Het Centrum voor ict van de Belastingdienst (B/CICT) huurt geen externe ict-medewerkers meer in. Het wil zo voorkomen dat het ict-budget wordt overschreden. Eerst kijkt de dienst welke projecten belangrijk zijn en daarna of de externe inhuur nog nodig is.
Het Centrum voor ict van de Belastingdienst (B/CICT) zet de externe inhuur van ict-personeel stop. Dat bevestigt een woordvoerder van de fiscus.
Volgens de woordvoerder voorzag de dienst een budgetoverschrijding. "Daarom is besloten de tijdelijke inhuur van externen stop te zetten." Momenteel wordt gekeken welke projecten prioriteit hebben en welke projecten worden stopgezet. Het is nog niet bekend wanneer de Belastingdienst hier meer duidelijkheid over heeft.
Volgens een reactie op Computable.nl neemt de Belastingdienst van vijfhonderd externe medewerkers afscheid per 1 april of 1 mei. De woordvoerder kan dit aantal niet bevestigen. "Het stopzetten van de contracten kan ook onder deze maatregel vallen."
@Arjan, zoals je ziet is het woord ficus verbeterd tot fiscus.
Bedankt voor je vingerwijzing.
De Belastingdienst valt onder financien (kwestie van googelen en je weet het) heeft een eigen directeur generaal (tijdelijk M Ruys) en J.C. de Jager als staats-secretaris. Ooit heeft Zalm tegengehouden dat er een baten en lasten stelsel zou worden gebruikt, mede daarom is niet duidelijk of er efficient gewerkt wordt. Vorig jaar dreigde eenzelfde budgettekort dat van 25 mln uiteindelijk opliep tot zo’n 100 mln. het zo groots uitgemeten ingrijpen van JCdJ in de ICT heeft kennelijk op financieel niveau weinig effect. Dat geldt ook voor de vereenvoudiging waarover de Tweede Kamer nog moet worden geinformeerd. Ondertussen was veel inhuur ingezet op projectleiderschap. Dat is soms maar beter ook, want een deel had kenbaar onvoldoende kennis en ervaring om uberhaupt binnen ICT projecten te kunnen functioneren. Grootste probleem op dit moment is de onverantwoordelijkheid van het management. De uitvlucht “het is niet mijn (persoonlijke) verantwoorde-lijkheid” in plaats van het belang van de organisatie als geheel, maakt dat problemen worden gezien als onontkoombaar voldongen feiten.
Juist de “cover my ass” stelling wordt versterkt door de invasie van bestuurskudigen en bedrijfskundigen die niet zijn opgeleid om binnen de overheid te werken met een sterk dictaat vanuit de wetgeving en zorgplicht voor de individuele burger.
Met het eruit gooien van externen (gebudgeteerd op 1285/dag) is de Belastingdienst er inderdaad nog lang niet. De geest van de vorige DG waart nog rond……
@Vastekern:
Dat is nu precies wat ik bedoel met de schalen 13 t/m 16. Haantjesgedrag, geen (negatieve) beslissingen durven te nemen en gebrek aan een brede visie. Een enkeling die het wel snapt wordt weggepromoveerd.
Het is bij de belastingdienst niet anders dan bij de meeste overheidsorganisaties: de externen doen het feitelijke werk, de internen faciliteren dat werk met handtekeningen, vergaderingen, formulieren, management rapportages, recepties, uitjes, etc. Zonder externen valt ook dit werk aan facliteren weg. En het feitelijke werk blijft liggen. Geduld, makkers, het komt dus vanzelf weer goed, al klinkt het tegenstrijdig, maar zo gaat het: zodra men ontdekt dat er hierdoor minder belasting binnenkomt, wordt er weer extra geld uitgetrokken om horden externen in te huren…..
Na het UWV moeten de Logicanen ook bij de Belastingdienst weg…. typisch?
Kom jongens jullie weten toch onderhand wel hoe dat cirkeltje gaat. Daadkrachtige manager verlaagt de kosten door alle externen eruit. Daarmee legitimeer je onstslagen van het vaste personeel, dat is de volgende stap. Vervolgens dondert de hele boel in elkaar en komt de business in de problemen, maar is de desbetreffende manager alweer verhuisd naar een glorierijker plek. Van schrik worden snel externen ingehuurd. En dan is de cirkel weer rond.
Ach, laten we vooral hier hard om lachen en ons concentreren op de goede tijden. Die komen er dankzij ons kabinet zeer snel aan. Het oprekken van de AOW naar 67 jaar levert gouden bergen vol werk op: alle pensioensystemen aanpassen, verzekeraars met lijfrentes die ingaan op 65 jaar (straks 67?) krijgen bergen vol werk, alle gerelateerde uitkeringen (WAO, WIA) gaan wellicht meeschuiven…. Applaus voor Balkenende en co: ze hebben voor ons een nieuwe ‘millenium-bug’ gecreeerd!
Die externen die bij de belastingdienst weggaan, zijn zo weer aan het werk.
@Con(sul)tant, doe niet zo arrogant. Bij de Belastingdienst werken genoeg hele capabele IT’ers. Natuurlijk worden er externen ingehuurd, om flexibel met vraag en aanbod om te gaan, en om specifieke kennis binnen te halen. Jij hebt echt geen clue hoe het er bij B/CICT aan toe gaat en roept alleen wat populistische prietpraat. En dat noemt zich con(sul)tant, nou dat stukje tussen haakjes mag je laten staan.
@jeroen: haha, goede vraag.
Naar buiten wordt uiteraard de suggestie gewekt, dat een en ander simpelweg voortvloeit uit staand begrotingsbeleid. Het lijkt evenwel verdacht veel op een met blinde kracht doorgezette ad hoc bezuinigingsactie vanuit de financie?le hoek, die lopende projectplanningen volstrekt doorkruist. De timing is in elk geval erg ongebruikelijk.
‘Complexiteitsreductie’ (pas op voor blessures bij het uitspreken) is het nieuwste stokpaardje van CICT. Zou dit uiterst eenvoudige ‘plan’ hierbij helpen?
Tsja, dat is toch wat zomaar je kennis de deur uitgooien. Externen spelen een belangrijke rol in dit soort organisaties. Nu moet wel gezegd worden dat de Belastingdienst onder druk staat, ook door allerlei nieuwe functies die ze moeten vervullen. Automatiseringsystemen daarvoor maken/aanpassen is niet te onderschatten. Dat kost tijd en dat los je echt niet op door er maar ‘handjes’ tegenaan te gooien. Integendeel. Ik heb in dit blad gelezen dat IT-jongens en meisjes horken zijn maar ik denk dat de oorzaken van het falen vooral op management niveau gezocht moeten worden. Er zitten veel te weinig mensen die met hun handen in de it-stront hebben gezeten in het management. Zet op zo een plaats maar zo een jongen met een hoogwater broek en dikke brillenglazen neer. Heb je heel wat meer aan.