Het Centrum voor ict van de Belastingdienst (B/CICT) huurt geen externe ict-medewerkers meer in. Het wil zo voorkomen dat het ict-budget wordt overschreden. Eerst kijkt de dienst welke projecten belangrijk zijn en daarna of de externe inhuur nog nodig is.
Het Centrum voor ict van de Belastingdienst (B/CICT) zet de externe inhuur van ict-personeel stop. Dat bevestigt een woordvoerder van de fiscus.
Volgens de woordvoerder voorzag de dienst een budgetoverschrijding. "Daarom is besloten de tijdelijke inhuur van externen stop te zetten." Momenteel wordt gekeken welke projecten prioriteit hebben en welke projecten worden stopgezet. Het is nog niet bekend wanneer de Belastingdienst hier meer duidelijkheid over heeft.
Volgens een reactie op Computable.nl neemt de Belastingdienst van vijfhonderd externe medewerkers afscheid per 1 april of 1 mei. De woordvoerder kan dit aantal niet bevestigen. "Het stopzetten van de contracten kan ook onder deze maatregel vallen."
Michel,
Ik moet je volledig gelijk geven. Respect voor jou! Ik heb begrip voor de belastingdienst en ook het standpunt dat ze in deze recessie ook hun tarieven enigzins verlagen en/of snijden in de markt.
Maar tarieven vragen op loondienst niveau is echt typisch weer een korte termijn insteek.
Jaja, bij de belastingdienst werken allemaal toppers. Daarom kon vorig jaar bij half Nederland de aangifte opnieuw verzenden, omdat het systeem van de belastingdienst de gegevens had verwerkt. Da’s pas vakmanschap!
@anoniem:
Laten we hopen dat ze de bespaarde centen van lage inhuurcontract steken in het verbeteren van de lonen van het interne personeel. Het klinkt misschien vreemd, als externe gesproken, maar ik heb in de tijd dat ik bij B/CICT zat meerdere malen meegemaakt dat de salarissen bevroren werden. En dat terwijl de markt eromheen gewoon doorgroeit. Met een schappelijk salaris trekken ze meer internen aan. Dit zorgt voor meer aanwas van personeel en een sterkere kennisborging. En daar hebben we op de lange termijn als burger allemaal alleen maar voordeel aan.
@De expert:
Kortzichtig. Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Het is jammer dat jou fouten niet landelijk gepubliceerd worden. Of maak je geen fouten? Da’s helemaal jammer… want dan leer je ook niets…
@michel:
wat betreft kennisborging: het is nu eenmaal zo gesteld, dat de meer omvangrijke -dus belangrijker- programma’s van de Belastingdienst verschillende maanden inwerktijd vragen. Niet om je moduletje te compileren, je architectuurplaatje te bekijken of je testgevalletje uit te voeren, maar om enigszins brede kennis op te doen van alle beschreven bedrijfsprocessen, hun detailuitwerking en alle, vaak nogal kromme zaken die in het ontwikkelproces spelen.
‘Kennisborging’ gebeurt dus wel zeer uitgebreid, getuige de massieve hoeveelheid documentatie die bij het gemiddelde project wordt gegenereerd. De vertaling hiervan naar praktisch inzetbare kennis bij werknemers (in- of extern) is een heel ander verhaal. Je kunt absoluut niet verwachten dat externen dat voor de Belastingdienst doen, al helemaal niet in twee weken.
Het enige, wat ik van het hele verhaal weet, is dat deze actie met *zeer grote haast* is doorgedrukt en hoegenaamd niets heeft te maken met staand beleid. PM-ers hebben nauwelijks de tijd gekregen om een verantwoorde afweging te maken. Gewoon, slikken of stikken.
Ach ja.. het jaarlijkse schrappen van de externen.. de belastingdienst is er vroeg bij dit jaar.. meestal gebeurt dit zo rond augustus tot oktober.
er moet ergens een managementboek zijn met het hoofdstuk ‘paniek bij budgetoverschrijding’
‘Kies er in alle gevallen voor de externen weg te sturen. Geen lastige ontslagprocedures, en geen schuldgevoel, want ze worden toch wel doorbetaald. Verder is het een mooie manier om de eigen inschattingsfouten mbt de financiering van producten bij een ander neer te leggen, laat hun maar kiezen welke projecten die veel te optimistisch zijn ingeschat moeten sneuvelen’
Wanneer stopt deze rituele dans eindelijk eens?
@Roy en anderen:
Als de 2e Roy van 28-03 dezelfde is als de eerste Roy van 27-03, dan spreekt hij zichzelf tegen. De eerste Roy is het klaarblijkelijk met mij eens. Tegen de 2e Roy zou ik willen zeggen: wacht nou maar rustig af tot die hele capabele ICT-managers tot de ontdekking komen dat de internen het niet aankunnen en zich weer sterk maken (want dat kunnen ze!) om nieuw budget bij het ministerie los te krijgen, zodat er weer een leger van externen naar binnen geloodst kan worden.
Uiteindelijk zal ook de sul zelfs weer contant betaald worden en degenen die ‘per ongeluk’ werden ingehuurd, zie het verhaal van Ad.
@all,
Vrijkomende senior SAP consultants zijn welkom. Stuur maar een bericht naar Maarten.deKroon@qbc.nl