Het kabinet stelt dit jaar euro 2,3 miljoen extra beschikbaar om de invoering van open standaarden en open source software bij de overheid te ondersteunen. Dit maakte staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken vandaag bekend bij een bijeenkomst over open source software.
Met de 2,3 miljoen extra komt het budget voor het actieplan van het programmabureau Noiv (Nederland open in verbinding) op zo'n vier miljoen euro. Frank Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken, stuurt binnen een maand, samen met staatssecretaris Ank Bijleveld (BZK), een voortgangsrapportage over het actieplan Noiv naar de Tweede Kamer. Daarin staat hoe deze extra 2,3 miljoen euro wordt besteed. Ook laat Heemskerk de Kamer weten wat de stand van zaken is rond Goud (de Gezamenlijke Ontwikkeling Uniforme rijksDesktop), waarbij een nieuwe open standaarden werkplek voor 21.000 rijksambtenaren wordt ontwikkeld.
De basis van Goud is echter het concept ‘Future-Ready Workspace' van Getronics en die is standaard uitgerust met Microsoft Office 2007. Departementen moeten zelf aangeven of zij OpenOffice willen laten installeren. Heemskerk kon niet aangeven of deelnemende ministeries dit al beslist hebben. Naar verwachting vindt vanaf april de uitrol van Goud plaats.
Barlaeus Gymnasium
Heemskerk nam op het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam het eerste exemplaar van het boek 'Open source software en standaarden' (Pearson Education, onder redactie van Jo Lahaye) in ontvangst. Het boek is bedoeld om studenten de elementaire kennis rond open source software bij te brengen. Naar aanleiding van de overhandiging stond Heemskerk nog even stil bij de moeizame voortgang van de invoering van open standaarden en open source software bij de overheid, na de 'motie Vendrik' in 2003.
"Het is heel lang stil gebleven na die motie. Toen ik staatssecretaris werd en het actieplan voor het stimuleren van open standaarden en open source in 2007 opzette, heb ik me heel wat op mijn hals gehaald." Hij wees erop dat het vraagstuk niet alleen betrekking heeft op de collega-departementen, die allemaal hun eigen it-huishouding bestieren, maar ook op alle overheidsorganisaties buiten de rijksoverheid, waaronder de gemeentes die zich vooralsnog weinig aantrekken van het Noiv..
Asterix en Obelix
Hij somde nogmaals op wat in zijn ogen de voordelen voor overheidsinstanties zijn van de invoering van open source en open standaarden: verbeterde interoperabiliteit (gegevensuitwisseling), minder leveranciersafhankelijk en een innovatief speelveld voor softwaremakers.
Heemskerk benadrukte dat het onderwijs dan ook klaar moet zijn om kennis over dit onderwerp over te brengen. Dat het Barlaeus Gymnasium aan de bel trok toen bleek dat de eindexamens alleen in Windows-formaat beschikbaar waren, noemde hij een daad vergelijkbaar met de onverzettelijke houding van het dorp van Asterix en Obelix tegen de overheersende Romeinen. "We hebben eigenlijk meer van dit soort Asterix'en en Obelix'en nodig."Hij wees ook nog naar het meldpunt van het Noiv voor gesloten systemen.
De staatssecretaris stelde dat het onderwijs, de zorg en de sociale zekerheid in 2010 een strategie voor de aanbesteding, inkoop en implementatie van open software in huis dienen te hebben. Het Noiv beschikt over een servicebrigade die organisaties met raad en daad kan bijstaan.
Kijk eens op:
software
http://www.linux.org/apps/
http://www.kde-apps.org/
Van vandaag
http://www.tectonic.co.za/?p=4516
Er is genoeg software die vrij is en aanpasbaar en gericht op oplossingen voor bedrijven.
@Jan
De persoonlijke frustratie is wel duidelijk; “15 jaar geleden had ik al..”, “Ik heb in mijn karriere.. zakken vol..”; “Volgens mij heb je nooit..”
Ik hoop dat met de komst van open source en Linux de projecten wat beter zin gaan verlopen… Maar, waarom geen lijst met open software voor een andere OS? Waar is de lijst met alle open overheids software die nu gratis is te downloaden? “Waar praten we hier over?” Over NIET IT bedrijven. Wat heeft een ziekenhuis, verzekeringsmaatschappij en andere bedrijven aan de bovenstaande lijst van Linux software? (zoals gezegd 90% utilities; chat deamons, DNS networking, filemanagers, system editors) Hoeveel van de software uit de lijst zijn grotere bruikbare pakketten zonder commerciele licentie? Kijk eens op SourceForge.net en laat je niet alleen leiden door Linux.
