Creatieve recruiters gaan verder dan de standaard vraag ‘wat zijn je sterke en zwakke punten?'. Zo vraagt Microsofts recruiter sollicitanten een berg te verplaatsen en wil wervingsbureau Yer weten wat voor vader je bent.
Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen? Sommige recruiters houden wel van een rare vraag tijdens het sollicitatiegesprek. Microsofts recruitment manager Jolie den Boer is er een van. ‘Doe je niet mooier voor dan je bent'.
Bij softwarebedrijf Microsoft wordt sollicitanten al jaren gevraagd hoe ze de berg Mount Fuji zouden verplaatsen. De werkgever zoekt namelijk gemotiveerde, stressbestendige, creatieve mensen die over een gezonde dosis logica beschikken en hoopt met vragen als deze sollicitanten uit te dagen.
Microsofts recruitment manager Jolie den Boer: "De meeste kandidaten hebben hun gesprek goed voorbereid en hun cv op orde. Vaak komt er dan een riedeltje van wat ze kunnen en hebben gedaan. Waardevolle informatie, maar niet voldoende. Door ze met vreemde vragen van hun stuk te brengen, krijg ik informatie over wie er echt aan de andere kant van de tafel zit."
Het bos in
Ook het stellen van persoonlijke vragen behoort tot die tactiek. Den Boer raadt sollicitanten aan bij dit soort vragen eerlijk te zijn. "Doe je niet mooier voor dan je bent", zegt ze in een gesprek met collegatijdschift Intermediair. "Als je er niet van gediend bent persoonlijke vragen te beantwoorden, dan zul je je niet thuisvoelen in de Microsoft-cultuur."
Ook Jerre Cramer, managing consultant bij Yer en verantwoordelijk voor het werven van ict-managers, kent de rare-vragen-methode. Cramer: "We sturen onze kandidaten soms heel bewust het bos in. Je ziet dan ineens de ware aard van een persoon naar boven komen. Daarom stel ik vragen als: "‘Wat ben je voor vader?' of ‘Zit je nu in je rol of ben je echt?'."
Volgens Cramer is het belangrijk bij het horen van een rare vraag niet in de verdediging te schieten. Ga dus niet met je armen over elkaar zitten als een recruiter vraagt wat je zou doen met een miljoen pingpongballen. Wanneer je overdonderd bent, is het slimmer om bedenktijd te creëren door te vragen waarom de recruiter de vraag stelt, aldus Cremer. Bovendien kan een manager op het werk ook moeilijke vragen verwachten. Cramer "Daar moet je gewoon mee kunnen omgaan."
De tien raarste vragen
1 Je stapt in de lift bij je toekomstige baas. Hoe zou je jezelf in tien seconden verkopen?
2 Beschrijf jezelf in één woord
3 Wat zou je doen met een miljoen pingpongballen?
4 Je mag een vraag stellen aan iemand uit de geschiedenis. Wie kies je en wat is je vraag?
5 Wat is hot in muziek, auto's, jeans, shopping, sieraden en zo?
6 Hoeveel vliegtuigen zijn er in de hele wereld?
7 Hoe wek je het vertrouwen van een klant of manager met meer dan dertig jaar ervaring?
8 Als ik je partner zou bellen, wat zou hij of zij dan over je vertellen?
9 Vertel eens een mop?
10 Stel, je hebt een grote zak met geld, wat zou je ermee doen?
bron: O'Connel Marketing Recruitment
De mooiste en tevens irritanste heb ik nog niet voorbij zien komen: Kandidaat (meestal gesteld door een tweede persoon die heel de tijd zijn kop heeft gehouden), wat zijn je goede en slechtste eigenschappen en wat zijn je beste en slechste ervaringen, vertel vertel…
Mijn goede eigenschap is dat ik nooit mijn slechste eigenschappen vertel… (je hoeft bij de rechtbank toch ook niet tegen jezelf te getuigen)
En mijn mooiste ervaring de geboorte van mijn zoon en mijn slechste ervaring dat de HRM-medewerker dat dan weer niet inziet…
Mooi man, die recruiters. Ik ben vrachtwagenchauffeur en kwam ook bij zo’n bureau terecht. Die kerel stelde me allerlei semi-psychologische vragen maar door dat alles heen kon ik merken dat hij alleen een trend volgde. Hij wist niet eens waarom hij dergelijke vragen stelde. Erg goedkoop knoeiwerk. De baan kreeg ik. Na 1 dag opgestapt.