Nieuwe zorgaanbieders kunnen niet vanaf 30 maart 2009 maar pas vanaf 1 juli 2009 aangesloten worden op het Landelijk Schakelpunt (LSP) dat onderdeel uitmaakt van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Reden voor de vertraging is een aanpassing van het computersysteem waarmee de bezwaren van burgers worden verwerkt.
De invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) heeft drie maanden vertraging opgelopen. Het wachten is op de aanpassing van een computersysteem waarin de bezwaren van burgers worden verwerkt. "De wijziging houdt in dat er nieuwe beslisregels en andere invulvelden worden opgenomen in de programmatuur", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Minister Ab Klink van VWS schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat een groot deel van de bezwaren van burgers niet konden worden verwerkt, doordat deze incompleet waren.Aanvankelijk was het de bedoeling dat een burger in dat geval een compleet nieuw bezwaar zou indienen. Nu wordt de mogelijkheid aangebracht de burger te vragen zijn incomplete verzoek aan te vullen.
Kwaliteit
Eerder dacht de minister nog dat nieuwe zorginstellingen vanaf 30 maart op het landelijk schakelpunt (lsp) konden worden aangesloten. "In de afgelopen weken is mij duidelijk geworden dat de gerealiseerde aanpassingen in de systemen niet de door mij noodzakelijk geachte kwaliteit opleveren ten aanzien van de bezwaren", schrijft Klink. Daarom wordt het landelijk schakelpunt pas vanaf 1 juli 2009 opengesteld.
De planning was dat er het tweede kwartaal van dit jaar, dus in de periode 31 maart tot 1 juli achthonderd zorginstellingen op het landelijk schakelpunt zouden worden aangesloten. Klink zegt voorbereidingen te treffen voor een inhaalslag na 1 juli. De tweede helft van 2009 staan tweeduizend tot drieduizend nieuwe aansluitingen op de planning. "De inspanningen zijn erop gericht om in de resterende maanden van dit jaar zoveel mogelijk zorgaanbieders aan te sluiten waarmee de uitloop beperkt zou kunnen zijn."
“Bezwaren van burgers” is de reden, die de minister van VWS noemt.
Het is echter veel waarschijnlijker, dat de door de minister nu aan de Tweedekamer toegegeven kraakbaarheid van de UZI-smartcard voor de zorgverlemners de reden van dit uitstel is.
E?n gekraakte kaart legt namelijk het hele systeem van ruim 16 miljoen dossiers open voor de kraker. Dat is wel wat anders dan het kraken van een bankpas.
Lees hiervoor: http://EPD-Nee.org