Met EMAC voegt Nexans, speler in de kabelsector en expert in oplossingen voor LAN-bekabeling, een intelligent beheersysteem voor energieverbruik en koeling toe aan het reeds bestaande, uitgebreide gamma aan diensten en producten, in het bijzonder voor data centers.
Omdat de verwerkingscapaciteit en de fysieke omvang van data centers blijft toenemen, ontstaat steeds meer overtollige warmteontwikkeling. Dit wordt veroorzaakt door toenemend stroomverbruik en inadequate koeling. Burgers in binnen- en buitenland worden groener en zijn zich meer en meer bewust van het probleem van CO2 uitstoot door bedrijven én de bijkomende stijgende energieprijzen. Dit vraagt om betrouwbare instrumenten en intelligent informatiebeheer. Geloofwaardige, realtime gegevens stellen data center operators immers in staat om de infrastructuur en het stroomverbruik op een efficiëntere en een meer economisch verantwoorde manier te beheren.
Dat is precies wat Nexans vandaag managers van data centers kan bieden: Environmental Monitoring and Access Control (kortweg EMAC) producten voor een beter beheer van de aspecten die van invloed zijn op het milieu. EMAC is de meest recente ontwikkeling binnen het pakket van zgn. "intelligent infrastructure management" (IIM) en is een aanvulling op zowel physical layer management en ook system management. Het richt zich specifiek op die aspecten binnen het netwerk en zijn fysieke omgeving, die van invloed zijn op stroomverbruik en koeling. Dit systeem kan zowel worden toegepast in nieuwe als bij bestaande installaties. Het kan zo ingesteld worden dat ze alleen het stroomverbruik bewaakt of in combinatie daarmee toezicht houdt op individuele contactdozen.
De gebruikers kunnen zelf hun hoogste en laagste warmtepeil instellen en daar verschillende alarmeringen en vervolgacties, zoals waarschuwings- en escalatieberichten aan verbinden.
EMAC gebruikt informatie van diverse installaties in het data center voor geïntegreerde en intelligente monitoring. Gebaseerd op de verzamelde data, worden alarmeringen in real time geactiveerd, eventueel te ondernemen acties in gang gezet en gedetailleerde gegevens geregistreerd. Deze gegevens worden vertaald in gesofisticeerde maar gebruiksvriendelijke grafische rapporten en beheersinformatie. Klanten worden zo in staat gesteld om trendanalyse en risicomanagement uit te voeren.
De analyse kan gebeuren voor het hele netwerk, maar ook per toestel of client, op basis van informatie die lokaal of decentraal verzameld wordt via beveiligde en rechtsgeldige IP-toegang. Er wordt beheersinformatie aangeboden om met kennis van zaken beslissingen te nemen over capaciteitsplanning, risicoanalyse, prestatietesten en toezicht te houden op service level agreements (SLA’s).
Het monitoren, meten en rapporteren van het stroomverbruik kan individueel gebeuren voor meerdere clients en voor eventuele "hosted clients" kunnen aparte rekeningen worden opgesteld met een specificatie van stroomverbruik.
Het systeem bevat bijkomende beveiligingsmaatregelen om ongeautoriseerd gebruik van stopcontacten of plaatsing van apparatuur te vermijden. Ook kan het systeem gebruikt worden om de belasting op het elektriciteitsnet evenredig over de drie fases te verdelen. Geblokkeerde servers kunnen op afstand worden ge-reboot. Het systeem kan verder gemakkelijk uitgebreid worden voor het monitoren van temperatuur, vochtigheid en lekkage alsook voor het controleren van de toegang tot data center kasten via elektromagnetische sloten en bedieningspanelen.
Rob Cardigan, Senior Product Manager LANsense bij Nexans legt uit: "De ontwikkeling van EMAC was een logische vervolgstap en we hebben geruime tijd gewerkt aan de verfijning ervan. Data centers zijn enorme systemen, vaak groter dan een kleine stad, die net zoveel energie verbruiken en overeenkomstig veel hitte produceren. Managers hebben tegenwoordig niet de tijd om alle controles zelf bij te houden. Met EMAC stellen we de nodige meet- en waarschuwingsystemen ter beschikking".