Databaseleverancier Ingres heeft Gérard Ringenaldus aangesteld als business development manager voor de Benelux en Nordics. Hij neemt de taken over van de onlangs aan de kant geschoven distributeur AP&P.
Ingres zegde eind 2008 het contract met distributeur AP&P op en besloot een interne kracht aan te stellen om de relaties met de partners te behartigen. "Ingres was ooit gaan samenwerken met AP&P omdat het aantal partners vergroot moest worden. Maar in de afgelopen drie jaar zijn er nul nieuwe partners bijgekomen. In de korte tijd dat ik nu voor het bedrijf werk zijn er vijf nieuwe partners gekomen, waaronder system integrator CapGemini."
Ringenaldus hoopt binnenkort een tweede system integrator te vinden die voor zijn nieuwe werkgever aan de slag wil. "Een van onze focusgebieden is de overheid. Om mee te kunnen doen in openbare aanbestedingen hebben we de hulp van grote system integrators nodig. Dat kunnen de kleine resellers niet."
Naast twee system integrators voor de top van de markt wil Ringenaldus een stuk of tien partners hebben in het middensegment en een ongelimiteerd aantal kleine partners. "In het middensegment hebben we nu vijf partners. Dat aantal wil ik graag dit jaar nog verdubbelen. We zijn in dat segment heel gericht aan het zoeken want we willen voorkomen dat er twee partners zijn die werken met dezelfde systemen, voor dezelfde doelgroep."
MySQL
Ringenaldus was tot voor kort country sales manager Benelux bij MySQL. Hij werd aangesteld door dit bedrijf om de enterprisemarkt te veroveren. Teleurgesteld heeft Ringenaldus vastgesteld dat dat niet lukt. "Grote bedrijven zien MySQL als een heel aardig product, maar geen alternatief voor het aanbod van bijvoorbeeld Oracle. Ze gaan er echt geen ERP-systeem op draaien.
Voordat hij bij MySQL aan de slag ging werkte Ringenaldus voor Sybase. "Ook een databaseleverancier. Het grote verschil tussen Sybase en Ingres is dat Ingres op open source draait. Nu veel bedrijven op zoek zijn naar manieren om geld te besparen zijn ze eerder geneigd met open source te gaan werken."
Veel bedrijven hebben echter een vertekend beeld van open source, merkt Ringenaldus. "Mensen verwachten dat er iemand binnenstapt met een paardenstaart en een linnen tasje, die op schoenen met spekzolen loopt. Ik moet heel vaak uitleggen dat open source het stadium van de hobbyisten inmiddels ver voorbij is. Een voordeel is dat Ingres bij de oudere generatie in zijn 25-jarig bestaan een goede naam heeft opgebouwd." Ingres werkt pas met open source sinds de verzelfstandiging in 2005 (daarvoor was het bedrijf onderdeel van Computer Associates).