Als open source leveranciers vinden dat in een aanbesteding niet genoeg naar open standaarden wordt gevraagd, dan moeten ze naar de rechter stappen. Dat zegt het ministerie van Economische Zaken. Volgens staatssecretaris Frank Heemskerk heeft het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) dat het plan Heemskerk moet uitvoeren genoeg middelen om overheden te dwingen tot een open aanbesteding.
Bedrijven die zich benadeeld voelen bij een aanbesteding omdat er te specifiek naar een leverancier wordt gevraagd moeten naar de rechter stappen. Dat vindt het ministerie van Economische Zaken. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn rechtszaken de manier om het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV) van Staatssecretaris Heemskerk tot algemeen gebruik te maken.
Als overheden bij een aanbesteding vragen naar een specifieke leverancier, dan worden ze door het programmabureau NOiV op de vingers getikt. Dat gebeurde het afgelopen jaar verschillende keren. Het Waterschap Zuiderzeeland werd door NOiV op de vingers getikt omdat ze om het besturingsprogramma Vista vroegen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken paste de aanbesteding voor Rijksmail aan, nadat het programmabureau had geconstateerd dat er om een specifieke leverancier werd gevraagd.
Genoeg middelen
Volgens de staatssecretaris heeft het programmabureau genoeg middelen om het plan Heemskerk uit te voeren. "Ze kunnen toezien op de aanbestedingen en geven een definitie van open standaarden", aldus de staatssecretaris. Een woordvoerder van het ministerie denkt dat bedrijven geen reputatieschade willen oplopen. Volgens hem ontstaat die als een bedrijf door het NOIV op de vingers wordt getikt.
Actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV)
In december 2007 werd het actieplan ‘Nederland in open verbinding' door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.
Onderdeel van het actieplan is de invoering van een ‘comply-or-explain and commit'-principe, dat voorschrijft dat overheden (rijksdiensten vanaf april 2008 en overige overheden en instellingen vanaf december 2008) zich moeten verantwoorden wanneer ze geen open standaarden ondersteunen en moeten beloven dat in de toekomst wel te doen. Vanaf januari 2009 moeten er daarnaast implementatiestrategieën zijn geformuleerd voor de aanbesteding, inkoop en het gebruik van open source software door alle ministeries. Een jaar later moeten die er ook zijn voor semi-overheden in het onderwijs, de zorg en de sociale zekerheid.
Tot slot schrijft het actieplan voor dat ODF uiterlijk in januari 2009 wordt ondersteund door alle ministeries en ‘mede-overheden'. Deze zogeheten Open Document-indeling (ODF) of het OASIS Open Document Format for Office Applications, zijn open standaarden voor het opslaan en uitwisselen van tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties.
Mijnheer Heemskerk begrijpt het volgens mij niet echt..
Als de overheid zo graag open source moet inzetten, dan kan je dat gewoon afdwingen want ik denk dat 99% van de apps die de overheid laat bouwen wel in opensource gebouwd kunnen worden, en als het een keer wat duurder zou zijn dan een closed pakket, dan maakt dat toch niet uit, want dan heb je die broncode toch en kan een ander ministerie of overheidsorgaan het vervolgens met andere graphics ook gebruiken, op termijn is dat altijd goedkoper (in licentievorm dan iig). Het is mij echter totaal onduidelijk wat die overheid nu doet met alle broncodes die ze van onze belastingcenten aanschaffen.. iemand die dat weet??
De overheid zou eens grondig moeten onderzoeken waarom hun eigen ambtenaren zo weinig opensource inkopen….
Welke bedrijf start er nu een rechtzaak tegen de staat?? zeker in deze tijden kunnen bedrijven het geld wel beter gebruiken..
Geachte heer Heemskerk.
Mag ik u vragen?
– Waar ligt de grens van de verantwoordelijkheid voor de controle van de door de ovreheid zelf opgestelde regels?
– Wie heeft in onze maatschappij de (europesche/lokale) aanbestedings regels uitgevonden?
– Wie heeft deze aanbestedings procedures door de strotten van de nederlandse bedrijven en burgers heen gedrukt?
Juist, heel goed geantwoord, bravo:
– NIET het bedrijfsleven zelf!
– JA dat waren de (europese, lokale) overheden!
