Werkgevers die via een werving- en selectiebureau nieuwe medewerkers zoeken, doen dat meestal via Vitae. Toch worden de wervers wel minder populair, aldus onderzoekers.
Personeelsmedewerkers maken bij hun zoektocht naar werknemers minder vaak gebruik van werving- en selectiebureaus. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor van onderzoeksbureau Heliview.
De werkgevers die bij een wervingsbureau aankloppen, kiezen meestal voor personeelsbemiddelaar Vitae. In twaalf procent van de gevallen is dat zo. Michael Page, Yer en Randstad volgen met elk tien procent. Volgens de onderzoekers maakte in 2008 ruim een kwart van de werkgevers gebruik van een werving- en selectiebureau. Een jaar eerder was dat nog 29 procent.
Gemiddeld schakelen personeelsmedewerkers 4,6 keer per jaar een wervingsbureau in. Dat is iets minder dan in 2007, toen de wervers gemiddeld 5,4 keer werden ingezet.
Ik ben zelf werknemer en ik heb echt de ziekte van W&S bureau’s. Ik zou niet weten wat ze zouden toevoegen. Het is alleen maar een extra tussen wandje, want je zou het liefst zonder hun tussenkomst direct met je toekomstige werkgever willen praten. Bovendien zijn ze helemaal niet geinteresseerd in wat jij wil, maar in waar ze je kunnen plaatsen. Tot in den treure heb ik aan sommigen verteld dat ik die ervaring misschien heb, maar dat ik geen zin heb om dat te gaan doen. Ze trekken zich er geen hol van aan, en een paar dagen later komen ze weer met dezelfde vraag. Werkgevers, ik smeek jullie, plaats gewoon zelf een advertentie en laat me direct met jullie spreken. Please!!! Please!!! Please!!! Please!!! Please!!!
Niel ze probeer(d)en het niet eens! Het is nu eenmaal de mode geweest om dit uit te besteden. Ik word vaak lastig gevallen door W&S bureaus, ik ben populair zat, en zeer goed gekwalificeerd, maar van mij kunnen ze de bekende boom in! Ik bepaal zelf bij welke werkgever ik ga werken, ik wil zelf, direct met hem praten. Helaas zetten maar weinig bedrijven zelf advertentie is in de markt. Ik ga bijvoorbeeld niet meer naar bepaalde job zoek websites, omdat daar alleen maar W&S advertenties staan. Ik wil, voordat ik mijn C.V. opstuur, gewoon de naam en het adres van mijn toekomstige werkgever hebben. En jullie zijn helemaal niet geinteresserd in wat ik wil, alleen bij wie jullie me kwijt kunnen voor commissie. Ik heb echt helemaal niks aan jullie. Nogmaals, werkgever, plaats zelf een advertentie!! Plaats zelf die advertentie!!!
Toch wel grappig om te zien dat veel IT consultants die zich vorig jaar nog te goed voelde om met een recruiter te praten, nu bij diezelfde recruites aankloppen….
@Johan:
Dat zal helaas de machtspositie van deze recruiters wel zijn. De zgn. onmisbare, niet te passeren schakel in de aaneengeknoopte arbeidsmarkt circus. De keten van bedrijven die elkaar (wel) aan (het) werk helpen maar serieuze kandidaten op weg naar een opdracht of klus, lekker laten staan waar ze nu staan 😉 in de kou.
@Tip voor alle IT consultants:
Doe alleen zaken rechtstreeks met de leverancier van de vacatures. “De tussenhandel” maakt de weg van werk naar werk alleen maar ondoorzichtiger.
Voorstel (voor de branchevereningen, certificatie-clubs,en belangenclubs):
Misschien een leuk onderzoeks-doel voor de NMa, of oprechte belangenbehartigende clubs, om een jaarlijkse onafhankelijke rating op te zetten van de W&S branche. Mogelijke wegings factoren voor de geteste W&S buro’s:
– positie in de markt? (omzet, plaatsingen, vacatures)
– wie levert wie aan wie (collegas of eindklanten)
– preferred supplier van welke eindklant?
>
– de meeste echte vacatures in de datadase
– grootte en omvang van relatie netwerk
– hoogste aantal succesvolle en blijvende plaatsingen
– gebruik van lok,fake vacatures op cv te oogsten (y/n)
– hoeveel word er verdiend aan een plaatsing (marge)
>
– snelheid tussen aanmelden vacature en plaatsing
– eenvoud van aanmelding (telefoon, online, email)
– reactie tijd en wijze na insturing van cv
– klantvriendelijkheid naar sollicitant en eindklant
– reageren ze wel/niet na insturen cv + brief
– reageren ze uberhaupt op de ingestuurde cv
– hoe vaak moet je zelf bellen voor tegenbericht
– melden ze wel/niet al als de vacature vervuld is
– Hoe eenvoudig kun je je cv online invullen
>
Als we met zijn allen in het ict-landschap dan toch zo dol zijn op certificaten…is het een leuke suggestie om de komende jaren de focus eens te verleggen naar alle instanties OM de hardwerkende ict-er op de werkvloer heen? geachte dames en heren van ict-belangenvereningen, ict-brache verenigingen, Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid.