Met een inversteringsbudget van een miljoen per jaar kun je 20 programmeurs software laten ontwikkelen en dat er toen misschien is gekozen voor dure software aan te schaffen of te laten ontwikkelen heeft niets met open of gesloten source te maken, maar met de kwaliteit van het project. Nogmaals, er zijn heel veel bedrijven die helemaal geen problemen hebben met de ontwikkeling die er is geweest en gaande is. Sterker, deze bedrijven gaan gewoon verder met uitbreidingen en nieuwe technologien en is over een aantal jaar veel verder dan bedrijven die nu software weer om aan het zetten zijn. Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld helemaal niet de behoefte om hun software open te maken omdat software de concurentiepositie enorm kan verbeteren. Gesloten software is niet per definitie niet aanpasbaar. Door interfaces is de code niet open, maar een programmeur kan de code wel gebruiken en uitbreiden. Ook bedrijven die bekend zijn geworden met gesloten software worden steeds meer open, maar dat hoeft niet te betekenen dat dit alleen voor Linux is.
@ Rob
Mij is niet duidelijk wat je wil.
Een verdere discussie lijkt me weinig zinvol als je niet kunt lezen dat ik geen probleem heb met proprietary software maar FOSS propageer omdat het veel te bieden heeft voor allerlei bedrijven en bedrijfjes. Ze kunnen daarmee geld sparen.
Echter, als je geen FOSS inzetten wil, staat je dat vrij.
Wil je het wel inzetten, dan zul je de moeite moeten doen je er in te verdiepen.
@ Jan
Zolang je komt met Linux lijstjes en alleen zegt dat er allemaal open source software voorhanden is voor bedrijven dan is de discussie niet zinvol. Ook dat het geld zal besparen is ook uit de lucht gegrepen en er zijn hierover veel discussies gaande. Er is natuurlijk helemaal niets mis met Open Source. Het zou prachtig zijn als alle software open zou zijn, maar dat is het gewoon weg niet. Waar ik tegen ben is dat het propageren van Open Software een manier is geworden om Linux op te dringen. Heel veel Open Source loopt helemaal niet op Linux. Veel Open Source is geschreven voor gesloten systemen omdat de ontwikkeltools veel beter voor handen is en mensen hierin al jaren in gespecialiseerd zijn. Er wordt niet gekeken wat de expertise is van ontwikkelaars en programmeurs en wat de geschiedenis is van software ontwikkeling en de toekomstige ontwikkelingen op hard- en softwaregebied.
Na de volgende opmerkingen:
“dat het geld zal besparen is ook uit de lucht gegrepen”
“dat het propageren van Open Software een manier is geworden om Linux op te dringen”
Vraag ik me af of je de Computable wel eens leest.
@Jan
Dit is wat wordt bedoeld:
‘Open source is klaar voor de zorg’
Computable 02-04-2009
“We wilden starten met een op internetgebaseerde applicatie. Die was niet te koop en we konden geen hoge kosten maken, dus gingen we zelf aan de slag”
(opensoftware niet aanwezig en zelf geschreven)
Waar kunnen we die zelf geschreven source ophalen? Waar is het gepubliceerd?
En dan hilarisch:
“Ook niet alle drivers van de randapparatuur werken op Linux. “Dat betekent dat we afscheid moeten gaan nemen van bijvoorbeeld de scanners.”
hahahahaha
@ Vincent
installeer eens Vista met een scanner van 10 jaar oud.
Heeft Vincent de GPL weleens gelezen? Ik denk niet, anders had je deze opmerking niet gemaakt.
“Waar kunnen we die zelf geschreven source ophalen? Waar is het gepubliceerd?”
@Jan: Precies
(microsoft) Vista DWINGT je gewoon om nieuwe spullen aan te schaffen om dat ze – by design – weigeren je bestaande hardware te ondersteunen.
@Rob:
Open software heb je ook voor het windows platform.
Kijk hier eens: http://sourceforge.net/search/
Keyword “windows” -> ruim 7900 pakketten
Ieder initiatief ter promotie van Open Source Software (OSS) vind ik sowieso al winst. Er is veel onbekendheid t.a.v. OSS, dit blijkt ook weer uit de reacties op dit article. Er is een initiatief dat kennis over Open Source Software overbrengt aan het bedrijfsleven en organisatie met als doel om draagvlak te creeeren om zodoende OSS commercieel aan te bieden, zie [url]http://www.licentiebezuiniging.nl[/url]