Werkgevers die via een werving- en selectiebureau nieuwe medewerkers zoeken, doen dat meestal via Vitae. Toch worden de wervers wel minder populair, aldus onderzoekers.
Personeelsmedewerkers maken bij hun zoektocht naar werknemers minder vaak gebruik van werving- en selectiebureaus. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor van onderzoeksbureau Heliview.
De werkgevers die bij een wervingsbureau aankloppen, kiezen meestal voor personeelsbemiddelaar Vitae. In twaalf procent van de gevallen is dat zo. Michael Page, Yer en Randstad volgen met elk tien procent. Volgens de onderzoekers maakte in 2008 ruim een kwart van de werkgevers gebruik van een werving- en selectiebureau. Een jaar eerder was dat nog 29 procent.
Gemiddeld schakelen personeelsmedewerkers 4,6 keer per jaar een wervingsbureau in. Dat is iets minder dan in 2007, toen de wervers gemiddeld 5,4 keer werden ingezet.
@Heleen: Wat mij nu zo leuk lijkt om te weten is:
Waar maken werkgevers dan WEL ACTIEF gebruik van?
– Is dat alleen Vitae, Randstad en Michael Page?
– Geldt dit alleen voor de ict sector of voor de gehele branche?
– Zijn er ook andere bronnen waar werkgevers nog meer gebruik van maken
Heb je daar meer informatie over?
Het zoeken naar de beroemde speld in de hooiberg blijft een lastig klusje en omdat goed te doen een moeilijk kunstje blijkbaar. Want om een 18 jarige afgestudeerde medewerker te vinden met alle certificaten voor een minium loon, daar wordt een werving en selectiebedrijf voor ingeschakeld.
Als je eerlijke vacature openzet waarop iedereen ongeacht m/v en /of leeftijd serieus op kan reageren en deze sollicitatie serieus behandeld wordt. Dan is het echt niet zo moeilijk om aan goed personeel te komen.
Het zijn iedere keer weer de discussies van bv: Polen en Hongaren zijn goedkoper ed…. Waardoor ons eigen potentieel in NL langs de zijlijn staat.
Ik denk dat bedrijven niet zonder w&s bureau’s kunnen. Voor moeilijk te vervullen vacatures (relevante werkervaring en opleiding)is het vrij ingewikkeld om mensen los te krijgen van hun huidige werkgever. Zeker in deze tijd. De mensen die zichzelf aanbieden zijn meestal niet ‘de toppers’ uit de markt; zij zijn immers vaak als eerste ontslagen bij huidige werkgever.
Een aanname-proces kan maanden in beslag nemen, en brengt als onvermijdelijk bij-effect dat andere partijen aan de kandidaat ‘gaan trekken’. Het vinden van een juiste kandidaat is al lastig. Hem aan boord krijgen is vakwerk.
Werving en selectiebureaus blijven onmisbaar.
Ik heb geruime tijd in de W&S sector gewerkt en ben behoorlijk teleurgesteld geraakt: in de acquisitiefase wordt de opdrachtgevers van alles beloofd om de opdracht tot W&S te krijgen (‘onze hitrate is 98%, wij hebben een eigen relatiedatabase en nog meer van dat soort verkooppraat). Men maakt van dezelfde informatienetwerken gebruik als de eigen W&S afdeling van de opdrachtgever (Monsterboard, LinkedIn etc. etc.) een h??ft dus geen noemenswaardig en kwalitatief relatiebestand, en o ja ze factureren (altijd te veel) op het moment dat de opdracht is verstrekt. Dat het vervolgens maanden duurt voordat een positie met de juiste kwaliteit is voorzien en dat in de tussentijd de verwachtingen van de opdrachtgever worden gemanaged ( lees in slaap gesust), dat wordt er niet bij vermeld…. Lang leve een W&S markt die op zoek gaat naar goede alternatieven ! Praat liever over het ontwikkelen en vasthouden van personeel door goede opleiding en carriere perspectief !
@ Toppertje…
Het zijn mensen als jij die W&S bureaus een slechte naam geven.
Ik werk zelf al jaren in deze markt en bouw goede langdurige RELATIES op met klanten. En doe dit op een open en eerlijke manier.
Gezien de discussie kan je dus stellen, dat een opdrachtgever beter zelf zijn HRM afdeling goed kan optuigen, dan neerleggen bij W&S bedrijven. (uitzonderingen daargelaten) De rekening vaak hele pittige krijgt hij toch gepresenteerd daar hoeft hij het niet voor te laten en toegang tot de Linkedin Netwerken ed heeft hij toch al dus….. Pleit ik voor het opheffen van dit soort moneymakers en luchtverplaatseers. Daarnaast kan het Werkbedrijf UWV de rol van uitzendbureau gewoon gaan invullen…..( en dat leverd dan weer een besparing op…)
Voor gespecialiseerde IT posities worden veelal ook gespecialiseerde bureaus ingeschakeld. Een voorbeeld hiervan is YourRecruiter (www.yourrecruiter.nl), specialist in werving & selectie van professionals op het snijvlak van business en it.
Gewoon als alle organisaties hun vacatures op hun website zetten, en een standaard tekst gebruiken, dat maakt het makkelijk voor de werkzoekenden om je te vinden.
Vanuit de kandidaten perspectief zijn w&s bureaus bij mij ook niet populair…ze leveren,vinden ze, diensten. Maar uiteindelijk zorgen ze ervoor dat de HR niet aan zijn/ haar werk komt. Erg vervelend.
Wat betreft het moeilijk vinden van personeel, valt volgens mij nu erg mee. Ik met HBO denk en werk niveau en goede kennis van basis ICT maar geen opleiding noch werkervaring hierin, wel hobby kennis, kom er niet in. Ik krijg steeds nul op rekest. Erg jammer.
De hudige markt geeft eindelijk een kans om de fraudeurs zoals Harvey Nash, DBM, Inter Planet en Esprit eindelijk uit te schakelen. Voor mijn part blijven er een paar W&S bureau’s over, maar dan wel waar je zowel als IT-er en als klant wat aan hebt.
Als w&s bureaus geen meerwaarde zouden hebben; waarom lukt het HR bij veel organisaties dan niet om gespecialiseerd personeel te vinden?
HR heeft een veel breder takenpakket dan alleen maar kandidaten benaderen en het is veel minder interessant om alleen maar ‘je eigen bedrijf’ aan kandidaten te promoten versus een w&s bureau dat vaak meerdere opportunities hebben. Bureau’s bieden dus keuzevrijheid voor een kandidaat en werken daarnaast op no cure no pay. De flinke rekening betaalt dus ook ALLE uren/intakes/gesprekken die gedaan worden zonder beloning.
Ook leveren de bemiddelde (gespecialiseerde) kandidaten het bedrijf zoveel geld op dat een factuur van een w&s bureau eigenlijk in het niet valt.