Veel organisaties aarzelen om hun applicaties en data onder te brengen bij dienstverleners. Die aarzeling is vaak nog terecht. Dat zeggen de deelnemers van het CloudCamp-evenement in Amsterdam. “Amazon compenseert voor problemen met service credits. Dat is alsof een Chinees restaurant zou zeggen: als je van ons eten ziek wordt, krijg je extra rijst.”
Organisaties aarzelen terecht om hun applicaties en data bij dienstverleners onder te brengen. Het is in veel gevallen nog onduidelijk hoe de beveiliging is geregeld, hoe het zit met identiteitsbeheer en of er service level agreements zijn af te sluiten. Dat zeiden deelnemers van het CloudCamp-evenement in Amsterdam, een conferentie over cloud computing-technologie in Amsterdam.
"Als de business case voor cloud computing zo duidelijk is, waarom maken organisaties er dan nog niet massaal gebruik van?" Die vraag stelde Maarten Kleyn, mede-oprichter van IntermediaT, dat organisaties adviseert en ondersteunt bij het migreren van bestaande applicaties naar de cloud. Kleyn: "Het is een perfect platform voor experimenten, door de schaalbaarheid en lage investeringskosten. En de cloud brengt eenvoud. Je hebt geen gedoe met systeemintegratie, patches en updates. Bovendien is het ideaal in tijden van crisis: je betaalt voor het gebruik."
Extra rijst
Toch begrijpt Kleyn waarom veel organisaties aarzelen om de cloud te betreden. Zo vragen bedrijven zich af hoe beveiliging in de cloud is geregeld, hoe het zit met het identiteitsbeheer van applicatiegebruikers en of er service level agreements af te sluiten zijn. Als die service level agreements bestaan, zijn ze niet in alle gevallen voordelig. Kleyn: "Amazon compenseert voor problemen met service credits. Dat is alsof een Chinees restaurant zou zeggen: als je van ons eten ziek wordt, krijg je extra rijst."
Daarnaast speelt er volgens Kleyn een "Video 2000"-achtige kwestie: verschillende aanbieders zoals Amazon, Google, Microsoft, IBM en Salesforce gebruiken verschillende programmeertalen, standaarden en architecturen. Kleyn: "Bedrijven vragen zich af: wie van hen gaat winnen?"
Acceptatie
Daarnaast zijn er volgens Kleyn ook strategische factoren die de acceptatie van cloud computing vertragen. Er is een aantal groepen die zich bedreigd voelen: "Ict-leveranciers die nog een datacenter moeten afbetalen, ict-managers die bang zijn dat ze niet meer nodig zijn, en algemeen managers die bang zijn de controle over hun data te verliezen."
Leveranciers, managers en werknemers moeten volgens Kleyn veranderen."One stop shopping is dood. Ict-leveranciers zullen dus hun zakelijke waarde moeten herdefiniëren." Ook ict-managers moeten zich aanpassen. "Gebruikers gaan hoe dan ook gebruik maken van de cloud, of ict-managers zich verzetten of niet." En ict-werknemers moeten nieuwe vaardigheden aanleren. "In plaats van systemen moeten ze services leren integreren."
Volgens Robert Rosier, ceo van cloud computing provider iTricity zijn de mogelijkheden van cloud computing nog relatief onbekend bij het publiek: "Bedrijven denken vaak dat de cloud alleen geschikt is voor simpele applicaties. Dat komt doordat er weinig ervaring is met cloud-techniek. Er is zoveel mogelijk. Maar dan heb je wel cloudontwerp nodig, en moet je rekening houden met regulering en met provisioning management (het toekennen van autorisaties en gebruikersrechten aan gebruikers van de informatiesystemen, red.)."
Hybride model
Deelnemers aan de conferentie voorspellen dat bedrijven de komende jaren gaan kiezen voor een hybride cloud-model. Marketing manager Arvid Fossen van Aserver, een Belgische leverancier van datacenteroplossingen: "Veel bedrijven zullen hun eigen clouds bouwen. Maar capaciteitsproblemen kunnen ervoor zorgen dat applicaties moeten overflowen naar publieke clouds. Uiteindelijk zullen veel bedrijven daarom kiezen voor hybride clouds."
Een nuchtere met twee benen op de grond reactie:
Als je er – als bedrijf of persoon – voor kiest om je (core-) business applicaties “ergens in een vage, virtuele cloud op te hangen”… Realiseer dan heel goed het volgende
Dat je totaal alle controle kwijt over je eigen digitale ruggegraat van je onderneming omdat.
– je servers voor jouw bedrijf niet meer fysiek toegankelijk zijn
– je servers Fysiek niet 100% onder jouw eigen controle staan.
