Lezers van Computable zijn niet verbaasd dat werkgevers minder gebruikmaken van werving- en selectiebureaus. De ict'er zou liever direct contact hebben met zijn mogelijke nieuwe baas. ‘Werkgevers worden in slaap gesust.'
Automatiseerders zijn niet echt enthousiast over het werk van werving- en selectiebureaus. Dat blijkt uit reacties op Computables berichtgeving over de afnemende populariteit van zulke bureaus.
Personeelsmedewerkers maken bij hun zoektocht naar werknemers minder vaak gebruik van werving- en selectiebureaus, aldus analisten van onderzoeksbureau Heliview. Lezers van Computable kijken daar niet vreemd van op. Volgens een van de eerste reageerders worden werkgevers geregeld blijgemaakt met een dode mus. Zo zouden de bureaus met verkooppraat een opdracht binnenslepen, om daarna maandenlang te moeten zoeken naar de juiste kandidaat. ‘In de tussentijd wordt de manager in slaap gesust', aldus de lezer.
Dat schiet een werver die deze reactie las, in het verkeerde keelgat. Medewerkers van werving- en selectiebureaus zouden juist ‘op een open en eerlijke manier' een relatie met werkgevers opbouwen.
Eerlijk en serieus
Toch ziet ook ‘Marc' het voordeel van de bureaus niet in. "Ik ga niet meer naar sommige vacaturesites, omdat er alleen maar advertenties van werving- en selectiebureaus staan. Je zou het liefst zonder hun tussenkomst met je toekomstige werkgever willen praten", zegt hij. "Werkgevers, plaats gewoon zelf een advertentie en laat me direct met jullie spreken."
Een recruiter die het artikel gelezen heeft, begrijpt die wens wel. Deze lezer vermoedt dat werkgevers gemakkelijk aan geschikt personeel kunnen komen wanneer ze de vacatures op hun website zetten. Ook iemand anders die reageerde op Computables artikel, denkt er zo over. "Als je een eerlijke vacature plaatst en de sollicitaties serieus behandelt, is het echt niet zo moeilijk om aan goed personeel te komen", luidt de reactie.
Geen toppers
Medewerkers van werving- en selectiebureaus houden er zelf een andere mening op na. ‘Neil' vermoedt dat het in tijden van economische crisis extra moeilijk is om goed personeel te vinden. "Voor moeilijk te vervullen vacatures is het vrij ingewikkeld om mensen los te krijgen van hun huidige werkgever", schrijft hij. "Zeker in deze tijd, omdat mensen die zichzelf aanbieden, meestal geen toppers zijn. Zij zijn immers vaak als eerste ontslagen door hun werkgever."
Eerder kreeg ook de HR-medewerker ervan langs. Zo zou de personeelsfunctionaris niet commercieel genoeg zijn en niet weten waarnaar potentiële nieuwe medewerkers op zoek zijn. Bovendien zouden wervingsbureaus beschikken over een beter netwerk en meer creativiteit hebben om op bijzondere manieren kandidaten aan te spreken.
Mijn ervaringen met “headhunters” zijn ook bijzonder slecht. Op een gegeven moment had ik er soms (letterlijk!) 3 per dag aan de telefoon. Het begon vaak al met het bellen zelf: er werd gewoon naar de receptie van mijn werkgever gebeld en dan gelogen over de reden waarom men mij wilde spreken. Ik heb er zelfs eentje gehad die doorverbonden werd met de woorden “meneer spreekt geen Nederlands of Engels” en toen ik ‘m aan de telefoon kreeg, sprak hij inneens wel vloeiend Engels.
Dan komt de vacature, daar zijn ze altijd zeer vaag over, want zodra je weet welk bedrijf het is, kan je zelf contact leggen, dus alleen met veel moeite krijg je enige zinnige informatie over het bedrijf of de werkzaamheden los. In veel gevallen is er totaal geen match tussen mijn CV (waar ze dat vandaan halen is me een raadsel, soms was het duidelijk van Linkedin, maar soms wisten ze details die niet op Linkedin staan) en de functie. Zo is mij (techneut) een een functie als financieel directeur aangeboden. Op mijn vraag of hij kon uitleggen waarom hij dacht dat ik daar wel geschikt voor zou zijn, kreeg ik alleen het antwoord dat “hij dacht dat ik dat wel aankon, dat ik wel toe zou zijn aan ‘een volgende stap in mijn carriere’…”
Goed, dan zit er een keer eentje tussen waar er wel een match is en dan ga je praten, eerst met de headhunter en dan met het bedrijf zelf. Dat klikte ook en ik kwam voor een tweede gesprek, met de directeur van het betreffende bedrijf, waarbij ik er toch achter kwam dat de functie mij niet voldoende uitdaging gaf; dat heb ik ook teruggekoppeld aan die directeur en die gaf aan mij graag te willen hebben, maar inderdaad ook wel dacht dat de functie mij uiteindelijk zou gaan vervelen. Toen ik dat terugkoppelde aan de headhunter, begon meneer te zeuren (hij zag z’n aanbrengpremie in gevaar komen natuurlijk) dat dat helemaal niet zo was en dat er voldoende uitdaging was, etc. etc.
