De vakbonden zijn blij met het sociaal plan van Getronics, maar hadden wat andere accenten willen leggen als ze vooraf van de nu aangekondigde reorganisatie hadden geweten. Bovendien hopen de vakbonden snel duidelijkheid te krijgen over de reden van de ontslagronde.
Als de vakbonden hadden geweten dat er een grote ontslagronde aan zou komen bij Getronics, dan waren er andere accenten gelegd in het recent afgesproken sociaal plan. "Dan hadden we bijvoorbeeld meer nadruk gelegd op een regeling voor vrijwillig vertrek", zegt Huug Brinkers, bestuurder bij De Unie.
De vakbonden willen het sociaal plan niet openbreken. "Maar als we in gesprek gaan met Getronics willen we het principe-akkoord wel wat bijslijpen", zegt CNV Dienstbond-bestuurder Nico Paschier. De bestuurders zijn wel tevreden over het sociaal plan dat er nu ligt. "De oude kantonrechtersformule hebben we in het plan kunnen behouden", zegt Brinkers. Die formule is ruimhartiger dan de formuledie nu door de rechter wordt gehanteerd in ontslagzaken.
Herplaatsing bij KPN
Een andere belangrijke regeling uit het sociaal plan is dat gekeken wordt of boventallig personeel aan de slag kan bij KPN. Volgens een woordvoerster van het telecombedrijf kan er weinig Getronics-personeel aan de slag bij KPN. "Daarvoor zijn de vacatures te specifiek."
Een dergelijke regeling is niet bruikbaar bij een grote ontslagronde, erkent Brinkers. "De betekenis van een dergelijke afspraak wordt bij een grote reorganisatie minder groot." Toch zijn hij en Paschier blij met de afspraken die er staan. "Voor individuele medewerkers is het natuurlijk een mooie regeling," zegt Paschier.
Uit te leggen
De dienstverlener zat anderhalve week geleden nog met de vakbonden aan tafel. Volgens de bestuurders is toen niets gezegd over een reorganisatie. "We hebben gevraagd of er veel gebruik gemaakt zou worden van het plan. Het antwoord was nee. Ik vind dat Getronics wel iets uit te leggen heeft", zegt bestuurder Bob Bolte van FNV Bondgenoten.
Hij vindt dat de dienstverlener meer duidelijkheid moet geven over de reden van de ontslagen. "Het lijkt er nu op alsof het om het behouden van de winstgevendheid gaat. Je moet je afvragen of je als het economisch slecht gaat winstgevendheid boven werkgelegenheid moet stellen."
Ontslagen
Getronics schrapt wereldwijd veertienhonderd fte. Zevenhonderd ontslagen vallen in Nederland. Het bedrijf zegt last te hebben van de economische omstandigheden. Er werken wereldwijd veertienduizend mensen voor Getronics. Dat betekent dat de dienstverlener ongeveer tien procent van het personeel naar huis stuurt.
Het blijft vreemd dat KPN Getronics overnam ivm de IT kennis, en nu de eigen kennis te specifiek noemt.
(..analoge telefoon centrales?..)
Ook heeft KPN volgens zeggen nu veel werknemers ondergbracht in de Getronics holding, werknemer die nog nauwlijks IT ervaring hadden. Getronics is al jaren een ervaren groot ICT dienstverlener.
Dat het slecht gaat met Getronics is nog te betwijfelen, het lijkt eerder een nawee te zijn van de overname koorts. Het bedrijf moet zich nog organiseren en leren dat 1+1 door samenwerking 3 kan worden. Blijkbaar zijn ze nog niet zo ver, en gaat het even slecht, overnames kosten inwerk tijd.
Wat verbazend is, is dat de economische resessie naar verwachting volgend jaar een heel eind opgelost is.
Wie nu ervaren personeel ontslaat, bv met meer dan 10 jaar in dienst; die is nog wettelijk verplicht dienstjaren x maandloon uit te betalen (of meer via advocaat). Kortom dan rijst de vraag wat schieten ze ermee op? Als na een jaar de markt toch weer aantrekt.
(alleen de topsallarissen kennen deze regeling niet)
Is het winstbejag zo kortzichtig dat men zelfs daar geen rekening mee houdt?
Bijstellen winstmarge, zou ik als aandeelhouder toch preferen; ik zit er niet voor ’t grote gokken in.
Beter is wellicht personeel tijdelijk half in de ww te plaatsen, zoals onlangs in Den Haag besproken.