Het Centrum voor ict van de Belastingdienst (B/CICT) huurt geen externe ict-medewerkers meer in. Het wil zo voorkomen dat het ict-budget wordt overschreden. Eerst kijkt de dienst welke projecten belangrijk zijn en daarna of de externe inhuur nog nodig is.
Het Centrum voor ict van de Belastingdienst (B/CICT) zet de externe inhuur van ict-personeel stop. Dat bevestigt een woordvoerder van de fiscus.
Volgens de woordvoerder voorzag de dienst een budgetoverschrijding. "Daarom is besloten de tijdelijke inhuur van externen stop te zetten." Momenteel wordt gekeken welke projecten prioriteit hebben en welke projecten worden stopgezet. Het is nog niet bekend wanneer de Belastingdienst hier meer duidelijkheid over heeft.
Volgens een reactie op Computable.nl neemt de Belastingdienst van vijfhonderd externe medewerkers afscheid per 1 april of 1 mei. De woordvoerder kan dit aantal niet bevestigen. "Het stopzetten van de contracten kan ook onder deze maatregel vallen."
Ik lees het nog maar eens een keer voor de zekerheid:
‘Eerst kijkt de dienst welke projecten belangrijk zijn en daarna of de externe inhuur nog nodig is.’
Hoe heeft de belastingdienst dat dan in de afgelopen jaren gedaan, zo vraag je je af?
Dat kan wel geroepen worden: alle externen eruit, maar dan loopt de automatisering van de belastingdienst compleet vast en in een puinhoop.
Ach… whats new, nadat de externen er uit zijn gewipt zal het weer een puinhoop worden omdat processen omvallen of vastlopen en de BD komt er achter dat ze bepaalde kennis en expertise niet hebben. Over een paar maanden gaat de BD met de staart tussen de benen weer personeel inhuren. Maar helaas zijn de mensen die ze terugwillen op een andere klus of hun uurtarief is duurder geworden. De nieuwe externen moeten weer ingewerkt worden met alle kosten van dien.
Dat deze actie geld bespaart is niet het issue. Maar dat de daarvoor verantwoordelijke mensen hebben aangegeven dat er actie is ondernomen. Zo blijft hun postie gehandhaaft en is hun dus niets te verwijten. Over een jaar is het weer precies zoals het was. Mijn vader had daar vroeger een rijmpje over:
We heffen het glas, we doen een plas, en alles blijft….zoals het was.
Wat maakt het nu uit of je 10.000 * 80 per maand uitgeeft en het is een puinhoop, of je geeft niets uit en het is een puinhoop.
De belastingdienst valt onder het ministerie van financien met als grote baas Wouter Bos. Was dat niet degene die vertelde dat je als werkgever zuinig moet zijn op je mensen, niet zomaar kennis moet weg laten gaan? Dat je in deze moeilijkere tijden moet proberen evenwichtig te handelen? Bij de belastingdienst komen nu grote projecten stil te liggen die niet meer zonder meer op te pakken zullen zijn. Kapitaalvernietiging dus. Heel erg jammer. Het lijkt vooral een heel verkeerd voorbeeld van de overheid te zijn.
Verhaal klopt op hoofdlijnen. Men streefde af op 80 miljoen over het budget heen in 2009. Grofweg gesteld wordt afscheid genomen van 50% van de externen, 200 bij B/CPP en 300 bij B/CICT, de meeste per 1 mei. Voornamelijk op nieuwbouw projecten, er is dus geen sprake van dat bestaande produktie processen hiermee in gevaar komen. Juist voor dit soort flexibiliteit huurt een grote organisatie als de Belastingdienst externen in. Als externe is het niet echt leuk om je op dit moment weer terug bij je baas te moeten melden, maar het zei zo.
Laten we – als freelancers en extern gedetacheerden – ook reeel zijn: het businessmodel van inhuur is er juist op gericht om snelle groei en krimp te kunnen realiseren als dat nodig is.
@Crox: volgens mij valt de Belastingdienst onder EZ, met staatssecretaris de Jager als huidige waakhond mbt ICT-zaken.
@Rian van Heur: het woord ‘ficus’ is in dit verband wel een aardige verschrijving 😉
Helemaal met de eerste reactie van “ex-B/CICT” eens. Een deel van het management (M2-ers) zit nu op een cursus “ICT voor dummies” en van hen wordt geacht complexe ICT projecten aan te sturen. Haal 50% van de ingedutte of zichzelf omhooggelulde interne eruit en laat de externe hun werk blijven doen. Productieviteit gaat zeker omhoog voor veel minder geld.
Wel mooi dat je mag kiezen bij de Belastingdienst wanneer je moet vertrekken: ‘per 1 april of 1 mei’.
Een gevolg van ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ ??
En nu maar hopen dat de externen niet weer teruggehaald worden als de belastingaangiften voor 1 april weer eens mis gaan….