– je kunt je eigen spullen zelf niet beschermen tegen inbraak, hacking, of andere calamiteiten
1. Bij eventuele calamiteiten buiten jouw controle door:
– Natuurrampen (aardbeving, overstroming, storm, brand)
– internet verbindings uitval (graafwerk onderweg)
– datacenter eigen problemen (brand, stroomvoorziening)
– onenigheid m.b.t. service afspraken of betalingen
– geco?rdineerde cyberattack aanvallen tegen het cloud datacentre
Kunnen jouw bedrijfsapplicaties (en ook alle andere applicaties die in diezelfde cloud en datacenter zijn opgehangen) binnen no time ? door een ander – uit de lucht gehaald worden en gaat jouw business, virtueel up in clouds of smoke and down the drain!
Nog een – niet geheel ondenkbaar – kredietscenario:
2. Je krijgt FINANCIEEL MOT met je cloudleverancier:
Die kan dan – in 1 klap – jouw “digitale stairway to cloudheaven? dichtdraaien, en gijzelt zo al jouw data, klantenbestanden en applicaties (think company espionage, think terreur, think wanbetaal reactie gedrag van cloudleverancier). Eng he?
3. Nog een – niet geheel ondenkbaar – kredietscenario:
Je cloudleverancier gaat zelf failliet en een curator trekt de stekker eruit de cloudmachines.
Waar blijf jij dan met je gehele bedrijfvoering? Poef up in clouds of smokes again
Is je cloud-achtige ict-bedrijfsvoerings-model hierop al berekent?
[Hoofd in de wolken of feet on solid ground?]
Kijk dan ook goed of je dit zelf wel wilt, deze bedrijfsrisicos uit handen geven. Check ook wat de cloudservice leverancier zelf aan backup – failover mogelijkheden heeft in geval van eigen calamiteiten, rampen.
Denk zelf na! Word je eerst bewust van ALLE cloud-risks, voordat je overstap gaat maken van:
– nuchtere solide eigen grond onder je ict services of
– jouw applicaties ophangt ergens in virtuele clouds
Anders loop je over een tijdje , qua kosten en ict security bewustzijn met je hoofd “in de clouds”, en gaat je profit-margin en klantenaantal in de greppel als het fout gaat. Das een hele dure prijs voor je bedrijf, alleen om maar de geldene hypes te blijven volgen in de ict-industrie.
Build only on your own solid private ict-play-ground!
@Ronald:
Neem eerst ff een pilletje! 🙂
Je hebt eigenlijk wel gelijk, maar dat geldt voor al zulk soort hypes in de ICT de afgelopen jaren.
Voor sales & marketing is alles fantastic & great en de ultieme business solution. Maar laten we nou eens gewoon doen en er voor zorgen dat bestaande systemen betrouwbaar functioneren voordat we weer als kippen zonder kop in het nieuwste avontuur duiken.
Sowieso geldt voor het hele outsourcing gebeuren (onder het mom van ‘alleen maar je core-business nog zelf doen), bezint eer gij begint. Vergeet niet dat de regie van outsourcing en het gestechel wat je vaak krijgt over al dan niet tegenvallende dienstverlening, ook geld, tijd, moeite en ergernis kost.
Maar toegegeven, het is wel makkelijk om verantwoordelijkheid af te kopen en het beschuldigende vingertje richting een leverancier te wijzen, in plaats van bij jezelf te rade te gaan.
@NuchtereKaasKop: Welke pil zal ik nemen vandaag?
The Red Pil of The Blue Pil?
Iedere keer word er weer gesproken over de cloud als een oplossing waarbij data en applicaties geoutsourced worden waardoor bedrijven de controle zouden verliezen. Er zijn meer oplossingen onder de zon.
Neem de rode pil en je komt in de werkelijkheid terecht.
Je kunt een complete cloud solutions in je eigen datacenter draaien en de kosten daarvan zijn helemaal niet zo hoog. Je hebt dan volledig controle over je data en je applicaties.
En als je dan een goede VDI integratie hebt, dan los je het probleem van toegang ook meteen op.
Kijk maar eens op http://www.virtualstorm.org waarin we een complete cloud met data, applicaties en images aanbieden.
@Ronald, Ik suggereer de rode pil. Dat is de werkelijke realiteit.
@Eric: Thanks for the Pill
Met aanbieders zoals “Amazon, Google, Microsoft, IBM en Salesforce” had ik zelf de associatie (nog) niet gelegd dat ict-bedrijven cloudservices in hun EIGEN datacentre zouden kunnen uitrollen, volledig onder eigen controle.
