Creatieve recruiters gaan verder dan de standaard vraag ‘wat zijn je sterke en zwakke punten?'. Zo vraagt Microsofts recruiter sollicitanten een berg te verplaatsen en wil wervingsbureau Yer weten wat voor vader je bent.
Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen? Sommige recruiters houden wel van een rare vraag tijdens het sollicitatiegesprek. Microsofts recruitment manager Jolie den Boer is er een van. ‘Doe je niet mooier voor dan je bent'.
Bij softwarebedrijf Microsoft wordt sollicitanten al jaren gevraagd hoe ze de berg Mount Fuji zouden verplaatsen. De werkgever zoekt namelijk gemotiveerde, stressbestendige, creatieve mensen die over een gezonde dosis logica beschikken en hoopt met vragen als deze sollicitanten uit te dagen.
Microsofts recruitment manager Jolie den Boer: "De meeste kandidaten hebben hun gesprek goed voorbereid en hun cv op orde. Vaak komt er dan een riedeltje van wat ze kunnen en hebben gedaan. Waardevolle informatie, maar niet voldoende. Door ze met vreemde vragen van hun stuk te brengen, krijg ik informatie over wie er echt aan de andere kant van de tafel zit."
Het bos in
Ook het stellen van persoonlijke vragen behoort tot die tactiek. Den Boer raadt sollicitanten aan bij dit soort vragen eerlijk te zijn. "Doe je niet mooier voor dan je bent", zegt ze in een gesprek met collegatijdschift Intermediair. "Als je er niet van gediend bent persoonlijke vragen te beantwoorden, dan zul je je niet thuisvoelen in de Microsoft-cultuur."
Ook Jerre Cramer, managing consultant bij Yer en verantwoordelijk voor het werven van ict-managers, kent de rare-vragen-methode. Cramer: "We sturen onze kandidaten soms heel bewust het bos in. Je ziet dan ineens de ware aard van een persoon naar boven komen. Daarom stel ik vragen als: "‘Wat ben je voor vader?' of ‘Zit je nu in je rol of ben je echt?'."
Volgens Cramer is het belangrijk bij het horen van een rare vraag niet in de verdediging te schieten. Ga dus niet met je armen over elkaar zitten als een recruiter vraagt wat je zou doen met een miljoen pingpongballen. Wanneer je overdonderd bent, is het slimmer om bedenktijd te creëren door te vragen waarom de recruiter de vraag stelt, aldus Cremer. Bovendien kan een manager op het werk ook moeilijke vragen verwachten. Cramer "Daar moet je gewoon mee kunnen omgaan."
De tien raarste vragen
1 Je stapt in de lift bij je toekomstige baas. Hoe zou je jezelf in tien seconden verkopen?
2 Beschrijf jezelf in één woord
3 Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen?
4 Je mag een vraag stellen aan iemand uit de geschiedenis. Wie kies je en wat is je vraag?
5 Wat is hot in muziek, auto's, jeans, shopping, sieraden en zo?
6 Hoeveel vliegtuigen zijn er in de hele wereld?
7 Hoe wek je het vertrouwen van een klant of manager met meer dan dertig jaar ervaring?
8 Als ik je partner zou bellen, wat zou hij of zij dan over je vertellen?
9 Vertel eens een mop?
10 Stel, je hebt een grote zak met geld, wat zou je ermee doen?
bron: O'Connel Marketing Recruitment
Dat zijn nog relatief normale vragen.
Bij mijn werkgevers eerste selectiegespre (v.d. 4 in totaal) moest ik even vertellen welke muziek ik op mijn begrafenis zou willen..
Daarbij had ik geantwoord:
Ik zou mijn hele muziek verzameling afspelen, dat vindt ik een reflectie van mijn persoonlijkheid.
Nog niet eens zo slecht gevonden, zeiden zij…
>>Als je er niet van gediend bent persoonlijke vragen te beantwoorden, dan zul je je niet thuisvoelen in de Microsoft-cultuur.
Alsof managers bij Microsoft daadwerkelijk geintresseerd zijn in je persoonlijke leven….
Tja, als je als manager niet gehinderd bent door enige vakkennis waarop je sollicitanten kunt beoordelen dan moet je wel iets verzinnen om over te ouwehoeren. Wij zitten midden in de zwaarste recessie sinds de jaren 30 maar bedrijven hebben nog steeds tijd en geld over voor dit onzin.
Wat wil je nu eigenlijk zeggen, tester?
Tussen de recruiters (HRM, P&O) en de werkelijke werkvloer zitten een wereld van verschil. Dergelijke rare vragen bieden voor de sollicitant ook helemaal geen meerwaarde.
1 Je stapt in de lift bij je toekomstige baas. Hoe zou je jezelf in tien seconden verkopen?
je mag me kopen voor 3000 euro netto per maand
Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen?
zoveel mogelijk Chinezen blij maken
Je mag een vraag stellen aan iemand uit de geschiedenis. Wie kies je en wat is je vraag?
Wat is hot in muziek, auto’s, jeans, shopping, sieraden en zo?
vuur
god, vragen als ie echt bestaat
Hoeveel vliegtuigen zijn er in de hele wereld?
niet op 2 handen te tellen
Hoe wek je het vertrouwen van een klant of manager met meer dan dertig jaar ervaring?
jij bent oud en ik ben jong
Als ik je partner zou bellen, wat zou hij of zij dan over je vertellen?
waarschijnlijk te veel
Vertel eens een mop?
god bestaat niet
Stel, je hebt een grote zak met geld, wat zou je ermee doen?
zo veel mogelijk aan zelf verrijking, en niet hier solliciteren
Bij sollicitatie gesprekken stellen recruiters en managers vragen die zij tijdens hun sollicitatie hinderlijk vonden.Niet waar? 🙂
Ik denk dat recruiters dit soort vragen stellen uit verveling. Het is dan ook echt een klote-beroep. Elke dag mensen bevragen, ik moet er niet aan denken. Dan zou ik vanzelf ook na twee dagen alleen nog maar vragen stellen als: doe eens een zwangere kangaroe na, of: heb je als man liever seks met een echt hele lelijke vieze vrouw of met een mooie man?
Dat zou na weer twee dagen ook weer gaan vervelen, en dan zou ik ontslag nemen, of ontslagen worden.
Een beangstige gedachte is alleen dat er misschien mensen zijn die ?n recruiter zijn ?n die uit serieuze motieven onzin-vragen stellen. Ik kan me het haast niet voorstellen, maar je zal maar zo’n type treffen tijdens een sollicitatiegesprek…
Ook een bekende…
Kies een dier dat het beste bij je past en vertel hoe en waarom dat dier het beste bij onze organisatie past.
Op zich heb ik niks tegen dit soort vragen, het geeft je als sollicitant ook de kans om je van een andere kant te laten zien.
Veel interessanter vind ik echter dat ze altijd vragen naar je ervaring (wat je gedaan hebt, waar, hoe, je taken, verantwoordelijkheden etc.) Kortom heb je het trucje dat ze zoeken al eens gedaan. Ze vragen echter nooit of je er goed in was.
Ik kreeg ooit de vraag wat zou je beste vriend zeggen over jou. Mijn antwoord “hij zou zeggen je hebt de verkeerde je moet mij hebben want ik weet het toch beter”.
Toen moesten ze gaan nadenken over wie er met de “ik” in de zin bedoelt werd.
Op dat moment heb ik bedankt en heb het gesprek beeindigt.