Het aantal werkgevers dat personeelsleden kan laten thuiswerken, is het afgelopen jaar gestegen. Dat neemt niet weg dat bazen weinig afspraken maken over de manier waarop wordt thuisgewerkt. Een kwart van de bedrijven heeft regelgeving over bereikbaarheid van werknemers.
Steeds meer werkgevers hebben de mogelijkheid personeel te laten thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek van Citrix Systems. Volgens de gegevens beschikt 84 procent van de bedrijven over ict-infrastructuur waardoor werknemers ook buiten kantoor hun taken kunnen verrichten.
Dat is meer dan een jaar geleden, toen 69 procent van de werkgevers thuiswerk-infrastructuur had. Toch maken weinig bazen afspraken met hun op afstand werkende personeelsleden. Iets meer dan een kwart van de bazen en werknemers maken afspraken over bereikbaarheid. Volgens Gerard Klein Bluemink, directeur van detacheringsbureau VX Company, zijn afspraken juist erg belangrijk. "Geef van tevoren aan wat voor activiteiten je thuis gaat uitvoeren en doe deze dan ook op een professionele manier", raadt hij werknemers aan.
Uit de onderzoeksresultaten blijkt verder dat 23 procent van het personeel een vergoeding krijgt voor thuiswerkkosten. Dertien procent van de thuiswerkers krijgt een volledig ingerichte thuiswerkplek.
Kijk.. en zo kan het dus ook.
Meer vertrouwen hebben als bedrijf in je medewerkers, Zij kunnen dan lekker thuis werken en het is een win-win situatie voor beide partijen. Gecombineerd met een dosis high-tech telewerk-technologie is dit nog:
– een relaxte oplossing voor de werknemer door ontberken van files en reistijden.
– de groenst mogelijk oplossing voor steeds groeiende file uitdaging
– een leuke ?facility management kosten’ reductie
– goede reclame voor je telewerk-ict-infrastructuur naar je klanten toe.
Goed voorbeeld doet immers goed volgen, en het is meteen een leuke show-case om meer telewerk projecten verkopen aan je klanten.
Het verbaast me dat ik niemand meer hoor over ARBO-regels die bij thuiswerken zouden moeten gelden. Momenteel zit ik op een zolderkamer, goed toegerust om “thuis te werken” maar ik beschik niet over een goedgekeurde bureaustoel, de afstand tussen mijn ogen en het scherm zal wel niet voldoen aan de ARBO-eisen en ik beschik niet over een nooduitgang in het geval dat ik overhaast het huis moet verlaten. In principe zou het inrichten van een thuiswerkplek net zo veel kosten als een een kantoorwerkplek. Welke werkgever wil ook nog opdraaien voor die kosten (of is die regelgeving zo maf dat niemand zich daar aan kan of wil houden of moeten die nogal vergaande ARBO-eiden gewoon overboord worden gezet,- wat mij betreft het laatste).
@Gijs: dat komt ook omdat ARBO regeltjes voornamelijk gelden tussen werk-nemer en werk-gever als ze samen 40 uur onder een dak leven. Dit is gedaan ook! tegen eventuele gezondheids schadeclaims die een werk-nemer kan indienen tegen een werk-gever t.g.v. het werk wat hij voor hem verrricht!. Wake up het is de 21 ste eeuw
Als jij thuis werkt, kan een werk-gever het altijd afschuiven op een stukje eigen verantwoordelijkheid, om dat het werk BUITEN zijn controlegebied geschiedt 🙁
Ik ben het met je eens, dat een thuiswerkplek NET zo goed uitgerust zou kunnen zijn als een bedrijfs-werkplek.
Echter gezien door de ogen van een werk-gever levert dit hen alleen maar financiee voordeel op:
– geen/minder reiskosten
– geen/minder kantoor faciliteiten nodig voor personeel
– minder overhead
Oh ja .. jij moet dan nog wel wat spulletjes hebben om te kunnen werken voor hem. Dit is dus een mooie gelegenheid (voor jou) om dit eens aan te kaarten bij je werk-gever. Jouw thuis werkplek BESPAART AL kosten, dus nu de kunst van het uit-onderhandelen, hoeveel jouw werk-gever EXTRA wil bijdrage aan jouw werkgenot thuis.