Zeker ook omdat er hier eerder op Computable gesproken, geschreven werd over cloudservices in relatie tot kleine bedrijven mkb of eindklanten. Tevens ook de overstap vanuit o.a Microsoft en Windows (cloud versie) 7, waarbij de meeste applicaties niet meer op je EIGEN hardware draaien, maar buiten bereik van je eigen controle in “een cloud”.
Niet ieder bedrijf heeft namelijk zijn eigen prive datacenter tot zijn beschikking. Voor al die mensen gelden wel de argumenten die ik hierboven opsomde 😉
@Ronald
Dat klopt, voor alle bedrijven dat onder het MKB+ valt. Het is en blijft een groot risico om alles maar uit te besteden. was het eerst de dienstverlening (outsourcing) is het nu de applicaties zelf.
Het is de vraag of de directie van een bedrijf de voordelen en nadelen goed afwegen. Vooral de nadelen zullen ze niet zo snel inzien als een niet technische managerdirecteur wordt geinformeerd over cloud computing door een account manager van een cloud provider.
Vaak gelden er SLA’s die niet aansluiten met de verwachting van het bedrijf. Als de boel plat ligt moet het binnen een uur weer draaien. Bij het uitbesteden van je hele infra kan het volgens de SLA zomaar 4 uur duren voordat alles weer up and running is. Voor veel bedrijven kan dit gewoon niet.
@Ronald
Wat een “doom scenario”! Hetzelfde zou kunnen gebeuren met je stroomleverancier/ internetprivider/ hostingbedrijf etc. Je hebt het nog nooit op die manier bekeken, he. Laat je niet afschrikken door je angsten!
Lees de nieuwste Carr, misschien helpt dat.
http://www.amazon.com/Big-Switch-Rewiring-Edison-Google/dp/0393333949/ref=pd_bbs_1?ie=UTF8&s=books&qid=1239014537&sr=8-1
Er wordt in het artikel m.i. een beetje met oogkleppen op naar de cloud gekeken.
Er wordt vergeten dat het begrip cloud een heel breed begrip is waar een erg breed scala aan diensten onder valt. In dit artikel wordt slecht ??n van die diensten in twijvel getrokken en daarmee een hele wereld aan diensten meegezogen.
Het hierboven genoemde Virtual Storm is bijvoorbeeld een cloud dienst welke ik twee weken geleden tijdens een door Sun georganiseerd IT event gezien en is een cloud dienst welke de organisatie zelf met minimale inspanning en kosten kan plaatsen en beheren. Tijdens het event werdt een presentatie door iemand van het SAP opleidingscentrum gegeven die aan toonde dat het zeerzeker rendabel en betrouwbaar kan zijn om er in te stappen.
(zag net de presentatie staan op: http://www.sun-evenementen.nl/itnoodpakket/pdf/A3-VTR@SAP_IT.Noodpakket.pdf )
Met alleen administratieve toepassingen kun je met the cloud in de wolken zijn. Heb je echte toepassingen, koppelingen van je bedrijfsproces aan een computer, dan moet the cloud gegarandeerd (SLA?) een reponse kunnen geven van b.v. 10ms. of soms nog sneller. Administraties kunnen wel ??n of een paar seconden wachten. Echte bedrijfsprocessen niet. Gelukkig/helaas zijn de meeste computertoepassingen administratief gericht en dus niet op z’n minst niet tijdkritisch (misschien wel overbodig?!).
Het wordt tijd om de definitie van cloud computing aan te scherpen. Chris Keene van Wavemaker.com heeft onderstaand zeer verhelderende vragenlijstje samengesteld:
1.Wallet Test: Can you buy it with a creditcard
2.ATM Test: Do you have to talk with a person?
3.Kick test: do you end up owning a thing?
4.Supersize me test: can you get 10x as much of it when ever you want?
5.Roach motel test: Can you take your app and data somewhere else whenever you want ?
Bron: http://www.keeneview.com/2008/10/what-is-not-cloud-computing.html
Als op ??n van bovenstaande vragen het antwoord nee is, dan is er geen sprake van cloud computing. Ik vind vraag 5 het meest veel zeggend. Als deze vraag met ja kan worden beantwoord zijn alle bezwaren m.b.t vendor lock-in niet meer aan de orde!
De applicaties gebouwd met Wavemaker’s Visual Ajax Studio kunnen worden gehost in een eigen datacenter, bij een hostingprovidor die een JDK 1.5 of hoger Java Applicatie Server (Tomcat, Jboss, etc) heeft draaien of op een IAAS omgeving zoals bijvoorbeeld Amazon ec2/S3 waar je zelf een schaalbare JDK 1.5 compliant applicatie server omgeving in kunt bouwen. En Wavemaker heeft natuurlijk ook zijn eigen (beta) SAAS oplossing in de cloud draaien :
http://cloud.wavemaker.com/wavemaker