Uw suggestie om als bedrijf, burger “de stap naar de rechter te maken, bij oneerlijke aanbesteding”, vind ik eenvoudig weg getuigen van verregaand incompetentie om uw eigen zaken goed op orde te krijgen. Op deze (gedrags, handels) wijze kan iedereen staat-secretarisje spelen, nietwaar?
Hier onder lees u mijn argumentatie aan de hand van een ander overheids-burger voorbeeld:
– De overheid maakt wetten door burgers,
– Justitie is belast met de uitvoering,
– Politie is het uitvoerend orgaan hiervan
Als je als burger de wet overtreed, dan kom je als eerste in aanraking met politie. Zij kan je een BOETE geven voor je begane overtreding. Is de overtreding heftig genoeg dan kom je ook nog met contact met Justitie. Zij kunnen je dan zelfs een STRAF geven.
Dit voorbeeld geeft aan dat de OVERHEID richting DE BURGERS heel goed in staat is om de naleving van de – door haarzelf bedachte regeltjes en wetjes – na te leven.
Nu even terug naar uw eigen uitspraak:
“Stap naar de rechter bij oneerlijke aanbesteding”
Wat klopt er – in mijn ogen – niet aan?
1. De OVERHEID heeft de aanbestedings wetten uitgedacht en in leven geroepen.
2. De OVERHEID in de vorm van NOiV mag de overheden dwingen, tot het volgen van deze wetten.
3. Echter… wanneer die overheden zich niet aan de eigen overheids-aanbestedings-regeltjes houden, is er geen NiOV die de overheid zelf een BOETE of zelf STRAF kan opleggen. Het blijft allemaal binnens-kamers en buiten het media bereik van den burger 😛
4. Uw suggestie dat dat BURGERS? hiervoor maar weer naar de overheidsrechter stappen, kosten maken en er tijd in steken? slaat werkelijk nergens op.
Mijn vraag is aan u is dan ook:
– Vind u dat niet een beetje heel erg krom?
– Word niet eens tijd dat u uw “economische zaakjes” binnenshuis, binnenskamer zelf op orde leert krijgen?
– Dat de OVERHEID – in het algemeen – zelf het goede (gewenste) voorbeeld gaat geven
– Dat de OVERHEID voortaan in staat zal zijn om zichzelf te controleren, be-boete-n en be-straf-fen wanneer zijn haar EIGEN opgestelde regels overtreed?
[Eenzijdig top-down beleid]
Wanneer een overheid op vingertjes kan tikken van hardwerkende bedrijven en burgers, is ze er sneller dan de barneveldse kippen bij, om dit te gaan doen, met veel media aandacht en bombarie.
Echter wanneer het ministerie van economische zaken wil dat het beter gaat in dit land, zorg dan eerst eens voor, u uw eigen zaakjes op orden hebt en houd.
Dat u als “staat-secretaris” en ministerie(s) het goede en zuivere voorbeeld geeft, wat u zelf graag terug wilt zien in de nederlandse bedrijfsleven, bevolking.
Zegt de uitspraak ?leading by (good) example? u iets?
[Be the change you want to see in this world]
Laat zelf eens ongecontroleerd zien hoe het wel kan, in plaats van de eigen interne onkunde af te schuiven op de burgers en bedrijven – die ?hun gelijk? moeten halen binnen de door overheid opgestelde aanbestedings regeltjes en wetjes, door een gang naar de overheidsrechter te moeten maken.
Ik heb tot slot nog voor u nog een leestip, ter inspiratie van goed leiderschap.
?BE the change you want to see in this world.?
(c) Matama Gandhi
http://en.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi
Vreemde gang van zaken. Samenvattend wordt er gevraagd om kosten te maken en de relatie te bederven met als hoop een opdracht te winnen. Verder is de zaak minder eenvoudig dan wordt voorgesteld. Alles en iedereen publiceert zijn definities tegenwoordig in de community en doneert zijn specs, of plaatst zijn spullen op sourceforge, maar vaak kan niemand er wat mee en is de aktiviteit in het forum nihil. Het lijkt mij dat het eenvoudiger is dat de leveranciers van open source een reactie op een aanbesteding geven waarom reageren geen zin heeft danwel de kans op het winnen dmv een open source oplossing klein is. Het betekent wel dat de voordelen voor de overheid nog wel even uit zullen blijven.
Geachte excellentie Heemskerk,
Zullen wij de vermoedelijke rechtsgang dan ook gelijk maar als PM-post in de aanbesteding opnemen? Als we dan toch kostenverhogend bezig zijn…