Kortom, headhunters hebben voor mij helemaal afgedaan. (Nog los van het feit dat ik inmiddels zelf een andere werkgever gevonden heb en dat me dat uitstekend bevalt…)
Recruteirs weten weinig over ICT, ze kennen alleen maar een paar sleutelwoorden. Ik ben ooit gevraagd of ik het programma C++ kon bedienen ;). Ik probeerde uit te leggen dat het een programmeertaal is en ja, ik kan programmeren, maar de recruiter wist het beter. Dit soort voorbeelden heb ik meer.
“Voor moeilijk te vervullen vacatures is het vrij ingewikkeld om mensen los te krijgen van hun huidige werkgever”, schrijft hij. “Zeker in deze tijd, omdat mensen die zichzelf aanbieden, meestal geen toppers zijn.”
Ze zijn zelf geen toppers, sommige headhunters, en dat is het probleem.
Ik put uit 20 jaar ervaring met recruiters, headhunters, job-matchers (of hoe ze ook allemaal mogen heten). Niet een, nee werkelijk niet een, heeft zich ooit eerlijk, oprecht en fatsoenlijk gedragen!
Altijd beloftes aan de werkzoekende over integer en betrouwbaar gedrag, maar nooit waarmaken.
En als je dan om terugkoppeling vroeg, dan moest je maar gewoon geduld hebben.
“U heeft me beloofd om over 1 week terug te bellen, we zijn nu 3 weken verder, hoe zit dat?”
“Oh, echt, sorry vergeten”
“Nee, de vacature is vervallen”
“sorry, vergeten te vermelden”
“nee hoor, wij zijn echt geen cv’s aan het verzamelen”
Of drie verschillende recruiters die je alldrie voor dezelfde functie voordragen.
Of beloftes gedaan over arbeidsvoorwaarden die bij het sluiten van de deal plotseling ‘vergeten’ zijn.
En als je een kritische noot laat horen, kreeg je gelijk een hele tirade over je heen dat je blij mocht zijn dat je in hun ‘netwerk’ was opgenomen.
Zucht, waar zijn de eerlijke mensen gebleven?
Misschien moet je niet louter met een wervingsbureau maar juist met een selectiebureau in zee gaan. De laatste zijn zeer goed in staat om mensen adviezen te geven inzake het voortzetten van hun carriere. Zij spreken kandidaten om deze echt persoonlijk te leren kennen en dat kan alleen in gesprekken met de nodige diepgang. Bovendien moet de senior aan de andere kant van de tafel behoorlijk veel ervaring hebben wil hij/zij met mensen van kaliber zinnige gesprekken kunnen voeren en goede tips kunnen geven.
Bij dergelijke bureaus zie je zelden jonge mensen op de positie van recruiter, consultant of selecteur.
Volgens mij wordt in dit artikel de werving (headhunten)en de selectie (opmaak van een competentieprofiel en meten van carriere potentieel)op een hoop geveegd wat leidt tot de beschreven dikke onvoldoende. Een ding is absoluut waar. Je praat over een branche waarbinnen grote verschillen bestaan qua vakmanschap en integriteit.
Zelf heb ik onlangs een baan gevonden via http://www.jerry.nl. Hier zaten wel mensen uit het vak achter de knoppen. Niet zo’n gelikte flash site als de meeste werving en selectie bureaus, maar wel een werkende!
Zij zorgen voor de eindcontrole van de match en direct daarna worden de werkgever en jijzelf in contact met elkaar gebracht. Iets wat je zelf regelt en niet zij.
Is er dus een match, dan weet je daarna direct om welk bedrijf het gaat.
