Creatieve recruiters gaan verder dan de standaard vraag ‘wat zijn je sterke en zwakke punten?'. Zo vraagt Microsofts recruiter sollicitanten een berg te verplaatsen en wil wervingsbureau Yer weten wat voor vader je bent.
Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen? Sommige recruiters houden wel van een rare vraag tijdens het sollicitatiegesprek. Microsofts recruitment manager Jolie den Boer is er een van. ‘Doe je niet mooier voor dan je bent'.
Bij softwarebedrijf Microsoft wordt sollicitanten al jaren gevraagd hoe ze de berg Mount Fuji zouden verplaatsen. De werkgever zoekt namelijk gemotiveerde, stressbestendige, creatieve mensen die over een gezonde dosis logica beschikken en hoopt met vragen als deze sollicitanten uit te dagen.
Microsofts recruitment manager Jolie den Boer: "De meeste kandidaten hebben hun gesprek goed voorbereid en hun cv op orde. Vaak komt er dan een riedeltje van wat ze kunnen en hebben gedaan. Waardevolle informatie, maar niet voldoende. Door ze met vreemde vragen van hun stuk te brengen, krijg ik informatie over wie er echt aan de andere kant van de tafel zit."
Het bos in
Ook het stellen van persoonlijke vragen behoort tot die tactiek. Den Boer raadt sollicitanten aan bij dit soort vragen eerlijk te zijn. "Doe je niet mooier voor dan je bent", zegt ze in een gesprek met collegatijdschift Intermediair. "Als je er niet van gediend bent persoonlijke vragen te beantwoorden, dan zul je je niet thuisvoelen in de Microsoft-cultuur."
Ook Jerre Cramer, managing consultant bij Yer en verantwoordelijk voor het werven van ict-managers, kent de rare-vragen-methode. Cramer: "We sturen onze kandidaten soms heel bewust het bos in. Je ziet dan ineens de ware aard van een persoon naar boven komen. Daarom stel ik vragen als: "‘Wat ben je voor vader?' of ‘Zit je nu in je rol of ben je echt?'."
Volgens Cramer is het belangrijk bij het horen van een rare vraag niet in de verdediging te schieten. Ga dus niet met je armen over elkaar zitten als een recruiter vraagt wat je zou doen met een miljoen pingpongballen. Wanneer je overdonderd bent, is het slimmer om bedenktijd te creëren door te vragen waarom de recruiter de vraag stelt, aldus Cremer. Bovendien kan een manager op het werk ook moeilijke vragen verwachten. Cramer "Daar moet je gewoon mee kunnen omgaan."
De tien raarste vragen
1 Je stapt in de lift bij je toekomstige baas. Hoe zou je jezelf in tien seconden verkopen?
2 Beschrijf jezelf in één woord
3 Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen?
4 Je mag een vraag stellen aan iemand uit de geschiedenis. Wie kies je en wat is je vraag?
5 Wat is hot in muziek, auto's, jeans, shopping, sieraden en zo?
6 Hoeveel vliegtuigen zijn er in de hele wereld?
7 Hoe wek je het vertrouwen van een klant of manager met meer dan dertig jaar ervaring?
8 Als ik je partner zou bellen, wat zou hij of zij dan over je vertellen?
9 Vertel eens een mop?
10 Stel, je hebt een grote zak met geld, wat zou je ermee doen?
bron: O'Connel Marketing Recruitment
Zelf ook meegemaakt bij Syntegra met zo’n flapdrol. M’n c.v. had hij niet gelezen, maar onzinvragen wist hij wel te stellen. Achteraf hoorde ik dat ze me niet bij hun klant wilden aanbieden, maar omdat ze m’n c.v. al naar die klant hadden doorgestuurd ?n de klant erop stond (op basis van dat c.v.) w?l met mij een gesprek te hebben heb ik die opdracht wel gekregen. Dit geeft eens te meer aan dat de meerwaarde van W&S bureau’s van nul en generlei waarde is. Laat ons gewoon met de klant praten, die weet doorgaans meer van de materie dan de tussenpersoon.
Recruiters stellen deze vragen niet om simpelweg te irriteren maar zullen hiermee ook een indruk krijgen in je flexibiliteit, door snel van gespreksonderwerp te kunnen veranderen toon je aan dat je flexibel bent in gedachte.
Deze vragen zijn niet simpelweg om mensen te irriteren, maar hiermee testen ze onder andere je flexibiliteit.
HR (voorheen PZ!), recruitment, talentdevelopment etc.; allemaal lieden die zelf over 0 competenties beschikken. Laat ze er eerst eens voor zorgen dat mijn naw gegevens juist geadministreerd zijn en mijn verhuisbericht in een keer correct doorgevoerd wordt!
Te veel mensen voor te weinig werk.. Dan krijg je dat. En de politiek maar denken dat de spreadsheet telling op orde is. We hebben in Nederland echt teveel reclamefiguren, boekhoudvolk, programmeurs, PZ-ers (HR) en ander vaag volk.
Tot 67 doorwerken levert echt niks op. Moet je eerst al dat overbodige volk vertellen dat ze normaal werk moeten doen en daarna dat ze moeten innoveren.
Gewoon arbeidstijdverkorting en vut. Houden die pz-ers vanzelf wel op.
Sjongejonge, wat zijn we allemaal weer positief …het standaard doorploegen van je CV is toch ook waardeloos of niet ? een beetje variatie in de vraagstelling kan geen kwaad toch ? niemand hier die ervaring heeft met een goede recruiter ?
Ik denk dat vragen naar hobby’s vaak veel meer zegt over iemand … en daar kun je dan over doorvragen waarom iemand een hobby heeft. Dat zegt vaak veel meer over iemand dan een willekeurige onzinvraag.
Flexibiliteit? Originaliteit? Je krijgt zo alleen maar de mensen die een mooi ad-rem verhaal op kunnen hangen. En er zijn genoeg mensen in de IT die hun werk opleuken in verhalen, moeilijker doen voorkomen en creatieve manieren verzinnen om het bij anderen neer te leggen (vroeger delegeren genoemd). Vragen die de echte persoon tonen, en om te checken of de echte ik er zit, prima.
@ M
Waarom heb jij die hobbie:
“”omdat ik het leuk vind”
Kijk, die zou ik dan meteen afwijzen. “Omdat ik het leuk vind” lijkt me een reactie waar geen echt plezier in zit. En dat dan voor iets wat je voor je plezier doet. Of het moet zijn dat er nog een verhaal van 5 minuten volgt.
Als ze mij naar mijn hobbies vragen krijgen ze een enthousiast verhaal. En laat hobby en werk nu ook nog eens dicht bij elkaar liggen. Maar als ze onzinvragen gaan stellen dan ben ik weg. Ik kan mijn tijd wel beter besteden.