Het Centrum voor ict van de Belastingdienst (B/CICT) huurt geen externe ict-medewerkers meer in. Het wil zo voorkomen dat het ict-budget wordt overschreden. Eerst kijkt de dienst welke projecten belangrijk zijn en daarna of de externe inhuur nog nodig is.
Het Centrum voor ict van de Belastingdienst (B/CICT) zet de externe inhuur van ict-personeel stop. Dat bevestigt een woordvoerder van de fiscus.
Volgens de woordvoerder voorzag de dienst een budgetoverschrijding. "Daarom is besloten de tijdelijke inhuur van externen stop te zetten." Momenteel wordt gekeken welke projecten prioriteit hebben en welke projecten worden stopgezet. Het is nog niet bekend wanneer de Belastingdienst hier meer duidelijkheid over heeft.
Volgens een reactie op Computable.nl neemt de Belastingdienst van vijfhonderd externe medewerkers afscheid per 1 april of 1 mei. De woordvoerder kan dit aantal niet bevestigen. "Het stopzetten van de contracten kan ook onder deze maatregel vallen."
@Roy: Inderdaad, er werken buitengewoon capabele, intelligente en prettige mensen bij de Belastingdienst, die zich in hoge mate inzetten voor de goede zaak.
Maar of het er genoeg zijn? Bovengetekende heeft er heel wat gezien, die -hoe zeg je dat nou aardig- een houding hebben, waar hij niet bepaald vrolijk van wordt. Deze mensen *moeten* zodadelijk ‘even’ wat moeizame releases van omvangrijke programma’s gaan overnemen. Alles vanzelfsprekend in deeltijd.
Hoe moet dat nu met dat fitnes centrum van de BD (in Apeldoorn).
Doordat de interne nu het werk zelf moeten gaan doen zullen de banen van de fitnes begeleiders ook wel op een kier komen te staan.
In en in triest !
Ach gos wat sneu. Zolang het goed gaat wordt er op de overheid afgegeven dat ze zoveel externe medewerkers inhuren en nu ze besluiten externen te lozen zijn ze dom bezig….
Volgens mij wordt hier veel voor eigen parochie gereageerd. Het is gewoon absurd hoeveel externen er bij sommige overheidsdiensten rondlopen. En als je het over verdwijnen van kennis hebt… Dat is dus het nadeel van het werken met te veel externen.
@Pieter,
Je hebt helemaal gelijk.
Ik weet van een jaar of 6/7 geleden een project waarvoor 15 man beschikbaar werden gehouden bij de belastingdienst. Dit project was 1,5 jaar later nog niet van start, maar de mensen werden nog altijd ingehuurd (want het project kon elk moment beginnen). Ik heb daar (gelukkig maar 4) weken mijn ITIL-examen grondig kunnen voorbereiden, want had geen moer te doen als externe.
Hmm ik zie toch zaken langskomen die volgens mij niet allemaal kloppen.
Ten eerste heeft de belastingdienst al een goede stap gezet met de nieuwe verdeling van de kavels. Voor zover ik weet zijn alle tarieven grof omlaag gegaan dus een gemiddelde van 85euro p/u redden ze volgens mij niet meer. Ik ken minimaal 2 man die daar tegen (bijna) kostprijs werken.
Toch komt de dienst nog steeds 100mil over budget. Lijkt mij dat ze moeite hebben met budgetteren.
Ten tweede: Er lopen daar veel externen rond omdat de dienst (en veel overheidsinstellingen) moeite heeft internen te werven.
Wat mij betreft is dat logisch. Hoewel de secondaire voorwaarden erg interessant zijn vind ik het basisloon gewoonweg niet aantrekkelijk genoeg om bij de overheid aan de slag te gaan.
Voor een soortgelijke functie als nu (niet dienst) zou ik daar minder verdienen en mijn leaseauto ook moeten inleveren. Daar staat bijvoorbeeld een extra vergoeding voor pappa-dagen tegenover.
Nee dank u vriendelijk, dan blijf ik liever ingehuurd met het risico dat ik (tijdelijk) zonder opdracht kom te zitten.
“Eerst kijkt de dienst welke projecten belangrijk zijn en daarna of de externe inhuur nog nodig is.”
Dat noemen ze toch gewoon Portfolio Management”. Deed men dat bij de Belastingdienst dan niet allang? Ze deden toch geen projecten die eigenlijk niet nodig waren? Of wel soms?
tjonge veel reacties, er “werken” blijbaar niet zo veel ICT-ers daar. Ze zitten allen hier te tikken. :))
Een aantal “projecten” MOET gewoon door blijven lopen. Een voorbeeld daarvan is mijn oude klus bij ABS. De aangiften dienen gewoon verwerkt te worden. Wijzigingen vinden ieder jaar plaats (lang leve prinsjesdag…. ehm, zeg ik dit nu echt?) Daarom zit dit ook in een releaseproces opgenomen en niet in een projectenproces.
Dat er “gesneden” gaat worden in projecten is niet meer dan logisch. Alleen de projecten uitvoeren die businessbenefits opleveren. Dat de rest ook al gestart was? In een welvarende tijd kun je best aan wat procesverbetering of innovatie doen, zonder dat dat direct geld in het laadje brengt. Dat daar nu de prioriteit van wegvalt is niet meer dan logisch. Een in mijn ogen terecht besluit dat deze projecten in de ijskast geplaatst worden en dat de externen buiten de deur gezet worden. En dat daarmee kennis vervliegt… ehm, betekent dit gewoon niet dat die externen bar weinig aan kennisborging gedaan hebben? De pot verwijt de ketel…
De Belastingdienst is al jaren op zoek naar intern ICT personeel. Ik heb zelf ruim 6 jaar als interne gewerkt bij deze organisatie. Met volle tevredenheid. Echter ik zag ook dat het gras bij de buren toch op sommige plekken wat groener was (en dit leek niet alleen zo… het was soms ook zo). Qua salarissen loopt B/CICT ver achter vergeleken met de inhuurbranche. Bovendien heb je bij B/CICT niet per definitie meer een baan voor het leven. Ook daar vinden (soms terecht) reorganisaties plaats. Dat neemt niet weg dat ik een goed aanbod van B/CICT zo weer in overweging zou nemen.
Overigens, ik zie vaak berichten voorbij komen van tarieven van 80 a 85 euro… de laatste berichten die ik hoorde waren dat de Belastingdienst tarieven vroeg van rond de 30 a 40 euro… Slim voor deze tijd van het jaar, maar daar krijgen ze geen “blijvend” personeel voor. Zodra de markt weer aantrekt, gaan deze mensen weer weg. HRM’ers van B/CICT, wees nou verstandig en probeer rond de gangbare tarieven te blijven en krik de salarissen van internen op. Wees concurrerent met de markt. Dan wordt B/CICT vanzelf weer interessant om in dienst te komen.
Oh, en please… kraak nou niet constant “Ambtenaren” af. Mijn ervaring is dat bij B/CICT veelal gestructureerder gewerkt wordt, dan bij menig ander niet-overheid bedrijf wat ik tot nu toe gezien heb.