Dan geeft de werk-zoekende ook een certificaat, garantie, houvast op weg naar werk. Dan is zij,hij niet meer overgeleverd aan een ondoorzichtig en kwalitatief vari?rend oerwoud van instanties. Dan zal er ook OM de werkvloer heen eindelijk eens standaardisatie optreden waar we allemaal beter van worden, en word de ict-arbeidsmarkt gezuiverd van allerhande dubieus opererende W&S firma’s.
Last but not least:
Dit (Nma, belangenverenigingen) W&S certifcatie traject levert ook weer werkgelegenheid op voor een aantal instanties. Zo kunnen we door eigen vindingrijkheid toch de kredietcrisis verslaan, en zal de gehele branche er nog beter van worden ook…. Wie trapt deze bal af?
@ Ronald Vermeij.
Heb je er ook wel eens aangedacht dat bedrijven een W&S bureau in de arm nemen, omdat men zelf het netwerk, kennis (en tijd)niet heeft om de juiste persoon voor een vacature te vinden?
Ik werk zelf in HR voor een bedrijf welke constant op zoek is naar nieuwe consultants. Wij werken al lange tijd close samen met een recruitment bureau voor het invullen van vacatures….. en dit naar volle tevredenheid.
Helaas is de werving branche verziekt en komen we nog regelmatig klanten en kandidaten tegen die verpest zijn door de CV schuivers en easy money earners. We zijn een commercieel bedrijf, maar bouwen aan een relatie aan zowel bij de klant als met de kandidaat. Veel kandidaten vinden het fijn om eerst te verkennen. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.beoordeelmijnrecruiter.nl een initiatief om kwalitatief goede bureau’s en recruiters een podium te geven.
Echt ziek ben ik ervan. Heb me inmiddels van allerlei vacaturesites gehaald. Heb een aanbieding gekregen van een werkgever, maar door een conflict met hun wervingsbureau gaat het feest niet door. Het bureau vraagt een belachelijk hoge vergoeding van 160% bovenop m’n salaris. Werkgever gaat niet akkoord en ik heb nu niks. Zij hebben een contract onderling en is bindend.
@Johan: Gefeliciteerd, dan hebben jullie waarschijnlijk een goed W&S, recruitement bureau getroffen.
Mag ik vragen Johan? waarom je eigen bedrijf hier geen tijd, inspanning zelf inlevert? Zo blijf je afhankelijk van een ander of is dat een bewuste keuze?
@Marcel:
Dat vind ik nu een mooi helder en overzichtelijk deze site! Hoeveel mensen, bedrijven, sollicitanten hebben hier al gebruik van gemaakt sinds de oprichting?
De markt voor ICT detachering is ondoorzichtig, maar die is gek genoeg mogelijk geworden door rigide wetgeving (of het ontbreken daaraan). Zo had de wet ketenaansprakelijkheid tot gevolg dat klanten niet meer met freelancers wilde werken (immers: de mogelijkheid van boetes), hetgeen de groei van al die bureau’s mogelijk maakte. De afschaffing van wettelijke eisen (zoals een erkend diploma arbeidsbemiddelaar) had weer tot gevolg dat elke jan, piet of klaas vanaf zijn zolderkamer zo’n bureau kan runnen. Het ontbreken van elke vorm van controle maakt de weg vrij voor gesjoemel met facturen en arbeidscontracten. Akkoord, er zijn een paar goede bedrijven, maar dat er op grote schaal gerotzooid wordt in de ICT detachering staat wel vast: in 2002/2003 waren 30 van die bureau’s bereid zonder enige scrupules hun werknemers bij het oud vuil te zetten via de ontslagfraude van Cygnus/Bright IT. Daarnaast zijn er ook bureau’s die loon niet of gedeeltelijk uitbetalen (en als je verhaal gaat halen zijn ze ineens foetsie), werknemers confronteren met fictieve claims voor terugbetalen van “genoten” opleidingen of dure opleidingen aanbiedingen (en andermaal failliet blijken te zijn). Fraude blijkt buitengewoon lucratief te zijn en de werknemer (IT-er) is vaak de dupe. Wie neemt het voortouw voor een beroepsvereniging van IT-ers ?
Ga vooral niet in zee met Vitae. Hier heb ik een hele slechte ervaring mee. Ik heb zelfs een tijdje via hen gewerkt maar nooit meer. Ze gaan er trots op dat zij alle afspraken nakomen maar vanaf het begin is gebleken dat hier niets van klopt. Intern is het ook een rotzooitje. Omdat het slecht gaat in de branche (en dus ook bij Vitae) worden consultants ontslagen als ze maar even een negatief woord over de organisatie zeggen. De interimmers proberen ze uit de kast te lokken en veel lagere opdrachten te geven. Als ze dan laten blijken dat ze er niet mee eens zijn, dan schuiven ze het op werkweigering. Ja, zo komen ze van het personeel af.