Anders kun je net zo goed op de zaak gaan werken, dan heb je (hopelijk) wel een goed uitgeruste werkplek.
The choice is yours! Good luck met de onderhandelingen.
Think Money, Think kosten, Think als een werk-gever en ga zijn taal praten.
@Ronald: Een werkgever is wel degelijk verantwoordelijk voor de werkplek van de werknemer. Ook als deze zich bij een medewerker thuis bevindt. Ik stel voor dat je eens bij de arbeidsinspectie op de website kijkt om je op de hoogte te stellen van de regels die er gelden.
Sterker nog, als je thuis wilt gaan werken moet de werkgever zich verzekeren van het feit dat de thuiswerkplek voldoet aan alle arbo normen.
In mijn geval is dat nu net niet het geval. Niet omdat deze niet goed is. Ik heb mijn werkkamer zelf opgebouwd, precies aangepast aan mijn eisen. Dus bijvoorbeeld een werkblad dat precies op mijn hoogte is ingesteld. Helaas is dat echter 2 cm lager dan de arbo norm, bovendien is het geen instelbaar bureau maar een vast ingerichte werkplek, dus mijn werkplek wordt afgekeurd. Een rustige ruimte van bijna 20m2, volop daglicht en een 3 meter brede werkruimte, 2 cm onder de norm. Van de zotte! Bovendien is mijn stoel, die is ingesteld op mijn optimale zithouding ook niet goed want deze stoel is niet instelbaar volgens geldende normen(?). Hoezo instelbaar, dat ding is toch alleen voor mij en dus ook op mij aangepast?
Dus zit ik maar op kantoor met een te klein bureau waar ik niet lekker aan kan zitten zonder extra aanpassingen, een matige maar wel volledig instelbare stoel en in een kantoortuin die de productiviteit volledig onderuit haalt. Maar schijnbaar voldoet dit dan wel aan de arbonorm. Maar of het ook helpt tegen uitval betwijfel ik.
Nu werk ik wel met enige regelmaat thuis, maar dan niet officieel want dan moet dat gekeurd (en dus afgekeurd) worden.
@Alexander: Dat kan wel zo zijn volgens de regels op de arbeits-inspectioon-website… Maar zeg eens eerlijk… hoe gaat het er werkelijk aan toe in de praktijk?
Kijk eens naar de reactie van Berry hierboven:
“Nu werk ik wel met enige regelmaat thuis, maar dan niet officieel want dan moet dat gekeurd (en dus afgekeurd) worden.” Belachelijk!
Tijd dat het overheid regeltjes oerwoud plaats gaat maken voor
– objectieve, neutrale informatie over gezonde arbeids omstandigheden
– gewoon COMMON SENSE (je boeren verstand gebruiken)
Als jij toch lekker werkt, vanuit je niet goed gekeurde arbostoel, in je pyama, laptopje van de zaak op schoot, eigen muziekje op de achtergrond, glasheldere afspraken met je werk-gever en voetjes op de bank, dan moet dat toch gewoon kunnen?
Waarom zul je je de ‘arbeits-wet” laten voorschrijven thuis hoe JIJ lekker mag,kunt werken van een ander. Ik vind dit waanzin. Gewoon open en oprecht samen een contract ondertekenen dat je de EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID op je neemt bij het thuis werken, en huppa, lekker op je eigen manier, in je eigen omgeving, op je eigen erkwijze bere-produktief aan de slag kunnen gaan. Wie zou dat niet willen?
Vaak behoort thuiswerken tot de privileges van (midden-)managers en die zijn vaak onbereikbaar als er zich problemen voordoen in hun team. Juist deze voorbeeldfuncties scheppen hierdoor een verkeerd beeld. De werkvloer is bemand maar wordt niet (goed) geleid. Je ziet vaak, dat de leiding afwezig is op maandag, woensdag en vrijdag. Hoe zou dat nou komen?