kost-meer-dan-het-oplevert.html
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/outsourcing/3292427/1276946/het-einde-van-offshoring-is-nabij.html
Wat zou er precies voor nodig zijn om het roer in Nederland eens resoluut omgegooid te krijgen?