Ook fijn vond ik dat ik alles eigenlijk verder zelf kon regelen. Niet een headhunter die eerst met je wil praten, ik bepaal zelf wel of ik het wel of niet een interessante baan vind 🙂
Door bovengenoemde problematiek zie ik een trent dat steeds meer werkgevers en werkzoekenden bemiddelingsbureau`s gaan vermijden. Juist hierom hebben wij http://www.carrierescout.nl gestart.
CarriereScout.nl is het platform waarop werkgevers en werknemers weer rechtstreeks met elkaar in contact komen zonder tussenkomst van derden.
Het mooie is dat werknemers hierdoor meer zekerheid en vaak zelfs een hoger salaris ontvangen. Voor de werkgever is het ook prachtig want die bespaart jaarlijks tienduizenden euro`s aan bemiddelingsfee`s.
Inmiddels zijn 40.000 werkgevers bij carrierescout aangesloten.
Ik heb een ideetje voor Computable / VNU Media??
Richt een community-W&S-Feedback website opzetten a la “Beoordeel Je Leraar”
http://www2.beoordeelmijnleraar.nl/bml.php
of die andere bedrijven feedback website die jullie reeds in de lucht hebben bij VNU Media.
Op deze site kunnen dan;
– tevreden werk-zoekers hun ervaring delen,
– ontevreden werk-zoekers hun ervaring delen,
– bedrijven hun ervaring delen met een bepaald W&S buro,
– verzamelplaats van DO;s en DO NOT’s uitwisselen,
– werk-zoekenden elkaar tips toespelen,
m.b.t. de gang van zaken rondom de handelwijze van W&S bureaus..
Geschreven in Open Source, om al netwerkend, samen te werken en de opgedane ervaringen te delen met elkaar.
Op deze positieve wijze worden “de kwalitatief mindere W&S buros” vanzelf gestimuleerd om hun werk beter te gaan doen. Daarnaast besparen we (werkgever,w erkzoeker) elkaar de slechte ervaringen op weg naar de volgende opdracht en een hoop onnodige overhead kosten.
Werk zoeken en vinden.
Met een beetje eigen initiatief en inventiviteit schonen we zelf de markt wel op… The power of Networking.
Uitwisseltip:
http://www.sollicitatieleed.nl geeft je ook informatie hierover
Tja, ik als IT specialist heb ook veel recruiters aan de telefoon gehad. 99,9% kan je gelijk ophangen. Weten niet over wat ze praten en hebben je cv gematched op basis van keywords waar ze de betekenis (vaak) niet eens van kennen. Vervolgens duwen en trekken om je een baan aan te smeren. Recentelijk moest ik ook op zoek naar een nieuwe baan aangezien mijn werkgever mij en 9 anderen om ‘bedrijfseconomische redenen’ moest laten gaan. Ik ben toen via via met een recruitment specialist in aanraking gekomen van Recruit4IT. Die club hebben voor elke technologie-groep een eigen team van consultants die de/je taal spreken. Door hun ben ik op een hele relaxte, open en eerlijke manier geholpen aan een nieuwe top baan (zelfs met wat meer salaris ;-)), waar ik de afgelopen weken al met heel veel plezier heb gewerkt. Het kan dus wel, maar je moet wel weten waar je moet zoeken!
Een W&S bureau heeft nog nooit voor mij een opdracht gevonden, dat heb ik altijd zelf gedaan. Zo kon ik ook bij PTT Telecom terecht. Allen vanwege de Wet Ketenaansprakeijkheid kon dat even niet als freelancer, maar wilden ze dat er een bureau tussen zat. Toen heb ik Pivot Professionals gevraagd daar tussen te zitten. Iedereen tevreden: ik had een opdracht, PTT geen freelancer en Pivot had gemakkelijke inkomsten door elke maand een factuurtje te schrijven. Ging jarenlang goed totdat Pivot verkocht werd aan Harvey Nash en er een nieuwe directeur kwam. Vanaf dat moment elke maand gezijk over facturen. Harvey Nash roomde er meer vanaf dan dat ik overhield en elke maand fouten in de berekening. Moet je verdorie een advocaat inschakelen om je eigen salaris te krijgen, terwijl ze nooit ??n poot hebben uitgevoerd om voor mij een opdracht te krijgen. Ben naar een ander bureau gegaan, was Harvey Nash dus mooi een klant kwijt. Een jaar later begreep ik uit de pers dat Harvey Nash flink aan het rotzooien was met arbeidscontracten: fraude. Verbaast me niks met die directeur. Freelancers en klanten zijn beter af zonder dit soort would-be bedrijfjes die alleen maar uit zijn op eigen gewin.